Buna ziua,
Doresc sa cumpar un apartament de la un cuplu de romani care au plecat din tara la finalul anilor 80. Apartamentul le-a fost confiscat de stat, apoi in anii 90, sotii au dat in judecata statul si au primit inapoi apartamentul prin hotarare judecatoreasca definitiva. Apoi, sotii si-au schimbat numele de familie in tara in care s-au mutat, practic si-au frantuzit numele, probabil ca sa nu mai sune a nume romanesc, dar actele originale ale casei erau pe numele de familie initial. Intre timp, unul din cei 2 proprietari a facut demersurile si a modificat numele sau de familie in cartea funciara, unde e specificat clar, fostul si actualul nume. In prima faza cand am fost la notariat doamna proprietar nu apucase sa isi schimbe si dumneai numele in cartea funciara, si notarul a spus ca nu ne da opinia notariala pana nu va fi modificat si numele doamnei, sa fie practic actualizat cu noul nume de familie. Acum, ambii proprietari au numele actualizat in cartea funciara dar proprietara va vinde si in numele sotului apartamentul pe baza unei procuri. Initial, doamna obtinuse doar o procura notariala din Franta, care nu este acceptata la notariat in Romania, si in cele din urma sotul a reusit sa-i faca imputernicire la consulatul Romaniei din Franta astfel incat sa poata vinde apartamentul.
Cand in sfarsit au fost rezolvate toate aceste probleme, ne-am trezit la notariat ca proprietara nu avea la ea si decizia prin care se respinge recursul. Din pacate, din cauza intrebarilor notaritei, si proprietara si agentul imobiliar s-au cam enervat, la fel si notara si nu am mai continuat cu analizarea actelor si opinia notariala. Agentul si proprietara insista ca notarul ales de mine face exces de zel, avand in vedere ca proprietarii au hotarari judecatoresti si documente justificative.
Mentionez ca apartamentul il cumpar prin credit ipotecar.
Concret, as dori sa va intreb daca din ceea ce v-am povestit exista vreun risc pentru mine ca potential cumparator, in viitor din cauza acestor evenimente, documente etc etc.
De asemenea, as dori sa stiu daca as alege sa semnez contractul de vanzare cumparare la notarul cu care colaboreaza agentia imobiliara as fi expus la vreun risc, in sensul ca acel notar sa fie mai indulgent in privinta unor acte care fie ar lipsi fie ar fi in neregula. Agentia care vinde apartamentul imi sugereaza sa lucram cu notarii cu care colaboreaza ei, deoarece ne-ar trata cu prioritate si nu am mai fi nevoiti sa asteptam pe la cozi la notari necunoscuti.
Va multumesc!
Adrian
Cel mai recent răspuns:
Adrian_OTP , utilizator
13:23, 18 Iulie 2020