avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE AFLAT LA JUDECĂTORIE, au dreptul să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în conducerea Asociației.

Dacă pentru orice Adunare Generală a oricărei Asociații de Proprietari nu au fost convocați ABSOLUT TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI PENTRU ORICE ADUNARE GENERALĂ RECONVOCATĂ (pentru prima Adunare Generală trebuie să se convoace TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI), procesul verbal cu hotărârile Adunării Generale va fi anulat retroactiv de către Instanțele de judecată, fără comentarii, urmând și anularea contractelor și a altor acte subsecvente !
Dar cum procedăm, știind că în Asociația noastră nu se știu care sunt membrii Asociației, deoarece avem același Acord de Asociere și același Statut de acum ... 23 de ani, din ... 1997 ???
Pe cine au convocat și vor convoca incompetenții ăștia care ne conduc ilegal Asociația de Proprietari (n-au fost aleși conform procedurilor legale de convocare), cumva pe DECEDAȚI și pe ne-proprietari (cei care figurau în 1997) ?
De acum, la orice Adunare Generală care se va organiza în Asociația noastră, în prezența Poliției, dar și a inspectorilor de la Primăria locală, VA FI OBLIGATORIU SĂ SE VERIFICE DACĂ PERSOANELE PREZENTE LA ACEA ADUNARE GENERALĂ AU MAI ALES CALITATEA DE MEMBRI ASOCIAȚI.
Cei care la ședința oricărei Adunări Generale nu aduc dovada că sunt MEMBRI semnatari în Acordul de Asociere aflat la Judecătoria locală, nu au niciun drept să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în cadrul Asociației de Proprietari, mai ales în conducerea Asociației !
Legea nr. 196/2018 este extrem de explicită prin obligațiile aflate la articolul 27, care arată că „DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE, AU DREPTUL DE A VOTA, DE A CANDIDA, DE A ALEGE ȘI DE A FI ALEȘI ÎN ORGANIGRAMA ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, ÎN ORICE ADUNARE GENERALĂ LEGAL CONVOCATĂ, PENTRU TOȚI PROPRIETARII ȘI MEMBRII ASOCIAȚIEI”.
La fel, dacă președintele și membrii Comitetului Executiv, nu figurează ca semnatari în Acordul de Asociere aflat în Registrul Public de la Judecătorie, aceștia NU AU CALITATEA DE MEMBRI AI ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, și astfel ei nu au avut și nu au dreptul să semneze acte juridice în numele proprietarilor MEMBRI ai Asociației respective, aceștia încălcând extrem de clar articolul 54 alineatul 1 și articolul 56 alineatul 1 - astfel, orice Adunare Generală va fi ilegală și se va anula retroactiv de către Instanțele de judecată, conform celor 3 articole din Legea nr. 196/2018, încălcate fără dubii.
Dacă președintele sau/și cel puțin unul din membrii Comitetului Executiv nu au calitatea de proprietari, dar și calitatea de MEMBRI ai respectivei Asociații de Proprietari (să fie semnatari în Acordul de Asociere al acelei Asociații), aceștia au încălcat fără dubii Legea nr. 196/2018, art. 27, art. 54 alin. 1 și art. 56 alin. 1, coroborate cu art. 104 alin. 2, art. 17 alin. 2, 3, 7, 8 și 9, art. 21, art. 57 literele c și o (Statutul e CADUC, expirat și fără vreo valoare juridică dacă nu a fost actualizat conform Legii nr. 196/2018), art. 105, art. 107 litera c.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi; ♦ NOTĂ: Dovada că Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila s-a constituit și funcționează ilegal și în prezent, este faptul că ACORDUL DE ASOCIERE NU S-A ÎNTOCMIT ÎN 1997 PRIN DECIZIA A 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR „UNUI SINGUR CONDOMINIU” (BLOC-CLĂDIRE-IMOBIL), ȘTIIND CĂ A.P.71 BRĂILA ARE ÎN COMPONENȚĂ NU MAI PUȚIN DE ... 9 CONDOMINII-BLOCURI-CLĂDIRI - este evident că A.P.71 FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL dacă nu s-a constituit doar pentru un singur Condominiu, care trebuie să aibă, în mod OBLIGATORIU, părți, proprietăți și branșamente comune, ceea ce este imposibil de realizat în cazul celor 9 blocuri ale A.P.71.
o) MEMBRU al Asociației de Proprietari - PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE (...);
Art. 27. - (Doar) TOȚI PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (în conducerea acesteia).
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv SUNT DESEMNAȚI DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ales prin voința sa și a jumătate plus unu DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR PREZENȚI ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE. ♦ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 53. 54, 55, 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e.
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
k) ÎNTOCMEȘTE TABELUL NOMINAL CONVOCATOR (...) pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA ACESTUIA DE CĂTRE PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI;
Art. 104 alin. (2) - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi (...) SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.

