avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea numelui nu a fost discutata - divort ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea numelui nu a fost discutata - divort pronuntat in Germania - Buna ...

Divort Germania - pastrarea numelui nu a fost discutata

Buna ziua, intrebarile mele sunt legata de pastrarea numelui dupa pronuntarea divortului in Germania.
In hotararea de divort nu este nicio mentiune cu referire la pastrare numelui din timpul casatoriei sau revenirea la numelui de dinaintea casatoriei. Niciun acord, nicio incredintare din partea instantei.
Potrivit legii din Germania dupa divort daca nu exista incredintare/acord /mentiune NU se revine automat la numele anterior.
Eu doresc mentinerea numelui.
Intrebare:
Ce se intampla la recunoasterea hotararii de divort in Romania?
Ce se intampla cand imi voi schimba carea de indentitate la expirare?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fledermaus , utilizator 00:31, 7 August 2020
Hotărârea va fi recunoscută fix așa cum este ea. Dacă în ea nu scrie nimic legat de revenirea la fostul nume, nu se vor apuca instanțele să adauge la dispozitiv. Idem și în cazul schimbării cărții de identitate.
Deci nu se va aplica automat art 383 Cod Civil (3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei?

Nu as vrea sa ma trezesc cu surprize cand imi schimb cartea de identitate cu acest articol.
Daca divortului i se aplica legea din Germania, atunci se vor aplica prevederile sus amintite de dumneavoastra de acolo.

Fledermaus a scris:

Deci nu se va aplica automat art 383 Cod Civil (3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei?

Nu as vrea sa ma trezesc cu surprize cand imi schimb cartea de identitate cu acest articol.

Doamna e cetățean român, își schimbă cartea de identitate după legile din România iar aici e cum spune: se aplică prevederile art. 383 (3). Nu poate rămâne cu numele lui dacă în sentință nu scrie acest lucru.

Fledermaus, fostul soț e de acord să îi păstrați numele? Dacă da, ați putea încerca să vi-l schimbați pe cale administrativă după ce vă refaceți cartea de identitate. Cred că ați reuși dacă aveți acordul lui dat la un notar.
Mai spuneți și că așa sunteți cunoscută în societate, la muncă, poate aveți și copii... un avocat vă poate ajuta cu procedura. Nu e complicată, însă durează și sunt multe hârtii de făcut.
Nu, nu există niciun acord. Și tocmai datorită faptului că avem un copil împreună, doresc păstrarea numelui. pentru a avea același nume cu copilul.
Iar avocatul german mi-a explicat că eu am o identitate și un nume dobândit pe care nimeni nu mă poate obliga sa mi-l schimb dacă eu nu doresc. Că nu este necesar acordul fostului soț pentru a-mi menține o hotărâre, respectiv numele.

Alte demersuri aș vrea sa le evit mai ales că nu vin în țară.

Să înțeleg că dreptul de a-mi păstra numele după divorț, dobândit în instanța din Germania, chiar și nefiind exprimat în hotărâre, nu îmi va fi recunoscut în Romania automat prin recunoașterea hotărârii definitive?

Alte discuții în legătură

Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de familie purtat inainte de casatorie maria_mirabella maria_mirabella Am divortat in 2013 in Dubai iar anul acesta, in mai, hotararea de divort emisa de Tribunalul Familiei din Dubai a fost admisa si recunoscuta de Tribunalul ... (vezi toată discuția)
Acte dupa divort diana2010 diana2010 buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)