avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie functionare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie functionare

Socrul meu a desfasurat o activitate comerciala in perioada 2013-2017 avand o firma PFA,existand un contract de comodat pentru sediu social avand adresa casei noastre(a mele si a sotului) . In curte exista o anexa care am.preluat_o odata cu cumpararea terenului pe care am construit casa,doar ca nu detineam autorizatie de construire pe acea anexa.
Desi nu figura in registrele primariei acea anexa,socrul meu a deschis un magazin acolo si a obtinut autorizatie de functionare. Sotul meu a fost plecat din tara din 2013 pana in 2017,iar situatia dintre mine si socri a fost ina tensionata. In anul 2015,facand anumite cercetari,deoarece nu intelegeam cum socrul putea desfasura o activitate comerciala in baza unei autorizatii de functionare elibersta de primarie desi stiam clar ca acel spatiu nu era intabulat la cadastru si nu figura ca si constructie,am solicitat sa mi se elibereze toate actele in baza caruia socrul isi desfasoara activitatea. In 2016 am constatat cu stupoare ca in anul 2015 fusese depusa la primarie o cerere ptr obtinerea certificatului de urbsnism,si o cerere ptr obtinerea autorizatiei de construire ptr acea anexa in care socrul functiona din 2013. Nu numai ca cererea a fost aprobata,s_a eliberat o autorizatie de construire in numele meu si a sotului,fara ca noi sa stim si s_a eliberat singurul exrmplar original al autorizatiei de construire tot socrului meu,ptr care a si semnat ca a primit un exemplar. Cu aceasta autorizatie de construire si cu un nou contract de comodat de uz gratuit intre socrul meu si sotul meu,care la vremea respectiva era plecat din tara,neputand incheia acel contract,in baza unui buletin expirat al sotului,socrul meu a obtinut o autorizatie de functionare in acea anexa . Cerand explicatii la primarie de ce au eliberat o autorizatie de construire in numele nostru,fara ca noi sa stim,si eliberand actul original tot socrului ptr ca ii trebuia ptr obtinerea autorizatiei de fuctionare,primaria mi_a spus ca nu a atiut ca noi si socrul nunsuntem in relatii bune. Intrebarea mea este. Noi am devenit platitori de impozit pe un spatiu ptr care noi practic nu am solicitat autorizatie de construire. Intrebarea mea este urmatoarea. Avea dreptul primaria sa elibereze acte originale si sa accepte cereri de autorizatie de construire de altcineva decat noi proprietarii? Practic mi_au folosit datele si bunurile in folosul altei persoane. Pot trage la raspundere primaria ptr acest lucru?
Astept raspuns,multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cris 78 , utilizator 14:39, 16 Iulie 2020
dvs aveti probleme cu socrul (fals si uz de fals?) si vreti ca primaria sa scoata castanele din foc. interesant mod de a pune problema, as zice foarte romanesc.
functionarul de la primarie poate fi cel mult acuzat de neglijenta, desi n-ar fi avut cum sa verifice ca sotul dvs nu mai este in tara. daca dati in judecata primaria puteti obtine maximum revocarea autorizatiei de construire a anexei. si va trebui sa obtineti autorizatia de demolare. evident, ati primi inapoi si contravaloarea impozitului aferent, dar pentru 5 ani nu cred ca depaseste 500 lei
Din cate stiu exista niste conditii,vi se pare putin faptul ca socrul a depus cerere in numele nostru,atasand doar o copie de buletin a noastra. In primul rand,primaria nu trebuia sa accepte cererea si nu trebuia sa emita si sa elibereze socrului autorizatie de construire,singurul exemplar original. Este un lung sir de abuzuri comis de primarie ptr a sprijini aceasta persoana. De ce se cer procuri sau imputerniciri? Din 2013 pana in 2015 socrul practic a functionat pe Luna,magazinul acela nici nu exista in acte,punctul de lucru nu exista. Vi se pare putin ceea ce primaria a facut ?

Adrian Dimitriu a scris:

dvs aveti probleme cu socrul (fals si uz de fals?) si vreti ca primaria sa scoata castanele din foc. interesant mod de a pune problema, as zice foarte romanesc.
functionarul de la primarie poate fi cel mult acuzat de neglijenta, desi n-ar fi avut cum sa verifice ca sotul dvs nu mai este in tara. daca dati in judecata primaria puteti obtine maximum revocarea autorizatiei de construire a anexei. si va trebui sa obtineti autorizatia de demolare. evident, ati primi inapoi si contravaloarea impozitului aferent, dar pentru 5 ani nu cred ca depaseste 500 lei

Sa cer autorizatie de demolare ptr o anexa care ptr care nu am solicitat autorizatie de construire? Mi se pare totul hilar.
in cazul acesta e simplu: va angajati avocat, actionati primaria in contencios si cereti ceea ce credeti ca sunteti indreptatita.
Asta incerc sa intreb! Am sanse sa trag la raspundere? Adica neglijenta sau abuzul in functie ptr a fovoriza o anumita persoana este pedepsita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Altcineva a obținut autorizație de construcție pe proprietatea mea. Micaioana Micaioana Ce se intampla cand cineva intra in posesia actelor de proprietate si cu acestea obtine certificat de urbanism,autorizatie construire,falsifica contracte de ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat gratuit expirat Micaioana Micaioana Buna ziua!! Va rog sa ma sfatuiti cum.sa procedez..detin o anexa gospodareasca in care socrul meu a deschis un magazin. Problema este ca socrul a facut ... (vezi toată discuția)
Certificat energetic eliberat altcuiva decat proprietarului Micaioana Micaioana Buna ziua! Am constatat zilele acestea ca sunt posesoarea unui certificat energetic emis in numele meu si al sotului,desi noi nu am facut niciodata cerere ptr ... (vezi toată discuția)