avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Societate în insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Societate în insolventa

S-a făcut o concediere colectivă la începutul anului 2020 dar contractul colectiv era 2018-2019. Reglementările din contract mai sunt valabile ? Undeva scrie ca isi produce efectele pana la negocierea unui nou contract, dar nu s-a mai facut pentru ca s-a desființat sindicatul. Avem vreo sansa de salarii compensatorii asa cum prevede CCM?
Cel mai recent răspuns: GRINSOLV IPURL , Practician in insolventa 12:33, 6 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Da, se pot obține salariile compensatorii dacă in contractul din 2018-2019 se menționează ca acesta va produce efecte pana la negocierea unui noi contract, chiar dacă acesta din urma nu a fost încheiat. Este de făcut o discutie aici, dar cel mai probabil instanța va considera ce v am spus eu, dacă se va ajunge la contestarea creanței. Trebuie sa va înscrieți la masa credala, creanțele salariale sunt creanțe privilegiate deci se vor achita cu prioritate.
Multumesc pentru raspuns Doamna Avocat. La masa credala am fost inscrisi automat deoarece eram angajati cand societatea a intrat in insolventa. Problema este ca conform Legii 40 ART II alin. 2 din Codul Muncii contractele colective de munca nu isi mai produc efecte dupa data de valabilitate a acestuia :
ART. II
(1) Contractele colective de muncă şi actele adiţionale încheiate în intervalul de la data
intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durată de valabilitate care să depăşească 31 decembrie 2011. După această dată, contractele colective de muncă şi actele adiţionale se vor încheia pe durate stabilite prin legea specială.
(2) Contractele colective de muncă în aplicare la data intrării în vigoare a prezentei legi îşi
produc efectele până la data expirării termenului pentru care au fost încheiate.

Ma gandesc ca nu avem nicio sansa de castig daca noi nu am avut un contract colectiv valabil in momenntul concedierii, doar drepturile salariale restante, fara salarii compensatorii, prime si alte drepturi din CCM.
Daca este vreun avocat interesat sa ne reprezinte suntem dispusi sa negociem cu un procent din suma totala datorata de firma care ajunge aprox. 755000 lei . Suntem 116 fosti salariati care in momentul de fata nu avem niciun reprezentant legal care sa ne reprezinte interesele in fata administratorului judiciar.
Situatia expusa de dumneavoastra poate merge in mai multe directii.

Pentru a gasi solutia potrivita, trebuie studiate documente.

Altfel sunt doar presupuneri.

Daca doriti ma puteti contacta prin telefon (gasiti numarul de telefon pe pagina noastra de internet sau cu o cautare cu google).

Sper sa va fie de folos informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata contract colectiv de munca say say Daca durata CCM la nivel de grup de unitati al unui minister este pana la 31.12.2011, la nivel de unitate aflata in coordonarea acelui minister se poate ... (vezi toată discuția)
notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Valabilitate ccu negociat dupa intrarea in vigoare a legilor 40 si 62 per 2011! zemanova zemanova Buna, am o mare nedumerire in legatura cu valabilitatea acestor contracte colective pe unitate, negociate recent si care deja au inserate prevederile noului ... (vezi toată discuția)