Ascultați confirmarea celor scrise mai sus (doar MEMBRII Asociației de Proprietari au dreptul legal de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși într-o funcție, în cadrul Adunării Generale) din partea avocatului Gelu Pușcaș, care este foarte explicit în această înregistrare video LIVE, descărcată pe YouTube: [ link extern ]

♦ VEDEȚI SENTINȚE LEGATE DE LIPSA CALITĂȚII DE MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU PREȘEDINTE ȘI PENTRU CEI MAXIM 4 MEMBRI AI COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:23, 21 Octombrie 2020
Cred ca nu ati inteles intrebarea, asa ca-mi permit s-o re-postez:
CUM S-AU INFIINTAT LEGAL ATITEA ASOCIATII DE PROPRIETARI, CARE AU IN CONDOMINIU MAI MULT DE UN BLOC ?
Interesanta discutia , intrebarea pe care o pun si eu legat de asociatiile de proprietari si anume modificarea statutului asociatiei conform legii nr 196 / 2018 .
Pentru ca nu am si nu pot intra in posesia unei copii a acestuia cu toate ca am solicitat in scris si unde au trecut aproape 6 luni de la adunarea generala unde s a produs aceasta modificare , am rugamintea daca cineva cunoaste / stie cum pot afla daca au depus la judecatorie aceste documente de modificare a statutului si Acordului de asociere
Am solicitat si o copie a procesului verbal al adunarii , nu se doreste acest lucru pentru ca ar trebui sa scrie care a fost prezenta ( din 168 proprietari au fost prezenti doar 18 , in schimb au prezentat niste tabele ca sunt de acord cu modificarea statutului , aproximativ 60 % din total ) adica zic 50+ 1 ( ! )
Am solicitat sprijin si la serviciul din primarie si ma tot plimba , deci ; cum aflu la judecatorie daca au depus aceste documente .
Multumesc

latka a scris:

Cred ca nu ati inteles întrebarea, asa ca-mi permit s-o re-postez:
CUM S-AU INFIINTAT LEGAL ATÂTEA ASOCIATII DE PROPRIETARI, CARE AU IN CONDOMINIU MAI MULT DE UN BLOC ?

Văd că nu ți-e suficient ce scrie aici: „Asociație de Proprietari - formă de asociere autonomă și non-profit a majorității proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU.”
Să zicem că s-ar fi admis în trecut, contrar legii, Asociații de Proprietari pentru mai multe clădiri-Condominii-blocuri-imobile.
Dar în următoarele legi scria clar că Statutul și Acordul de Asociere trebuiau demult actualizate și Asociațiile să fie re-organizate PENTRU UN SINGUR BLOC-CONDOMINIU.
Dacă nu s-au reorganizat Asociațiile de Proprietari pentru câte un sigur bloc-Condominiu, noi, proprietarii, putem cere în Instanțe dizolvarea Asociației, sau Nulitatea Persoanei Juridice, conform a câtorva articole din Codul Civil - mai ales art. 196 și 245 !

