avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

buna am si eu o nelamurire. parintii mei sunt divortati iar tatal meu a decedat iar eu sunt unica lui fiica. in ultimii 8 ani el a locuit impreuna cu o doamna nefiind casatoriti. acum doamna cu care a locuit spune ca eu nu sunt unica mostenitoare si ca toate bunurile trebuie sa l-e impart cu ea deoarece a stat cu el atatia ani si are martori cum ca ea a avut grija de el timp de atatia ani in care el a fost bolnav. este posibil ca nefiind casatoriti si nefiind amandoi trecuti in contractul casei poate avea aceleasi drepturi ca mine fiica lui legitima??? precizez ca, casa a cumparat-o imediat dupa divort din banii cu care mama mea l-a despagubit din valoarea totalaa casei pe care cei doi o detineau in perioada casatoriei. va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 00:25, 17 Decembrie 2009
Buna seara.Speta prezentata este destul de complexa.Parerea mea este ca ar fi recomandat sa angajezi un avocat care sa stabileasca pasii ce trebuiesc urmati
Buna seara. Nu este adevarat ca doamna are aceleasi drepturi cu dvs. De fapt doamna nici nu este mostenitoarea tatalui dvs. Eventual , ar putea avea unele pretentii pentru bunuri la achizitionarea carora si-a adus contributia de-a lungul timpului. Insa legea nu ii recunoaste acestei persoane nicio calitate , ea avand statul de concubina. Asadar, neexistand alti frati ai dvs. sau sotie supravietuitoare a defunctului dvs. tata, veti culege de una singura mostenirea.
legally are dreptate. Ati inventariat bunurile dupa decesul tatalui? Conturi bancare, etc? In asemenea situatii dispar banii din conturi, obiecte de valoare din casa, etc.
Daca nu ati dezbatut succesiunea mergeti la notar si va elibereaza certificat de mostenitor. Concubinajul nu este recunoscut in Romania, deci, respectiva doamna nu are drept la succesiune. In calitate de unic descendent sunteti singura mostenitoare a tatalui dvs. Daca doamna nu vrea sa elibereze locuinta va trebui sa va adresati instantei pentru a o evacua.
Succes si nu va lasati intimidata. Legea este de partea dvs.
Unica mpostenitoare sunteti dvs. Doamna respectiva poate avea un drept de creanta asupra imbunatarilor aduse imobilului sau a bunurilor pe care le-a dobandit impreuna cu tatal dvs....
Va recomand sa mergeti la notar sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de sase luni! Dupa expirarea celor 6 luni sa adunati toate actele, extrase CF, certificat de deces, certificatul Dvs. de nastere si casatorie daca v-ati casatorit si ati schimbat numele din nastere... ... ce mai stiti ca poate fi pe numele tatalui Dvs., si va prezentati la notar sa faceti succesiunea.
Daca concubina nu are testament de la tatal Dvs., sau in timpul vietii tatal Dvs. nu a transefrat o parte din bunurile lui pe numele ei, culegeti singura toata masa succesorala. Martorii aceia in instanta, sau orice alte dovezi de contributie la imobilul comun nu o ajuta pe doamna respectiva sa mosteneasca totul. Eventual i se poate stabili o mica contributie, dar chiar si asa aveti dovada contributiei in mare parte la cumpararea imobilului din partea tatalui Dvs., cu banii din urma partajului de la divort!
Ar fi bine sa va intelegeti, ca oricum nu va putea scapa de Dvs. si s-ar putea sa ajunga la cheremul Dvs.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Manuela Bernat, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concubinajului atyna atyna buna ziua!tatal meu traieste in concubinaj cu o doamna de 7 ani de zile,el nefiind divortat legal de mama!tata urmeaza sa intre in posesia unui imobil,imobil ... (vezi toată discuția)
Testament olive olive buna ziua revin cu o veche problema sa o iau de la inceput. Tatal meu este divortat de mama de 6 ani. In acest timp dansul a locuit in concubinaj cu o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu masa succesorala necunoscuta doina_manuela doina_manuela Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat ... (vezi toată discuția)