Buna! Asi avea cateva intrebari, in legatura cu tema succesiunii!
Mama a incetat din viata si trebuie sa facem procedura succesiunii cu tatal meu vitreg. Sunt singurul copil al ei, si provin din prima casatorie a mamei mele.
Am o intrebare: Mama are un apartament pe numele ei, care a fost cumparat inainte de casatoria cu tatal vitreg. Desi cand s-a casatorit cu tatal vitreg, imobilul s-a trecut numele nou al mamei, dar apartamentul a ramas tot si numai pe numele mamei. Intrebarea mea este, cum se va gestiona aceasta situatie conform legii in vigoare in procesul succesorial?
Va multumesc.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Soțul moștenește 1/4 si dvs 3/4.
La decesul sotului, cota lui va fi moștenită de rudele sale.
Nu am inteles chestia cu
"imobilul s-a trecut numele nou al mamei, dar apartamentul a ramas tot si numai pe numele mamei.".
Cum anume s-a trecut?
Am inteles. Am pus intrebarea aceasta, din motivul acela, ca mama in timpul vieti spunea, ca "apartamentul oricum iti ramane numai tie, ca a fost cumparat inainte ca casatoria cu tatal vitreg"...deci nu e adevarat acest lucru...doarece oricum tatal vitreg v-a lua 3/4!?
- "Cu punerea apartamentului pe alt nume! Deci eu vazand cartea funciara al apartamentului...scrie data contractului de vanz-cump...care este inaintea de casatoria lor...apoi scrie o alta data...iar apare numele nou al mamei, dar fara numele tatalui vitreg. Un exmplu: mama avea numele de familie Pop, iar apartamentul apare pe numele Pop Vlaicu ( numele de fam. al tatalui vitreg). Cred ca este vorba doar de un refresh al datelor...nu si de proprietarul apartamentului.
Va multumesc.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Din punct de vedere juridic, apartamentul era bunul propriu al mamei. Asta înseamnă că în caz că ar fi divorțat, nu ar fi fost inclus la partaj.
Imobilul a fost dobândit anterior căsătoriei. Ulterior mama s-a căsătorit, de unde și explicatia cu numele in cartea funciară.
În privința succesiunii, soțul supraviețuitor moștenește o cotă și din bunurile proprii.
Avantajos pentru dvs ar fi daca la dezbaterea succesiunii, soțul ar renunța (desigur, daca doreste) și astfel să rămâneți dvs unic moștenitor.
Sau, daca soțul accepta succesiunea și moștenește acel 1/4, să vă facă ulterior un contract de donație/vânzare din timpul vieții.
Altfel, la decesul său, va trebui să contactați și să împărțiți apartamentul cu rudele soțului.