avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cu clauza de intretinere si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cu clauza de intretinere si uzufruct

Buna ziua. Am si eu o situatie neplacuta pe care nu stiu cum sa o gestionez :
Acum cca 15/20 ani parintii mei au facut un contract de v-c cu clauza de intretinere , cu bunica mea(mama tatalui) , dupa decesul bunicului , in care se specifica faptul ca intreg imobilul ( la momentul respectiv casa din paianta / acoperita cu carton / podea din pamant si dusumea , incalzire cu sobe pe gaz ) va ramane parintilor mei dupa decesul ei (bunica) . Mentionez ca in imobil s au investit sume consistente , avand centrala termica / renovat rigips, baie ridicata de la 0 / hol etc, totul este nou si modern , necesitatile fiind oferite.
Situatia neplacuta este ca matusa mea , sora tatalui meu , dupa ce acesta din urma s a stins din viata (el locuia impreuna cu bunica in acel imobil si plateau 50/50 toate costurile lunare)tot pune presiune (probabil scopul ascuns fiind sa intoarca contractul, sa ia casa ) si tot ne spune ca nu ne ocupam de batrana , ca nu ne pasa , ca nu ne intereseaza , noi avand o doamna care sa ingrijeasca pe bunica / platita de noi , fara niciun contract . Mentionez ca mama mea este in alt oras , fara loc de munca , eu fara loc de munca , si ma ajuta alaturi de sotia mea sa ne crestem copiii, 2 baietei, si noi avand o situatie stramtorata. Dar permanent sunt atacat cu vorbe rautacioase - ca eu sa platesc datorille lunare care sunt la casa locuita de bunica / ca de ce nu merge mama sa stea cu ea 24/24 ( in ideea in care bunica este in stare relativ buna pt varsta ei , nu bolnava nu la pat . In schimb dupa ce am adus acea doamna sa aiba grija de bunica - matusa o ia la ea fara sa spuna cat timp o tine , dar permanent se plange ca ea nu mai rezista si nu mai poate , ca ii e greu. Daca ii zic sa o duca in casa in care bunica mea a stat cu tata , raspunde ca - pai ce sa fac eu , s o dau afara ?
Sunt contrariat si revoltat de comportamentul amandurora , nu ca ar fi fost vreodata altfel , dar acum dupa ce tatal meu nu mai este deja totul a luat o amploare greu de imaginat si suportat. Si mi e teama ca sa nu ma trezesc inainte sau dupa decesul batranei cu vreun proces , vis a vis de situatia care nu putem sub nicio forma sa o controlam , permanent avand impedimente din partea lor , si complotand numa sa fie rautacioase.
Ca sa nu mai spun si faptul ca bunica mea a avut exact acelasi contract cu o batrana pe care aceasta a ingrijit o , pana la decesul dansei , si acel apartam a fost vandut pe ascuns (matusa si bunica fiind dur batute de catre unchiul meu) si banii s au ...”spulberat”
Mama mea a muncit in strainatate 12 ani - mod in care am reusit sa intretinem si casa si sa cumparam un apartam , moment in care toti au luat foc , de parca le am bagat mana in buzunar , sau ca i am furat , si ei nu au!
Intrebarile mele - se poate intoarce contractul - in ideea in care casa era - ultimul stadiu , iar acu mult peste mediu , daca eu sunt dator / mama - sa platesc datoriile lunare pt casa in care sta (cand are matusa mea chef ) bunica , in ideea in care ea are pensie - si bineinteles toti banii - nu ajung decat la ea ..daca exista vreo posibila situatie in care matusasa se ridice cu pretentii acu sau dupa ce bunica nu va mai fi ?! Multumesc anticipat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Există. Există riscul să vă treziți cu acțiune în rezoluțiune a contractului pentru neexecutarea obligațiilor. (din partea bunicii, susținută și finanțată de mătușa).
Iar situația pe care o descrieți nu e roz, de vreme ce mama locuiește în alt oraș, iar mătușa va avea de partea ei toată ...nesuferita teroare numită gura satului.
Marusa nu este cea care sustine financiar , din contra , profita pe acest lucru , pensia bunicii fiind folosita in scopuri personale ! Iar faptul ca noi am adus o doamna sa intretina si sa ingrijeasca , probabil ca nu le convine , ca nu au ce contesta , motiv pentru care matusa cand este intrebata (inclusiv bunica) cand o duce acasa - de fiecare data raspunde la fel - poate maine poate poimaine - asta se intampla de cateva luni . Cumva cauta sa gaseasca sau sa forteze , noi sa fim “oaia neagra” , si sa picam in situatia ca nu ne asumam indatoririle fata de batrana . Oricat am incerca , ne este imposibil . Daca i am spus - daca tot sta la tine ca fiind fiica ei , macar spune si o scoatem de la platile lunare ale casei -evident ca a raspuns - pai nu stiu cat sta ...este f greu sa putem avea o colaborare ok , atata timp cat nu exista comunicare ci doar dorinta de a ne pune in postura de neinteresati in ceea ce priveste pe bunica !
Nu va puteti muta vreo 2-3 luni cu copii sa stati cu bunica?
Aveti posibilitatea sa va apropiati de ea si sa ii ""rupeti gura matusii"... In fond, e casa bunicii nu e casa matusii...
Contractu de v-c cu clauza de intretinere, are stipulat si dreptul de uzufruct la bunicii?
Buna ziua,

Rezolutiunea, ca sanctiune, poate surveni in cazul neexecutarii culpabile a obligatiei contractuale.

Rezolutiunea, ca si cauza de ineficacitate, survine la cererea partii contractante care a suferit o vatamare, deci justifica un interes.

Lecturati atent clauzele contractuale pentru a observa daca a fost instituit dreptul de uzufruct viager, in favoarea bunicii.

Acesta i-ar conferi dansei atributele posesiei si folosintei, desprinse din continutul dreptului de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii si drepturi cu privire la mostenire raluk25 raluk25 Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: mama mea a decedat in urma cu cateva luni. Ne-a ramas drept mostenire mie (22 ani ), fratelui meu (18 ani) si ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager URIAS URIAS buna ziua, Cer sfatul dumneavoastra in următoarea problema: O matusa a incheiat în anul 1991 un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ... (vezi toată discuția)
Întreținuta are un comportament foarte dificil. poate întreținătorul să rezilieze contractul și să obțină despăgubiri? daria12345 daria12345 Buna ziua! De câțiva ani socrul meu a semnat un contract de intretinere cu o bătrână din satul in care locuieste. Inițial mergea la ea de câteva ori pe ... (vezi toată discuția)