avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare apartament retrocedat de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare apartament retrocedat de la proprietar cu nume schimbat

Buna ziua,
Doresc sa cumpar un apartament de la un cuplu de romani care au plecat din tara la finalul anilor 80. Apartamentul le-a fost confiscat de stat, apoi in anii 90, sotii au dat in judecata statul si au primit inapoi apartamentul prin hotarare judecatoreasca definitiva. Apoi, sotii si-au schimbat numele de familie in tara in care s-au mutat, practic si-au frantuzit numele, probabil ca sa nu mai sune a nume romanesc, dar actele originale ale casei erau pe numele de familie initial. Intre timp, unul din cei 2 proprietari a facut demersurile si a modificat numele sau de familie in cartea funciara, unde e specificat clar, fostul si actualul nume. In prima faza cand am fost la notariat doamna proprietar nu apucase sa isi schimbe si dumneai numele in cartea funciara, si notarul a spus ca nu ne da opinia notariala pana nu va fi modificat si numele doamnei, sa fie practic actualizat cu noul nume de familie. Acum, ambii proprietari au numele actualizat in cartea funciara dar proprietara va vinde si in numele sotului apartamentul pe baza unei procuri. Initial, doamna obtinuse doar o procura notariala din Franta, care nu este acceptata la notariat in Romania, si in cele din urma sotul a reusit sa-i faca imputernicire la consulatul Romaniei din Franta astfel incat sa poata vinde apartamentul.
Cand in sfarsit au fost rezolvate toate aceste probleme, ne-am trezit la notariat ca proprietara nu avea la ea si decizia prin care se respinge recursul. Din pacate, din cauza intrebarilor notaritei, si proprietara si agentul imobiliar s-au cam enervat, la fel si notara si nu am mai continuat cu analizarea actelor si opinia notariala. Agentul si proprietara insista ca notarul ales de mine face exces de zel, avand in vedere ca proprietarii au hotarari judecatoresti si documente justificative.
Mentionez ca apartamentul il cumpar prin credit ipotecar.

Concret, as dori sa va intreb daca din ceea ce v-am povestit exista vreun risc pentru mine ca potential cumparator, in viitor din cauza acestor evenimente, documente etc etc.

De asemenea, as dori sa stiu daca as alege sa semnez contractul de vanzare cumparare la notarul cu care colaboreaza agentia imobiliara as fi expus la vreun risc, in sensul ca acel notar sa fie mai indulgent in privinta unor acte care fie ar lipsi fie ar fi in neregula. Agentia care vinde apartamentul imi sugereaza sa lucram cu notarii cu care colaboreaza ei, deoarece ne-ar trata cu prioritate si nu am mai fi nevoiti sa asteptam pe la cozi la notari necunoscuti.

Va multumesc!

Adrian
Cel mai recent răspuns: Adrian_OTP , utilizator 13:23, 18 Iulie 2020
Exista un mic risc la acest "tip de apartamente".Negociati un pret sub pretul pietei.
Multumesc pentru raspuns! Mi-ati putea spune in ce ar putea consta acest mic risc?
Pretul este oarecum mai bune comparativ cu alte apartamente din blocurile respective.
Cel mai indicat ar fi,sa cereti o copie dupa extrasul de carte funciara de informare si sa consultati un avocat.
Multumesc! am o copie, voi consulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare AneMariDorina AneMariDorina Doresc sa-mi cumpar un apartament. Ce acte trebuie sa am asupra mea ca si cumparator si ce documete trebuie sa aiba cel care vinde? Ce taxe ar trebui sa achit ... (vezi toată discuția)
Cum pot vinde un apartament fara sa vin in tara rodi2014 rodi2014 Detin un apartament in Romania, impreuna cu sotul meu. Amindoi locuim in Canada, si dorim sa vindem apartamentul din Romania. Exista vreo cale prin care sa ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament prin procura avril_dor avril_dor Vrem sa cumparam un apartament pe care dorim sa-l vindem tot anul acesta, speram noi in profit. Agentul imobiliar ne-a propus un artificiu prin care sa evitam ... (vezi toată discuția)