avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Constructie ilegala a primariei
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Constructie ilegala a primariei

Buna ziua. Incerc sa fac o carte funciara pe proprietatea mea privata, recent mostenita care are o limita comuna cu un drum national. In urma cu aprox 15 ani, tatal meu s-a retras cu gardul dinspre drumul national pentru a permite unui vecin si noua sa amenajam o parcare privata pentru un restaurant. Descopar in documentul de amplasament primit de la firma de cadastru ca primaria comunei apare ca vecin in acel sector in care trebuia sa apara drumul national, si ca suprafata de teren ca parcare privata este, aparent, in proprietatea primariei. De asemeni, primaria a construit o statie de autobuz langa gardul meu, pe suprafata de teren lasata ca si parcare deschisa. Cum pot proceda sa pot sa fac cartea funciara pe suprafata de teren adevarata (cea cu limita comuna cu drumul national)? Trebuie sa actionez in judecata primaria? Multumesc pentru orice ajutor!
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
Litwos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Litwos , utilizator 15:00, 8 Iulie 2020
Aveti acte doveditoare? De ex. o schita veche? Daca a-ti lasat acel teren liber, si nu era gardul facut, cel mai probabil cand s-a masurat drumul sa se faca documentatia de intabulare s-a masurat pana in gard, si s-a luat acea parcare. Probabil habar nu a avut nimeni ca acolo este o proprietate privata. Daca aveti ceva acte, luati legatura cu primaria si incercati sa rezolvati pe cale amiabila, sa refaca documentatia cadastrala, dar chiar daca o fac, deja este o constructie acolo (statie autobuz). Cel mai probabil este ca va terbui sa deschideti in instanta actiune de granituire, dar foarte important este sa aveti martori, si ceva acte care sa dovedeasca ca acel teren este o proprietate privata.
Multumesc pentru raspuns. Am acte de mostenitor in care este schita initiala, unde apare acel teren. Cei de la cadastru au spus ca, chiar si fara acea bucata, suprafata masurata este mai mare decat cea originala si ma sfatuiesc sa las lucrurile asa. Insa nu as face accest lucru, pentru ca in acte exista alte limite, si nu am garantia ca primaria va construi altceva in acea parcare. Am si martori la constructia statiei de autobuz, plus ceilalti vecini care s-au retras si ei cu gardul pentru parcarea de rastaurant. Pe cale amiabila primaria poate muta statia de autobuz? Cine va suporta refacerea documentatiei cadastrale? Multumesc!
Refacerea documentatiei cadastrale trebuie sa o suporte primaria. Este o documentatie cadastrala de repozitionare. Nu conteaza ca suprafata de pe schita este mai mare decat cea din act. Prin hotarare judecatoreasca va puteti mari suprafata din act, sa fie conforma ca si cea de pe schita, sau pe cale administrativa se poate mari suprafata prin documentatie cadastrala cu pana la +15% fata de suprafata din act.
Multumesc pentru raspunsuri! Voi merge sa discut la primarie toate aceste lucruri, iar daca nu rezolv, intentez sa actionez juridic. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)
Plan de amplasament si delimitare a bunului imobil Teo15 Teo15 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Am cumparat o suprafata de pamanat intravilan in anul 2012. Am facut acte (documentatie cadastrala ... (vezi toată discuția)
Litigiu teren intravilan Octav5 Octav5 Buna seara, Am cumparat acuin anul 2002 ani un teren intravilan (teren cu destinatie agricola - trecut in intravilan). Terenul a fost cumparat cu cadastru ... (vezi toată discuția)