avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, mi-a montat o firma un aparat de aer ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, mi-a montat o firma un aparat de aer conditionat destul ...

Buna ziua, mi-a montat o firma un aparat de aer conditionat destul de maricel (are cam 55 kg; sta si putin inclinat); stau la etajul 10 si aparatul e montat spre strada (intr-o zona intens circulata). Profilul pe care e pozitionat aparatul la exterior e prins prin sudura (nu suruburi, ca la alte modele); am intrebat cat de rezistent e si mi s-a zis ca nu ar fi probleme, chiar daca sunt curenti mari de aer iarna de exemplu (bine, au si ras de mine ca am tot intrebat intens de securizare, insa sunt o fire mai panicata si nu doresc sa pateasca careva ceva rau, in cazul in care cade). Am primit garantie pe montaj 2 ani de zile. Intrebarea mea este: daca se intampla o nenorocire si cade aparatul de aer conditionat in capul cuiva de la distanta aceea (nu stiu daca s-a intamplat sa moara cineva ca i-a cazut un aparat de AC in cap), a cui este raspunderea? Presupun ca a firmei autorizate care a montat, chiar si dupa expirarea perioadei de garantie de 2 ani pt. montaj. Imi puteti clarifica / confirma, va rog? Stau cu nelinistea aceasta ca desi am luat toate masurile care tin de mine, mai mult nu pot face si nu vreau sa fiu raspunzatoare in fata legii daca nu si-a facut bine treaba firma care activeaza in domeniu (lasand la o parte raspunderea morala). Multumesc frumos anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:34, 5 August 2020
Raspunderea este a proprietarului,care in eventual litigiu poate ridica pretentii impotriva executantului-doar pentru perioada de garantie
Evenimente neplacute s-au intamplat de la un ghiveci de flori,ori un corp exterior de aparat climatizat la greutatea pe care o are plus gravitatia....poate produce pagube materiale apreciabile sau chiar victime
Pai... face proprietarul inchisoare daca firma specializata nu a facut bine ce tine de domeniul sau de activitate? De unde sa stie proprietarul dpdv tehnic cum e bine sau nu sa fie montajul?

Aveti cunostinte legale, imi puteti da o trimitere catre legea care se aplica in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 4 August 2020
Lorelai8, utilizator
Vinovatia o va stabili procurorul, in functie de situatia concreta ( mai aveti sau nu garantie, ati respectat termenii din contract/certificatul de garantie, etc.).
Sfatul meu este sa chemati o alta firma care sa verifice ce au facut ceilalti si, daca este posibil, sa mai monteze un alt suport/sistem de prindere pe langa cele existente ( un fel de plasa de siguranta).
Asa o sa dormiti si dvs. mai linistita.
@lorelai8
responsabil principal este proprietarul bunului care a produs evenimentul
In cazul in care se intampla un eveniment de genul celui invocat de dv,proprietarul raspunde si are dreptul sa solicite pretentii de la executant daca lucrarea se afla in garantie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aer conditionat alynus alynus buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema....mi-am cumparat aer conditionat....am inteles ca am veoie pe langa multe acte si de acordul vecinilor. Ce ... (vezi toată discuția)
Cine intra la puscarie daca imi cade unitatea exterioara a aerului conditionat ? doctorS doctorS Blocul in care locuiesc se anvelopeaza de catre primarie. Am un aparat de aer conditionat Tadiran de 34.000 BTU, care este foarte mare si a carui unitate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. vecinul de langa apartamentul meu și-a montat aparatul ... Mihaela Mihaita Mihaela Mihaita Bună ziua. Vecinul de langa apartamentul meu și-a montat aparatul de aer conditionat pe peretele exterior al meu fără să-mi ceara acordul. Ce soluții ... (vezi toată discuția)