Buna ziua.
Am o curiozitate legata de discriminare. O prietena a fost angajata la o firma pe un contract pe perioada determinata de 6 luni. (cum e standardul, de altfel) insa intre timp ea ramasese insarcinata si a anuntat firma si, dupa calculele medicului, ea ar intra in concediu prenatal dupa ce ar face 6 luni jumatate in firma. Problema e ca i s-a spus ca s-ar putea sa nu-i prelungeasca contractul din motivul asta, ca firma nu are nici o obligatiein sensul asta.
De mentionat e ca asta e standardul in firma respectiva, contract pe perioada determinata pe 6 luni, dupa care se prelungeste daca nu sunt probleme de ordin profesional.
Intrebarea mea este, asta nu se considera discriminare? daca nu-ti prelungeste contractul pentru ca ai ramas insarcinata?
Buna ziua,
Ca regula generala... Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca contractul de munca incheiat pe perioada determinata, chiar daca salariata a anuntat ca este insarcinata.
Salariata in cauza nu este obligata sa semneze acest contract daca nu doreste, poate solicita un contract pe perioada nedeterminata sau, daca nu il primeste, poate accepta sau cauta altceva...
Prietena dvs. poate face plangere la CNCD daca se considera discriminata si, daca CNCD ii da castig de cauza, se poate adresa instantei pentru repunere in drepturi ( trecere la contract pe perioada nedeterminata).
Dar nu vad ce sanse ar avea intr-un asemnenea demers, atat timp cat Codul muncii permite incheierea contractelor de munca pe perioada determinata si nu obliga angajatorul sa-l prelungeasca daca salariata a anuntat ca este insarcinata.
Poate depune Concediul maternal direct la Casa de sanatate, daca nu se inscrie sa primeasca indemnizatia pentru somaj normal si are stagiul minim de cotizare.
Buna ziua.
Va multumesc mult pt raspuns! Cred ca e nevoie de intreg contextul. Initial am specificat asa pt ca sunt mai paranoic de fel si am zis sa fiu mai vag sa nu se poata ajunge la numele firmei sau ceva de genul..cum am spus, paranoic. :)
Ideea e ca aceasta prietena este de fapt colega iar eu, in firma respectiva, pe langa altele sunt si reprezentant al angajatilor. Din cate stiu si m-am interesat, legal nu prea am nici o atributie ca reprezentant in afara de negocierea si semnarea contractului colectiv de munca. Cu toatea astea, simt ca am o obligatie morala in situatii de genul acesta si nu pot sa stau cu mainile in san.
Ideea este ca sunt de cativa ani buni in firma respectiva si stiu sigur ca acele contracte nu au fost prelungite doar in situatia in care angajatul chiar nu si-a facut indatoririle sau au ales sa plece de buna voie.
Sincer nu cred ca v-a fi cazul, pare mai mult doar greseala unui nou angajat la HR putin prea zelos dar voiam sa stiu si care sunt implicatiile legale inainte sa duc discutia la nivel de management.
Stiu ca poate sa depuna actele de concediu si daca nu mai are un contract de munca, stie si ea, insa tot nu mi se pare ok sa pui o tanara mama in situatia in care intra in concediu de maternitate cu "nesiguranta zilei de maine". Cred ca mamele merita putin mai mult :)
Din pacate... asa scrie in lege...
Banuiesc ca o sa beneficieze si de Concediul pentru Crestere Copil-CCC, nu?
Daca da... o sa aiba 2 ani la dispozitie in care sa caute altceva ( poate vor fi posturi disponibile si revine chiar acolo).
Buna ziua
didi81
va rog sa ma ajutati cu un raspuns!sunt insarcinata in 16 saptamani,sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata.am anuntat la resurse umane ... (vezi toată discuția)