avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Dacă am lăsat pe cineva sa stea in casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Dacă am lăsat pe cineva sa stea in casa mea , fără ...

Buna ziua. Dacă am lăsat pe cineva sa stea in casa mea , fără să plătească chirie , ci doar cheltuielile, daca i-am făcut si buletinul pe adresa aceea,se poate sa ma trezesc ca imi ca lua casa? Mentionez ca acea persoana acum vrea sa isi bage apa pe numele ei la mine in casa. Va multumesc . Ar fi de folos sa meargă la notar ca sa faca o declarație legalizată în care sa specifice ca nu are niciun fel de pretentie la tot ceea ce va face acolo si sa fie menționat si faptul ca nu imi plătește mie nimic? Nu vreau sa ma trezesc ca ea băgand apa sau stand câțiva ani în casă mea , va avea vreo pretentie ca eu sa o despăgubesc pt eventualele ei cheltuieli sau si mai rau ca va trebui sa ma judec cu ea pt casa mea...
Ultima modificare: Joi, 13 August 2020
Dulceamara, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere juridic, sunt sanse minime spre zero ca cineva sa iti vanda/ia casa, fara ca tu, proprietar sa nu fi "contribuit" printr-o actiune personala, sub o forma sau alta la chestia asta ( de genul, sa il imputernicesti printr-o procura generala, sa fi renuntat la o succesiune, sa il fi imputernicit sa iti incaseze pretul vanzarii, daca nu ai actele in regula si de fapt bunul nu e al tau ci al altuia, daca esti incurcat si nu ti-ai clarificat situatia etc etc etc)

Daca Ion are un apartament la Sibiu, nu o sa vina Ghorghe din Bucuresti sa ii vanda/ia casa.


andravenache a scris:

Nu sunt avocat, nici specialista in legi, insa daca as fi in locul dvs., m-as simti mai in siguranta daca as face acte. Respectivul va avea acte cu care sa dovedeasca ca a platit investitiile pe care le face. Mi se pare de bun simt sa aveti si dvs. acte prin care sa dovediti ca atunci cand va pleca nu ii datorati nimic. Ma gandesc ca un contract ,nu stiu ce fel (poate de chirie, cu chirie = zero?), in care sa specificati ca ii permiteti sa locuiasca acolo pe perioada .... (specificata exact - recomandabil cat mai scurta: de la cateva luni pana la maxim un an, timp in care sa il puteti totusi scoate din locuinta daca va decideti ca aveti dvs. nevoie de ea, dar cu un preaviz de 30 de zile calendaristice sau ceva de genul) cu posibilitate de prelungire (ca sa puteti oricand sa va revendicati locuinta), in urmatoarele conditii:
- chirie = 0.00 lei
- trebuie sa mentina starea buna a locuintei, nu are voie sa distruga sau sa vanda nimic din ea
- orice modificari se pot face doar cu acceptul dvs. si in numele dvs.
- investitiile pe care le face (cu acceptul dvs.) nu vor putea fi recuperate sub nicio forma de catre respectivul atunci cand se va muta din locuinta
- si orice alte conditii pe care le considerati necesare pt. a va simti in siguranta.

Problema este ca eu sunt plecat din tara si nu ma mai întorc decat peste jumătate de an, un an....Si am vrut sa stiu daca o pot trimite pe doamna respectiva la notar sa faca ceva declarație cum ati spus si dumneavoastra cum ca nu are pretentie sa ii dau bani pe nimic din ce investește ea acolo.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si la ce va foloseste?
Doamna declara ca nu va avea pretentii și peste 2 ani, o sa aiba.
Ce faceti cu declarația? Ca juridic, nu produce niciun efect.
O idee mai bună ar fi să mergeți la Ambasada sau Consulat și să faceți o procură prin care să împuterniciti pe cineva din țară să încheie cu doamna un contract de comodat pentru o anumita perioada.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
protejati va legal cu acte,nu aveti incredere in bunacredinta a doamnei!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Semnati un contract de comodat. Fara contract este mai greu sa evacuezi pe cineva.
In contract faceti mentiune ca orice imbunatatire a spatiului va profita dvs. si ca, Comodatarul nu are pretentii ulterior incetarii contractului de comodat. Orice imbunatatire trebuie sa aiba acordul dvs. expres.
Contractul de comodat poate fi incheiat si sub semnatura privata ( nu la notar/ avocat etc).
" pe numele ei sa isi bage apa", nu prea merge...orice furnizor " serios" solicita documentatie de la proprietar, persoana respectiva poate sa obtina o procura de la dvs. prin care ii dati mandat sa obtina avizele necesare in vederea realizarii lucrarii.

Alte discuții în legătură

Succesiune concubin vs mostenitor marius_vlad marius_vlad Buna ziua, As dori sa va consult in urmatoarea problema: In martie 2009, mama mea a decedat . Aceasta a avut o relatie de concubinaj de aproximativ 20 ani cu ... (vezi toată discuția)
Partaj, divort prin notar maris20 maris20 Buna ziua si multumesc anticipat tuturor celor care-mi vor aduce lamuriri in urmatoarea problema.Eu si sotul divortam amiabil la notar.Eu detin un apartament ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de scurta durata ghiler ghiler Parintii mei au cumparat un teren agricol in urma cu 20 ani, pe baza de chitanta de mana. Terenul a fost achizitionat de la unul din cei 2 mostenitori ai ... (vezi toată discuția)