avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Verișoara mamei mele, intr-o stare foarte precară de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Verișoara mamei mele, intr-o stare foarte precară de sănătate, este ținută de soț sub cheie. Nu este privare de libertate?

Buna ziua,

Acum vreo două săptămâni, mama mea sosită într-o vizită la țară, a trecut pe lângă casa verișoarei sale, a văzut că arata tare rău fizic și a rugat-o să meargă de urgență la un medic. Soțul său nu a lăsat-o să vorbească și i-a răspuns mamei că nu are nevoie de nici un medic, că nu o primesc spitalele.
Acum câteva zile a oprit-o pe mama un nepot al verișoarei și i-a spus că soțul acesteia i-a luat telefonul mobil matușii sale și că îi refuză accesul la ea. I-a mai spus că se teme că va muri, pentru că nu este îngrijită și este căzută la pat.
Mama s-a dus astăzi să vadă ce se întâmplă, a intrat in curte, apoi în casă, după ce a bătut la ușă și a găsit-o pe verișoară în pat, însă a apărut imediat și soțul acesteia, care i-a cerut mamei să părăsească de urgență casa. Femeia este într-o stare foarte precară de sănătate, iar mama l-a rugat pe soț să o transporte la spital, însă acesta a refuzat și a scos-o afară din casa. Verișoara sa plângea foarte tare și nu a reușit să comunice cu ea. Bărbatul era beat, iar vecinii au spus că așa umblă în ultimul timp.
Ne este teamă pentru viața femeii, ce putem face, ce autorități putem anunța? Ea este ținută efectiv sub cheie, nu are voie pe afară. Nu este privare de libertate? Nu ar trebui să aibă acces la un spital și să primească îngrijiri adecvate? Nu știm în acest moment dacă îi dă suficient de mâncare, dacă i se administrează vreun tratament....

Cel mai probabil soțul nu dă acces rudelor pentru că se gândește că aceștia urmăresc foloase în cazul unui deces. Oamenii (nepotul care a oprit-o pe mama, încă o nepoată cu care femeia șinea legătura, vecina sa, mama) nu vor decât ca ea să ajungă sub îngrijirea unui medic într-un spital oriunde este posibil.
Să ne ducem la poliția din localitate? Să anunțăm un spital sau să chemăm salvarea (deși nu știu dacă soțul ar da acces echipei medicale)?
Vă rog frumos să ne ajutați să o ajutăm!
Cel mai recent răspuns: kubolens , utilizator 21:56, 30 Iunie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anuntati politia.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce povestiți mie îmi pare violență domestică. Sesizați și DGASPC, pe lângă poliție, cu toate detaliile pe care le-ați spus aici. Încercați și telefonic, poate reușiți să urgentați vizita lor. Dați și numele vecinilor care știu situația.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc mult!

Emilika40 a scris:

Ce povestiți mie îmi pare violență domestică. Sesizați și DGASPC, pe lângă poliție, cu toate detaliile pe care le-ați spus aici. Încercați și telefonic, poate reușiți să urgentați vizita lor. Dați și numele vecinilor care știu situația.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc frumos pentru raspuns!

gi-jane2 a scris:

Anuntati politia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijire_persoana-varstnica ailito99 ailito99 Buna ziua, Am un unchi sa-i zicem X, var al mamei (decedate). Singurele rude sunt, in ordinea gradului de rudenie: un var primar, si nepoti de la veri ... (vezi toată discuția)
Buna ziua si va multumesc pentru timpul acordat.mama mea are ... infatuat infatuat Buna ziua si va multumesc pentru timpul acordat.Mama mea are un testament de la verisoara ei, facut acum mai multi ani pentru toate bunirile ei mobile si ... (vezi toată discuția)
Curatela lenafets lenafets In urma unei intelegeri mutuale i-am facut verisoarei mele imputernicire pentru a o ajuta pe mama mea,internata in spital cu diagnoza;dementa senila ... (vezi toată discuția)