Tatal meu are o sora, iar ambii lor parinti sunt decedati(mama, este ultima decedata , acum 10 ani) nefiind deschisa succesiune dupa nicunul dintre decedati.
Sora a ramas in casa parinteasca cu parintii, avand un asa-zis ''handicap''(o operatie de scolioza), tatal meu mutandu-se ulterior in oras, dar megand des in vizita si sa ii ajute cu lucrul/ rezolvarea problemelor/ inmormantarile parintilor .
Sora si-a facut acte pe casa fara acceptul scris al tatalui meu( este posibil/legal?), sustinand acum ca este singura mostenioare, tatalui meu nerevenindu-i nimic.
Exista cai legale de a rezolva situatia ?ce cota parte ii revine fiecaruia?
Depinde ce acte "si-a facut" mai exact.
Dacă a dezbătut succesiunea după ambii părinți și nu a menționat de existența fratelui, tatăl dvs poate solicita pe cale judecătorească anularea certificatului de moștenitor.
Dacă părinții i-au făcut acte fiicei din timpul vieții, din nou, depinde ce fel de acte au încheiat.
Acest "si-a facut acte" este ceva extrem de vag. Dati mai multe detalii pentru un raspuns cat mai corect.
Nu a fost dezbatuta nici o succesiune,nu exista nici un act intocmit cu parintii cat timp acestia erau in viata. Primaria comunei a dat voie tuturor sa isi faca titlu de proprietate pe casa si teren, fara a mai fi nevoie de succesiune( in conditiile in care casa si terenul erau pe strabunici, nefiind intabulate cu acte la zi pe fiecare generatie)
Asa ca sora, are titlu de propietate pe numele ei.
Nu stiu exact legea prin care a fost posibila situatia...ceva din 2018 din ce am auzit...sau legea 18...ceva de genul acesta.
Atunci reformulez: nu mai e nimic de facut. Mai ales daca si-a intabulat dreptul de proprietate la Cartea Funciară.
Însă în prima faza trebuie să fiți sigur ca intr-adevar a fost emis un titlu de proprietate.