avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil nerecunoscut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil nerecunoscut

Am o minune de fetita de 9 luni, in urma unei relatii de scurta durata care nu a functionat - o relatie neformalizata. Mi-am dorit foarte mult un copil si mi-am asumat sarcina si cresterea ei singura, inca de cand am aflat vestea cea buna.
Nu am dorit complicatii si nici sa fie copilul o povara pentru tatal care evident nu si-a dorit-o, asa ca am lasat spatiu pe certificatul de nastere. Am sperat totusi ca vazand-o in poze, tatal va dori sa o cunoasca si sa se implice in viata ei, insa el sustine ca nu va face acest lucru daca noi doi nu avem o relatie traditionala. Eu nu imi doresc insa acest lucru, nu ne potrivim si nu cred ca trebuie sa fortam ceva.
Nici nu as vrea totusi sa o privez de un ajutor financiar. Ne descurcam singure, insa orice venit suplimentar este binevenit pentru cresterea si educatia ei.
Exista o varianta in care el ar putea plati o pensie alimentara, fara a fi trecut pe certificatul de nastere? Nu as vrea sa umblu dupa procuri si semnaturi de fiecare data cand plecam intr-o vacanta sau este nevoie de aprobarea tatalui - mai ales ca nici el nu isi doreste sa se implice.
Eu i-am trimis la fiecare zi de nastere (1 luna, 2 luni, etc) filmulete si fotografii cu fetita insa tot ce spune este sa vin eu singura la el sa vorbim - nu imi doresc acest lucru. Vreau doar sa fac ce este mai bine pentru ea, fara insa a ma implica cu el. Orice sfat ar fi apreciat! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:36, 17 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti formula in instanta o actiune pentru stabilirea pateritatii copilului fata de tata si sa solicitati ca autoritatea parinteasca asupra acestuia sa fie exercitata in mod exclusiv de dvs, avand in vedere dezinteresul tatalui fata de minor.
Aceasta este singura modalitate prin care puteti obtine de la tata o pensie de intretinere in procent de 25% din veniturile sale si sa nu aveti nici nevoie de acordul sau pentru iesirile din tara cu copilul.
Mai mult de atat, prin aceasta actiune, puteti solicita si obligarea tatalui la plata a jumatate din cheltuielile pe care le-ati suportat cu nasterea sau lauzia.
Chiar daca nu faceti dvs acest pas acum, tatal poate oricand sa isi recunoasca acest copil, fara a fi nevoie de acordul dvs, autoritatea parinteasca devenind automat in comun ambilor parinti si fiind mai greu de modificat ulterior in instanta.
Inainte de psiholog, mergi la o consultatie juridica la avocat, deoarece ar fi de spus mai multe aspecte pe acest subiect, insa nu pot fi cuprinse in cateva cuvinte pe forum, fiind nevoie sa cunosc si povestea/relatia in amanunt.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat
Ar fi si vorba de o suma foarte mica, intrucat el are o firma si ca majoritatea micilor intreprinzatori, salariul declarat este cel minim pe economie... Plus ca mai are un copil dintr-o relatie anterioara pentru care plateste pensie alimentara, deci aceasta ar fi redusa, daca nu ma insel, de la 1/4 la 1/3 pentru ambii copii.
Fata va avea dreptul la mostenire daca nu actionez acum in instanta? Din nou, ma gandesc la ea si la posibilele reprosuri ca nu am facut ce e bine pentru ea si viitorul ei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul dvs nu va fi mostenitorul tatalui sau al rudelor sale daca dvs nu promovati o actiune privind stabilirea paternitatii sau daca acesta nu isi recunoaste benevol copilul.
Contactati un avocat pentru o consultanta, de pe forum din lista consultantilor sau recomandat, si discutati pe larg acest subiect dpdv juridic
Buna ziua,

Filiatia fata de tata poate fi stabilita pe cale judiciara.

Aceasta poate fi determinata prin orice mijloc de proba:martori, inscrisuri, interogatorii, expertiza tip ADN ori alt tip de expertiza agreata de instanta de judecata.

Conform legii, este avuta in vedere perioada convieturii, daca respectivul copil s-a nascut in acea perioada, a relatiei de concubinaj.


Odata determinata filiatia fata de tata , pot fi stabilite si alte aspecte: forma de autoritate parinteasca, locuinta minorului, pensia de intretinere.

Aspectele sus mentionate pot comporta modificari, in ipoteza in care situatia de familie este diferita.

Orice masura referitoare la minor este luata in acord cu principiul preeminentei interesului superior al minorului, conform legii 272/ 2004.

m-am grabit si eu.. voiam sa scriu ceva si am scris altceva.. de stabilirea paternitatii, am vrut sa zic :)

Ionut.ion a scris:

Corect, m-am grabit si...
Multumesc!


Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Copilul meu are 7 anisori si in locul numelui tatalui inca are liniuta :( claudzik86 claudzik86 Sunt Claudia,25ani din Iasi,mama unei fetite de aproape 7 anisori.un copil minunat care imi face zilele frumoase.de cand a aparut pe lume am fost ajutate de ... (vezi toată discuția)
Declararea tatalui copilului dupa divort miu_roxana85 miu_roxana85 Situatia mea este urmatoarea:insarcinata in 4 luni,divortata de o luna.Tatal nu s-a aratat intresat de sarcina,copil si nu s-a aratat dispus sa se implice sau ... (vezi toată discuția)