avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce nume va lua copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce nume va lua copilul?

Buna ziua am depus actele de divorț acum 2 ani timp ce m-am judecat cu soțul pentru copii până în mai 2020.In acest timp am fost plecată în Spania acolo am cunoscut pe cineva si am ramas gravidă si urmeaza sa nasc.Am primit hotărârea definitivă acum pe ce nume se va inregistra copilul?
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Fostul sot nu are nicio legatura cu noul dvs. copil. Daca va faceti griji ca va trebui sa treceti copilul pe numele fostului sot, stati linistita.

Astfel conform art. 450 Cod Civil:
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinți față de care filiația a fost mai întâi stabilită.

(2) În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea. În lipsa acordului părinților se aplică dispozițiile art. 449 alin. (3).

(3) În cazul în care copilul și-a stabilit filiația în același timp față de ambii părinți, se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 449 alin. (2) și (3).

De la starea civila unde trebuie sa fac certificatul mi sa spus ca trebuie trecut pe numele fostului soț ca este conceput in timpul căsătoriei chiar dacă eu depus actele de divort din 2018 dar hotărârea definitivă o am cu data de 02.06.2020
Noi de la prima înfățișare am fost de acord cu desfacerea căsătoriei dar nu am căzut de acord in privinta copiilor si nu au putut sa imi dea ceva la mana in privinta divorțului până nu am terminat si procesul pentru copii.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
Cand urmeaza sa nasteti mai exact ?
Poate faceti un efort si va casatoriti pana atunci si astfel veti avea un copil nascut in casatorie.
Daca nu, va asteapta un proces de tagada de paternitate pt ca da, copilul conceput in timpul casatoriei il va avea ca tata pe fostul sot.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
La proces daca merg ambi si fostul spune că nu este copilul lui si actual recunoaste copilul mai este nevoie de testul A D N?Eu pot dovedi că in perioada conceptiei am fost plecată în Spania la munca si fostul soț era in Romania deci nu există posibilitatea ca el sa fie tatal copilului
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2020
Iuliaaaa15, utilizator
asta decide instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea copilului pe numele tatalui stana_i2010 stana_i2010 Cand am nascut copilul eram in proces de divort. Copilul a fost trecut pe numele fostului sot, acesta fiind trecut si la rubrica tata.. Dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)