Impreuna cu inca o persoana, detinem o casa. Eu mi-am facut asigurare pe partea mea de casa (etaj). In lipsa mea, a izbucnit un incendiu care a afectat parte din acoperis si 2 incaperi de-ale mele. A venit agentul de asigurari si a cerut si facturi si deviz de lucrari. Lucrarile urgente s-au facut in decembrie, urmand ca la inapoierea mea in tara sa continuam. La intoarcere, mi se comunica faptul ca, cel mai bine este sa ma despagubeasca dupa deviz, decat dupa facturi, adica:
- deviz 30.000 lei
- facturi 13.379 lei (lucrarile nefiind finalizate)
- suma oferita de firma de asigurare, 6.500 lei :stunned:
Mi s-a reprosat ca s-au adus imbunatatiri la casa, in sensul ca s-a folosit la acoperis ondulin si nu tigla cum a fost initial, drept care aceasta pozitie a fost taiata de pe deviz, basca faptul ca, fiind 2 proprietari, lucrarile de la acoperis se deconteaza doar jumatate.
Astazi i-am trimis un nou deviz, cuprinzand lucrari si materiale care au fost initial la casa, in valoare de 16.259 lei, pret fara TVA. Urmeaza ca maine sa-mi comunice suma cu care ma poate despagubi, dar mi-a comunicat deja ca nu-mi va da TVA-ul... Se poate asa ceva? Este legal? De ce daca pentru mai mult de jumatate din lucrari s-au facut cu facturi, nu se deconteaza sumele efectiv cheltuite?
Multumesc anticipat.
Pentru restul de despagubiri ,aveti posibilitatea sa actionati asiguratorul (firma unde v-ati asigurat locuinta) in judecata .Probatoriul in instanta il construiti/completati cu acte, 1-2 martori si eventual expertiza. Aceste cheltuieli se pot recupera de la aceasta firma de asigurari.
Multumesc pentru raspuns. Intrebarea mea este, daca este legal sa fiu despagubita pe baza devizului, si fara TVA, desi mai mult de jumatate din lucrari s-au facut cu facturi, deci am platit si TVA-ul.... Ma intereseaza acest fapt, pentru a sti restul de lucrari cum sa-l fac.
In cazul asigurarilor de bunuri, legea asigurarilor prevede:
ART. 27
Despagubirile ce se platesc de asigurator se stabilesc in functie de starea
bunului din momentul producerii riscului asigurat.
Despagubirile nu pot depasi valoarea bunului din momentul producerii riscului
asigurat, cuantumul pagubei si nici suma la care s-a facut asigurarea, daca nu
s-a prevazut altfel in contractul de asigurare.
Practic, asiguratorul prin inspectia facuta la bunul avariat, stabileste cuantumul materialelor distruse, materialele ce se pot recupera si refolosi si intocmeste un deviz de reparatii, conform normelor tehnice de reparatii in constructii si pretul materialelor si manoperei practicate in zona.
Despagubirea se face ori prin plata direct catre o soc. care executa lucrarea coonform deviz, ori daca se solicita/negociaza o suma pentru reparatia in regie proprie de catre asigurat.In acest ultim caz, nu se datoreaza/plateste TVA.
Asiguratorul nu plateste materiale si manopera prin care s-a marit valoarea bunului, fata de cea constatata la data evenimentului.
Din datele restranse furnizate, presupun ca au existat obiectiuni asupra materialelor si operatiunilor cuprinse in facturi(ex. ondulin in loc de tigla).
Intrucat probabil lucrurile nu mai pot fi readuse la starea initiala(lucrarile sunt deja efectuate), s-a propus rezolvarea prin plata in regie proprie, pe baza devizului intocmit de asigurator.
In legatura cu acoperisul, acesta reprezinta o proprietate comuna(indiviza) pentru toti proprietarii imobilului, in cazul dvs. numai 1/2 va apartine si deci se despagubeste numai partea asigurata.
Purtati o discutie cu asiguratorul, care va lamuri situatia si eventualele detalii.
De exemplu chiar daca a taiat factura pentru ondulin, pentru tigla care a fost distrusa(nu inlocuita), trebuie sa primiti despagubiri.