avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... litigiu comercial fara existenta unui contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

litigiu comercial fara existenta unui contract

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare la care nu am gasit inca un raspuns sigur!
Exista vreo posibilitatea ca o firma cu care nu ai facut niciun contract insa respectiva firma ti-a livrat o anumita marfa in baza unei facturi, dar care nu a fost achitata, sa poata sa-ti intenteze proces ??
Practic cadrul legal nu exista!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 15:13, 16 Decembrie 2009
Buna ziua !
Cadrul legal nu exista ?:O Atunci am o propunere: sa luam toti cate ceva de la un magazin si cand se elibereaza factura sa ...fugim.=D>
Trebuie diferentiat , daca are sau nu probe ca plata s- a facut. Asta- i altceva. Dar cadrul legal exista. De imbogatirea fara justa cauza ati auzit ?
Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Contractul poate fi incheiat in forma scrisa sau verbal. Facturarea si livrarea, proband si situatia de fapt duc la concluzia existentei unui astfel de contract.
Raspunsul ar fi ca, da, poti fi obligat la plata, daca se probeaza ca ai un debit.
Iar daca factura a fost acceptata la plata, dar neachitata, este deja si mai grav...:hm:
Cadrul legal exista , Codul Civil Art. 969

Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

Art. 970

Conventiile trebuie executate cu buna-credinta.
Ele obliga nu numai la ceea ce este expres intr-insele, dar la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa. (C. civ. 977 si urm.).

Art. 971

In contractele ce au de obiect translatia proprietatii, sau unui alt drept real, proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimtamintului partilor, si lucrul ramine in rizico-pericolul dobinditorului, chiar cind nu i s-a facut traditiunea lucrului. (C. civ. 1079 si urm., 1156, 1295, 1406, 1479 si urm.).

ART. 46 Cod Comercial
Obligaţiunile comerciale şi liberatiunile se probează:Cu facturi acceptate;

Ordonanta 5/2001- privind procedura somatiei de plata Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Ordonanta 119/2007 Art. 2. - (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă din contracte comerciale.

Contractul este un acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri, forma scrisa fiind ceruta partilor doar in vederea dovedirii continutului contractului.
Facturile acceptate se pot constitui ca mijloace de proba, facand dovada existentei acordului de vointa intre parti, prin semnarea acestora, privitor la obiectul contractului, respectiv marfa livrata si pretul acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata unor produse livrate  paul mihail paul mihail Cum pot recupera contravaloarea unor produse livrate unui client in lipsa unui contract de vanzare-cumparare. Precizez ca exista o factura acceptata si ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un lantisor dar n-am platit decat avansul, ce pot pati? timp_pierdut timp_pierdut Am cumparat un lantisor de aur de la o traficanta ,am onorat o parte din plata,dar din motive independente de vointa mea( am piierdut serviciul) nu am putut ... (vezi toată discuția)
Proces comercial EHash EHash Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul unui proces comercial privind neridicarea si neachitarea unei marfi livrata conform contractului, eu ... (vezi toată discuția)