avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actionare in instanta pentru participare la plata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actionare in instanta pentru participare la plata reparatiei ...

Actionare in instanta pentru participare la plata reparatiei (inlocuirii) acoperisului.

Buna ziua,
Licuiesc intr-o vila cu P+ 3 etaje si acoperis cu tigla. Sunt 4 proprietari in vila si nu suntem constituiti in asociatie de proprietari. Vila este veche de 90 ani si la fel si acoperisul. Sageacul se desprinsese si reprezenta un real pericol. Asa ca am luat acordul tuturor pentru a initia o reparatie la sageac. Din pacate firma contractata nu a estimat faptul ca odata desprinsa tigla veche este posibil sa nu mai poata fi pusa la loc deoarece lemnul de dedesubt era putrezit. In plus, firma parea foarte neserioasa (cerea zilnic bani de avans, nu reuseau sa dea un deviz clar pentru reparatiile neprevazute) asa ca am inchis contractul cu ei reusind sa ne reglam cat de cat pe avans.

In urma lor am ramas cu 3 randuri de tigla data jos, sistemul pluvial distrus si tigle nesecurizate care pot oricand sa cada. Suntem intr-un real pericol de fiecare data cand iesim din casa.

In urma evaluarii mai multor firme reiese ca trebuie sa facem reparatii de dulgherie serioase si trebuie inlocuita tigla cu totul. Costul este unul mare, intre 20 si 25 mii euro, in functie de firma.

3 dintre cei 4 locatari sunt de acord cu reparatia si impreuna am ales firma cu cel mai mic cost, dar care pare serioasa si cu care am reusit sa negociem si niste termene de plata decente. Cel de-al 4-lea locatar este o doamna in varsta care locuieste mai mult in Franta. A desemnat un prieten de-al dumneaei sa o reprezinte (avocat de drept penal) insa acesta nu are procura, contractul cu furnizorul trebuind sa fie facut pe numele lui direct, ca reprezentant .

Acum vine problema. Desi nu exista un refuz clar din partea dumnealui pentru contractarea firmei cu care am fost de acord noi, restul proprietarilor, tot tergiverseaza semnarea: a insistat sa mai vina o firma sa evalueze. Am asteptat o saptamana dupa acea firma si dupa ce a oferit un cost mai mare (pe servicii mai putine) am insistat sa ne intoarcem la firma aleasa de noi. Apoi a avut nenumarate amendamente la contract pe care cu deschidere le-am solutionat, apoi i s-a casunat ca e prea mare costul de schela. Pare sa tergiverseze lucrurile si riscam sa ne prinda iarna cu acoperisul desfacut.

Intrebarea mea este urmatoarea: este posibil sa actionez in instanta proprietara care amana luarea unei decizii si sa fie obligata prin instanta sa participe la cheltuiala? Care sunt sansele de castig si cam cat ar putea dura procesul?

Ad mai avea optiunea sa ne infiintam asociatie de proprietari si sa luam decizia in absenta ei deoarece intrunim 2/3, insa asta inseamna sa ne asumam noi cheltuielile si sa recuperam ulterior (probabil tot in instanta) si acest lucru nu se doreste.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2020
Daniela Zaman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:45, 10 August 2020
Buna ziua,
Sfatul meu este sa discutati cu un avocat sa sa-i trimiteti o notiificare de chemare in instanta daca nu se hotaraste mai repede ce are de facut...
Notificarea o trimiteti dumneaei in Franta ( pe mail, telefon...), nu avocatului, daca nu va prezinta o imputernicire.
Si eu as renunta sa mai discut cu acest avocat, ca reprezentant al doamnei in cauza, daca nu prezinta o procura in acest sens.
Plus ca lucrarea o sa dureze ceva, cu doamna nu stiti cand va intelegeti si este si posibil sa ajungeti in instanta asa ca...
sfatul meu este ca dupa ce constatati ca a primit notificare, sa va apucati de treaba, urmand ca partea dumneaei ( calculata in funtie de Cota parte indiviza) sa o recupareti amiabil sau prin instanta ( plus cheltuieli de judecata).
Sa va adunati cateva probe ( poze, filmulete, deviz...) pentru a le avea pentru un eventual proces.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
Ionut.ion, utilizator

Ionut.ion a scris:

sfatul meu este ca dupa ce constatati ca a primit notificare, sa va apucati de treaba, urmand ca partea dumneaei ( calculata in funtie de Cota parte indiviza) sa o recupareti amiabil sau prin instanta ( plus cheltuieli de judecata).

Multumesc frumos de raspuns. Totusi nimeni nu doreste/ isi permite sa suporte partea dumneaei. Este posibil sa actionez in instanta inainte de inceperea lucrarii?
Cred ca da, nu stiu...
Dar la cat o sa dureze procesul sigur nu va apucati de treaba anul acesta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)
Despagubire dupa un incendiu: dupa facturi sau dupa deviz ? marcellina marcellina Impreuna cu inca o persoana, detinem o casa. Eu mi-am facut asigurare pe partea mea de casa (etaj). In lipsa mea, a izbucnit un incendiu care a afectat parte ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata reparatii acoperis AngryLettuce AngryLettuce Salutare Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului. ... (vezi toată discuția)