avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea numelui nu a fost discutata - divort ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea numelui nu a fost discutata - divort pronuntat in Germania - Buna ...

Divort Germania - pastrarea numelui nu a fost discutata

Buna ziua, intrebarile mele sunt legata de pastrarea numelui dupa pronuntarea divortului in Germania.
In hotararea de divort nu este nicio mentiune cu referire la pastrare numelui din timpul casatoriei sau revenirea la numelui de dinaintea casatoriei. Niciun acord, nicio incredintare din partea instantei.
Potrivit legii din Germania dupa divort daca nu exista incredintare/acord /mentiune NU se revine automat la numele anterior.
Eu doresc mentinerea numelui.
Intrebare:
Ce se intampla la recunoasterea hotararii de divort in Romania?
Ce se intampla cand imi voi schimba carea de indentitate la expirare?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fledermaus , utilizator 00:31, 7 August 2020
Să înțeleg că dreptul de a-mi păstra numele după divorț, dobândit în instanța din Germania, chiar și nefiind exprimat în hotărâre, nu îmi va fi recunoscut în Romania automat prin recunoașterea hotărârii definitive?


Sunt de părere că nu poate fi recunoscut automat, cum spuneți dvs., deci prin prisma dreptului german.
Dacă vreți ca divorțul să fie recunoscut și în România și îl înscrieți la consulat, când o să vă expire cartea de identitate se va vedea în baza de date că sunteți divorțată și vor căuta în sentință, potrivit codului civil, înțelegerea cu privire la nume.

Cum de mai aveți carte de identitate românească și nu v-ați stabilit domiciliul acolo?
Probabil întreb o prostie, dar nu aveți un act de identitate german, în care să figurați cu numele soțului? Vă întreb pentru că se pregătește o schimbare legislativă în privința motivelor temeinice de schimbare a numelui. Un act german ar fi perfect pentru problema dvs.
Hotărârea pronunțată în Germania se va recunoaște pe teritoriul român potrivit Regulamentului UE 1215/2012. Odată recunoscută hotărârea, în opinia mea, NIMENI și NIMIC nu poate veni și interpreta altfel sau altceva decât este menționat în hotărârea respectivă pentru că se bucură de autoritate de lucru judecat, la fel ca orice altă hotărâre pronunțată în România. Nu poate să vină autoritățile de unde vă veți face cartea de identitate și să spună că potrivit codului civil român (care nici măcar nu este aplicabil divorțului dumneavoastră) trebuie să reveniți la fostul nume, atâta vreme cât hotărârea este guvernată de legea din Germania. Eventual, dacă va fi cazul, poate să vă ceară un document avizat de o autoritate sau cineva avizat din Germania care să ateste ceea ce ați scris dumneavoastră în primul mesaj: că dacă nu se pomenește nimic despre nume, NU se revine automat la numele inițial.
Citiți Regulamentul UE, luați legătura cu Direcția de Evidență a Populației și vedeți ce vă spune.
Fledermaus, am căutat în Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă și am găsit răspunsul la întrebarea dvs. Îmi pare rău că v-am indus în eroare cu răspunsurile anterioare.
O să vă puteți păstra numele avut în timpul căsătoriei pe baza unei simple declarații pe propria răspundere:


Art. 103
5) În cazul în care divorţul a fost pronunţat în străinătate, iar din sentinţa de divorţ nu reiese numele pe care soţii îl vor purta după divorţ, se solicită declaraţii pe propria răspundere din partea acestora, autentificate, sau numai a soţului care solicită înscrierea menţiunii de divorţ, după caz, din care să rezulte numele pe care aceştia/acesta doresc/doreşte să îl poarte în urma divorţului.

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 6 August 2020
Emilika40, utilizator
Vă mulțumesc foarte mult amândurora pentru informații dar mai ales pentru disponibilitate.

Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb nume dupa divort si unul din soti decedat nadejdailea nadejdailea Buna ziua, casatorita in romania si dupa 16 ani ne-am divortat in Spania, el a decedat dupa 2 luni de la divort. Nu am specificat schimbarea numelui si pactul ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de familie purtat inainte de casatorie maria_mirabella maria_mirabella Am divortat in 2013 in Dubai iar anul acesta, in mai, hotararea de divort emisa de Tribunalul Familiei din Dubai a fost admisa si recunoscuta de Tribunalul ... (vezi toată discuția)
Acte dupa divort diana2010 diana2010 buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)