avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare SRL

Buna ziua,
Pentru o firma (micro) ce are contabilitatea externalizata in totalitate, cine ar trebui sa-si asume raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale: firma de conta care se ocupa de intocmirea acelor acte / administratorul SRL-ului?
Nota: cu siguranta reprezentantii firmei subiect au raspundere asupra multor aspecte dar si de intocmire?
Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:30, 17 Iulie 2020
La ce a referiti prin intocmire? Nu s-au intocmit? De exemplu, administratorul este obligat sa

In principiu cf Legii 82/1991: " În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, răspunderea pentru conducerea contabilității revine acestora, potrivit legii și prevederilor contractuale."

Pt. un raspuns mai exact ar trebui sa stim (si nu avem cum) prevederile contractului de servicii contabile.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc,
In contract nu era specificat cine este raspunzator pt intocmire. Mi s-a cerut asumarea raspunderii pentru intocmire, iar a unor balante si alte documente specifice de inchidere trimestru am observat anumite greseli (datorate copy/paste, gen ani gresiti - in alte spete nu am competente sa ma pronunt asupra corectitudinii). Acest lucru mi-a starnit interesul sa aflu care sunt cele mai bune practici in domeniu.
In principiu societatea de contabilitate are raspunderea pt preluarea corecta a sumelor in situatiile financiare anuale, daca aceasta le semneaza la intocmit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabil obligatoriu la micro cu venit anual de 5000 euro? valentin33 valentin33 Buna ziua, Sunt in proces de infiintare a unui SRL (microintreprindere). Imi fac aceasta firma in primul rand pentru a putea derula un contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Toate societățile comerciale au nevoie de contabil autorizat/atestat? semnătura administratorului nu-i suficientă? marcel.damaschin marcel.damaschin Orice societate are nevoie de contabil autorizat/atestat? Semnatura administratorului nu-i suficienta? Evident, nu includ si vizarea bilantului anual. Multam! (vezi toată discuția)
Administrator si semnaturi documente dona77 dona77 Unele persoane mi-au spus ca administratorul (unui SRL) poate semna singur (fara existenta si a unui contabil) documentele contabile primare (registru casa, ... (vezi toată discuția)