avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna! As avea cateva intrebari, in legatura cu tema ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna! As avea cateva intrebari, in legatura cu tema succesiunii! ...

Buna! Asi avea cateva intrebari, in legatura cu tema succesiunii!
Mama a incetat din viata si trebuie sa facem procedura succesiunii cu tatal meu vitreg. Sunt singurul copil al ei, si provin din prima casatorie a mamei mele.
Am o intrebare: Mama are un apartament pe numele ei, care a fost cumparat inainte de casatoria cu tatal vitreg. Desi cand s-a casatorit cu tatal vitreg, imobilul s-a trecut numele nou al mamei, dar apartamentul a ramas tot si numai pe numele mamei. Intrebarea mea este, cum se va gestiona aceasta situatie conform legii in vigoare in procesul succesorial?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2020
Aquavia32, utilizator
Cel mai recent răspuns: Aquavia32 , utilizator 00:49, 8 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
e destul de simplu, dvs mosteniti 3/4 si sotul supravietuitor, 1./4
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soțul moștenește 1/4 si dvs 3/4.
La decesul sotului, cota lui va fi moștenită de rudele sale.
Nu am inteles chestia cu
"imobilul s-a trecut numele nou al mamei, dar apartamentul a ramas tot si numai pe numele mamei.".
Cum anume s-a trecut?
Am inteles. Am pus intrebarea aceasta, din motivul acela, ca mama in timpul vieti spunea, ca "apartamentul oricum iti ramane numai tie, ca a fost cumparat inainte ca casatoria cu tatal vitreg"...deci nu e adevarat acest lucru...doarece oricum tatal vitreg v-a lua 3/4!?
- "Cu punerea apartamentului pe alt nume! Deci eu vazand cartea funciara al apartamentului...scrie data contractului de vanz-cump...care este inaintea de casatoria lor...apoi scrie o alta data...iar apare numele nou al mamei, dar fara numele tatalui vitreg. Un exmplu: mama avea numele de familie Pop, iar apartamentul apare pe numele Pop Vlaicu ( numele de fam. al tatalui vitreg). Cred ca este vorba doar de un refresh al datelor...nu si de proprietarul apartamentului.
Va multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere juridic, apartamentul era bunul propriu al mamei. Asta înseamnă că în caz că ar fi divorțat, nu ar fi fost inclus la partaj.
Imobilul a fost dobândit anterior căsătoriei. Ulterior mama s-a căsătorit, de unde și explicatia cu numele in cartea funciară.
În privința succesiunii, soțul supraviețuitor moștenește o cotă și din bunurile proprii.
Avantajos pentru dvs ar fi daca la dezbaterea succesiunii, soțul ar renunța (desigur, daca doreste) și astfel să rămâneți dvs unic moștenitor.
Sau, daca soțul accepta succesiunea și moștenește acel 1/4, să vă facă ulterior un contract de donație/vânzare din timpul vieții.
Altfel, la decesul său, va trebui să contactați și să împărțiți apartamentul cu rudele soțului.
Da. Am inteles. Va multumesc mult pt. raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna. mama mea a decedat cu putin timp inainte. am deschis procesul ... Aquavia32 Aquavia32 Buna. Mama mea a decedat cu putin timp inainte. Am deschis procesul succesorial, si am o nelamurire. Mama cumparat un apartament cand eu m-am nascut. Dupa 8 ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare -cumparare alin2 alin2 Un sfat va rog. Mama este mostenitoarea unei proprietati rezultata in urma taxei de succesiune intre frati acestia neavind nici o pretentie la imobilul ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)