avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Profitul net si datoriile totale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Profitul net si datoriile totale

Buna seara!
Am intalnit pe un site despre o firma ca ar avea profit in conditiile in care suma datoriilor totale era cu mult mai mare decat cea a profitului.
Deci am gasit o cifra de afaceri, cheltuielile totale care scazute rezultau profitul net. Totusi acolo am mai gasit si o mentiune despre niste datorii totale care erau mult mai mari decat profitul net amintit. Ce se intampla cu acea firma? De fapt este pe pierdere sau acele datorii sunt afisate acolo doar ca ceva temporar... valori ce se pot reduce usor cu timpul si astfel nu mai sunt luate in considerare? Eu nu pot sa inteleg....:(
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:46, 17 Decembrie 2009
A avea profit nu inseamna ca ai si banii lichizi sau ca ai datoriile achitate integral. Datoriile pot exista, chiar daca exista profit, din diverse motive: fie banii sunt pastrati in ct de casa sau bancare si inca nu au fost achitate datoriile, fie s-au cumparat mijl fixe (care nu se trec pe chelt in momentul achizitionarii, ci pe parcursul duratei de amortizare) sau stocuri iar furnizorii nu au fost achitati, fie exista clienti neincasati si nu au existat inca disponibilitatile pt plata datoriilor etc.
Posibil ca datoriile sa fie nu catre furnizori, pot fi catre asociati sau catre banci sau soc de leasing.
A avea datorii nu inseamna ca ele sunt neachitate la termen, exista datorii care poate nu erau scadente, conform contractelor existente.
Totodata, acea situatie era intocmita la momentul n, posibil ca la momentul n+1 ele sa se fi achitat.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
t.simona, utilizator
daca definim datoriile ca fiind suma de bani pe care o entitate le datoreaza la momentul n catre :asociati - dividende sau creditare, banci - credite , furnizori - fie servicii, fie active fixe , fie bunuri act curenta , neplata acestora inseamna de fapt un credit de furnizori , ca sa zic asa

Profitul e diferenta venit- cheltuiala

Fie datoriile sint istorice , adica provin din exercitii anterioare , fie de exemplu au fost achiztionate active care influenteaza profitul in mai mica masura - prin amortizare .

Intr-o firma cu activitate sanatoasa si cu contabilitatea la fel :), ar trebui ca profitul sa fie egal cu suma creantelor si a disponibilului ; adica din masa profitului brut sa fie create surse de finantare pentru acoperirea investitiilor iar profitul ramas sa fie distribuit ca dividende , pentru a nu se ajunge in situatia nedorita de a avea dividende de distribuit si lipsa de disponibil .
Dar depinde de politica firmei .
Magda Staicu, Consultant fiscal
Magda Staicu a scris:

Intr-o firma cu activitate sanatoasa si cu contabilitatea la fel :), ar trebui ca profitul sa fie egal cu suma creantelor si a disponibilului ; adica din masa profitului brut sa fie create surse de finantare pentru acoperirea investitiilor iar profitul ramas sa fie distribuit ca dividende , pentru a nu se ajunge in situatia nedorita de a avea dividende de distribuit si lipsa de disponibil .
Dar depinde de politica firmei .

Din pacate, in practica, nu se prea intimpla asa. La sf unei luni numai firmele fara activitate nu au datorii. Cele care au activitate, cu siguranta au ca datorii cel putin impozitele si taxele de plata in 25 luna urmatoare. Ca sa nu mai vorbim de contracte cu plata la termen, care desi apar la datorii nu sunt scadente.
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividente mihaelahory mihaelahory Buna ziua,va rog ajutati-ma, am un srl si unicul asociat vrea sa-si ia dividente,nu stiu ce trebuie sa fac pt asta? (vezi toată discuția)
Vanzare teren cristinalerch cristinalerch buna ziua redau cazul meu vi as dori sa ma sfatuiasca cineva: acum 3 ani jumate am cumparat un teren in valoare de 100000 de euro pe firma. firma are ... (vezi toată discuția)
B.o. garantie anca.m anca.m Buna ziua. Am o nelamurire. O cunostinta apropiata este administrator unic la un srl, obiect de activitate transporturi rutiere. Are o factura neachitata la un ... (vezi toată discuția)