avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce informații trebuie să conțină extrasul de cont ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce informații trebuie să conțină extrasul de cont pentru succesiune?

Bună ziua,

După decesul tatălui și demararea procedurii de succesiune a fost necesar să predau notarului un extras de cont cu informațiile bancare, eliberat de banca la care era decedatul și unde conturile fuseseră blocate în urma decesului.
S-au făcut actele necesare la notar, m-am dus cu ele la bancă pentru deblocarea conturilor, iar acolo mi s-a spus că departamentul juridic are nevoie de încă un act adițional de la notar, care să specifice și conturile efectiv, nu doar sumele din conturi.
Asta a însemnat un alt extras de cont, un act adițional, deci alți bani și nu puțini.
Întrebare:
1. A cui era obligația de a observa din start necesitatea precizării conturilor? A notarului înainte de a demara procedurile sau a funcționarului bancar?

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 20:14, 1 Iulie 2020
Nu sunt avocat , dar bancile isi bat joc! Odata ce ai certificat de mostenitor, orice bun al defunctului trebuie sa iti parvina ( daca este cota 1/1) Abureala asta cu numarul de cont este tipica bancilor din Romania BCR, BRD . Sunt sigur ca de acestea era vorba ....
De asemenea ar trebui obligate bancile sa faca si notificari catre Notariate pentru sumele detinute in conturi de persoane decedate, iar lipsa acestor notificari sa fie penalizate drastic de BNR .... Dar ghici , BNR a dat 4 avertismente si o amenda de 3 000 lei pe anul trecut , in conditiile in care bancile incalca tot , de la GDPR pana la legile pentru protectia consumatorului ....

Bancile au regulile lor stricte.Si functioneaza dupa legislatia lor si regulamentul BNR.Orice extras de cont trebuie sa contina numarul de cont bancar ca de aia se numeste extras de cont.Se refera la continutul unui anumit cont indentificat printr-un numar de cont.Functionarii de la birourile notariale care redacteaza certificatul de mostenitor ar trebui sa stie asta.Dar lor le convine fiindca te taxeaza de doua ori , odata pentru certificatul de mostenitor si a doua oara , cind vi dupa suplimentul solicitat de banci.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Florin Cornea a scris:

Bancile au regulile lor stricte.Si functioneaza dupa legislatia lor si regulamentul BNR.Orice extras de cont trebuie sa contina numarul de cont bancar ca de aia se numeste extras de cont.Se refera la continutul unui anumit cont indentificat printr-un numar de cont.Functionarii de la birourile notariale care redacteaza certificatul de mostenitor ar trebui sa stie asta.Dar lor le convine fiindca te taxeaza de doua ori , odata pentru certificatul de mostenitor si a doua oara , cind vi dupa suplimentul solicitat de banci.


Nu dezinformati.
In primul rand, deși li se solicită extras de cont, băncile eliberează lista produselor, tabele sau alte minuni, cu limbaj de specialitate, pe care doar cineva care lucrează în domeniul bancar, le poate desluși.
In al doilea rand, nu se eliberează niciun supliment, ca nu se adaugă nimic la masa succesorala. Cel mult se poate elibera o încheiere de completare. Deci partea cu taxatul de două ori este complet falsă.
În al treilea rând, majoritatea băncilor si institutiilor de credit, solicita un certificat de calitate de mostenitor (care nu cuprinde bunurile), in baza caruia, legal, moștenitorii pot încasa sumele.
Bunurile din masa succesorala trebuie să fie determinate sau determimabile. Este evident, ca daca se prezintă un certificat de moștenitor, unde de menționează datele defunctului, băncile vor elibera disponibilitatile persoanei respective.
Ca nu pot sa ma duc cu un certificat de moștenitor după Popescu Ion, cnp...Si sa imi dea banii lui Ionescu Gheorghe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raluk0207 inainte sa postezi lucruri gresite si sa faci acuzatii gratuite fa-ti un cont la o banca si solicita un extras de cont.Acolo pe exemplarul tau scrie negru pe alb ce suma de bani ai in contul respectiv , numarul de cont si data.Sint elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina orice extras de cont bancar.Sint banci care pot scrie numarul de cont in format scurt nu in cel din 24 de caractere.Eu n-am intilnit asta pe extrasele de cont bancar desi am conturi deschise la 7 banci.Numai pe chitantele de bancomat sau pe chitantele de depunere sau ridicare de numerar apare contul in format prescurtat.Dar sa spunem ca teoretic este vreo banca din cele 40 care au sedii in Romania care elibereaza extrasul de cont in varianta prescurtata.Atunci banca respectiva recunoaste rapid si identifica posesorul SI dupa formatul prescurtat.Dar si in aceasta situatie se poate cere o lista cu conturile bancare deschise la acea banca de un detinator de cont bancar.Asa se numeste suplimentul de certificat de mostenitor pe care-l elibereaza notarul , la cerere pentru banca.Inainte sa postezi prostii mergi la orice notar si verifica ceea ce am afirmat in postarea mea.Am 22 de ani de practica juridica si nu permit astfel de acuzatii gresite.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2020
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle. Cornea, am o curiozitate.

În opinia dvs. bunurile mortului sunt:

a) conturile (adică, metaforic spus, „pușculițele” speciale ale băncii)
sau
b) sumele de bani existente în conturi?

Întreb fiindcă un certificat suplimentar de moștenitor se eliberează atunci când se solicită suplimentarea masei succesorale cu bunuri omise din masa succesorală.

Ce s-a omis aici? Înșirarea a 24 de cifre... (în paranteză fie spus, eu nu le nimeresc din prima nici când le scriu pe ale mele).
Și atunci, mie mi se pare că această omisiune este din „capitolul” ... îndreptarea erorilor materiale sau completarea omisiunilor vădite. Aaaltăă shaorma cu de toate, care nu reprezintă suplimentarea masei succesorale. Îndreptarea erorilor ar fi ... moca, nu pe alți bani, altă distracție.

Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire g80 g80 Buna ziua, tatal meu a murit, are un cont in banca si mai multe bunuri. Doresc sa fac succesiunea pe o parte din bunuri, daca se poate. M-ar interesa mai mult ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters291019 ContSters291019 Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita. Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)
Moºtenesc legal un cont bancar bcr dar nu si banii din cont? Balaurul Balaurul Oameni buni ...va salut, Bogdan ma numesc, locuiesc in Ploiesti, am 33 de ani si un handicap fizic de gr.1 (sunt in caruciar). Imi postez nemultumirea pentru ... (vezi toată discuția)