Buna ziua.
Am doua nelamuriri:
1. Prima legata de inregistrarea utilitatilor pentru un PFA care are incheiat contract de comodat pentru 30% din spatiu.
Pana acum le-am inregistrat prin registru casa, am trecut practic 30% din suma totala de la energie, gaz si cheltuieli asociatie si am atasat facturile si respectiv chitanta/OP-ul de la asociatie ca si dovada. Am facut o dispozitie de plata catre proprietarul spatiului.
Acum vrem sa renuntam la registru de casa intrucat absolut toate platile si incasarile se fac prin banca si nu stiu exact cum sa procedez cu aceste utilitati. Facem o plata prin banca catre proprietar in suma egala cu 30% din valoarea facturilor si atasam la extrasul de cont facturile si chitanta ca si pana acum? Sau mai trebuie facut si altceva?
2. Cand trebuie un PFA sa faca decont, in ce situatii? De exemplu am citit pe unele forumuri ca in situatia de mai sus pe langa dispozitia de plata mai trebuia facut si decont.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Aveti in vedere ca la pfa se tine contabilitatea in partida simpla si sub nicio forma nu se discuta de registru de casa. Pana acum trebuia sa fi completat in registrul jurnal de incasari si plati sumele conform documentelor de plata si la data de pe ele (chitante) si doar cand se punea problema la final de an sa calculati suma chetuielilor deductibile si sa completati registrul de evidenta fiscala si declaratia unica, din aceste valori luati in calcul doar 30%. Principiul ramane valabil in continuare numai ca acum in registrul jurnal de incasari si plati treceti sumele platite conform extrasului de cont de pe contul pfa.
Puteti sa tineti (ca sa va vina mai usor) o fisa privind operatiunile diverse pentru sediul social conform contract de comodat nr... din data de......,in care lunar treceti sumele platite conform extrasului de cont si la final de an, la totalul respectiv aplicati procentul de 30%.
Multumesc pentru raspuns. Dar inca nu m-am lamurit in totalitate.
Noi utilizam programul SAGA pentru PFA si toate platile, incasarile trec prin casa, respectiv banca. Evident ca la sfarsit de luna listam RJIP care se genereaza automat, le fel si registrul de evidenta unica de la final de an.
Intrebarea era daca pentru aceste cheltuieli facem o plata prin banca catre proprietar in suma egala cu 30% din valoarea facturilor si atasam la extrasul de cont facturile respective? Sau mai trebuie facut si altceva ca de exemplu atasata dovada platii acestor facturi de la proprietar?
Cand trebuie un PFA sa faca decont, in ce situatii? De exemplu am citit pe unele forumuri ca in situatia de mai sus pe langa dispozitia de plata mai trebuia facut si decont.
Va multumesc.
Contabilitate pfa
alina240
Am o nelamurire legata de registrul de incasari si plati.Am infiintat de curand PFA-ul si inca nu am avut incasari. Am in schimb cateva cheltuieli facute din ... (vezi toată discuția)