Unde scrie în legea 196 ca asociațiile trebuie reorganizate pe un singur bloc, condominiu? Bateți câmpii!
latka a scris:

Unde scrie în Legea 196 că asociațiile trebuie reorganizate pe un singur bloc-Condominiu ? Bateți câmpii !

Chiar nu știi să citești ce scrie în articolul 104 alineatul 2, că Asociațiile de Proprietari care sunt deja persoane juridice, SUNT OBLIGATE SĂ SE RE-ORGANIZEZE CONFORM LEGII NR. 196/2018, inclusiv prin re-organizarea Asociațiilor de Proprietari care nu au părți, proprietăți și instalații COMUNE, să existe doar Asociații pentru câte un singur bloc-Condominiu ?
Articolul 104 alineatul 2 - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi (...) SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGII NR. 196/2018.
Te rog, renunță la aberațiile juridice, pentru că te râd și copii - e absurd și ilegal să afirmi că o Asociație de Proprietari formată din X blocuri poate avea părți, proprietăți și branșamente COMUNE (citește și art. 648-663 din Codul Civil).
Legea nr. 196/2018, articolul 2:
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi; ♦ NOTĂ:
Dovada că Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila s-a constituit și funcționează ilegal și în prezent, este faptul că Acordul de Asociere NU S-A ÎNTOCMIT ÎN 1997 PRIN DECIZIA A 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR „UNUI SINGUR CONDOMINIU” (BLOC-CLĂDIRE-IMOBIL), ȘTIIND CĂ A.P.71 BRĂILA ARE ÎN COMPONENȚĂ NU MAI PUȚIN DE ... 9 CONDOMINII-BLOCURI-CLĂDIRI - este evident că A.P.71 FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL dacă nu s-a constituit doar pentru un singur Condominiu, care trebuie să aibă, în mod OBLIGATORIU, părți, proprietăți și instalații comune, ceea ce este imposibil de realizat în cazul celor 9 blocuri ale A.P.71 Brăila.
d) Asociație de Proprietari - FORMĂ DE ASOCIERE (...) A PROPRIETARILOR DINTR-UN CONDOMINIU, AVÂND CA SCOP ADMINISTRAREA, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea PROPRIETĂȚII COMUNE, menținerea în stare bună A IMOBILULUI, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii DIN CONDOMINIU;
p) PĂRȚI COMUNE - părțile DIN CLĂDIRE și/sau din terenul aferent ACESTEI CLĂDIRI (...) destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, SUNT ÎN FOLOSINȚĂ COMUNĂ. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. TOATE PĂRȚILE COMUNE FORMEAZĂ OBIECTUL PROPRIETĂȚII COMUNE. PĂRȚILE COMUNE NU POT FI FOLOSITE DECÂT ÎN COMUN și sunt obiectul unui drept de COPROPRIETATE COMUNĂ FORȚATĂ;
q) PĂRȚI COMUNE aferente tronsoanelor sau scărilor CARE NU POT FI DELIMITATE - cel puțin o instalație pe verticală care ALIMENTEAZĂ ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părți de construcție COMUNE tronsoanelor ori scărilor, CARE NU POT FI DEFINITE SEPARAT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC CA POZIȚIE ȘI SUPRAFAȚĂ;
s) proprietar DIN CONDOMINIU (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară DINTR-UN CONDOMINIU.
Pentru a fi mai explicit, în acest caz, art. 104 alin. 2 trebuie coroborat cu art. 2, art. 11, 12, 13, 96 alin. 5 și 6 (ce scrie la alin. 5 arată că furnizorii de Utilități SUNT OBLIGAȚI SĂ ÎNCHEIE CONTRACTE DOAR DACĂ ASOCIAȚIILE RESPECTIVE S-AU CONSTITUIT PENTRU UN SINGUR CONDOMINIU-BLOC), art. 107 litera c, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)