avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Telemunca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Telemunca

Buna ziua,
Mi se pare ca articolele de mai jos dintr-un contract individual de telemunca se contrazic. Saptamana noastra de lucru este de 5 zile si practic conform primului articol am dreptul sa imi iau 5 zile pe saptamana tinand cont de o planificare.
Dar apoi vine articolul 2 care spune ca minim o zi sunt obligat sa vin la birou ? poate n-am inteles eu bine.

De asemenea daca angajatorul imi permite sa lucrez d-acasa cel putin 1 zi pe saptamana (conform art 1) acest lucru inseamna ca angajatorul recunoaste ca atributiile mele pot fi indeplinte prin lucru la distanta cel putin o zi pe saptamana, care ar mai ramane atunci motivul angajatorului sa ma cheme la birou prin planificare, daca tot el imi spune ca cel putin 1 zi pe saptamana imi pot indeplinii atributiile d-acasa. Adica de ce nu pot lucra maximul de zile d-acasa conform articolului 1.

1. O perioada intre 1 si 5 zile lucratoare pe saptamana, conform unei planificări stabilite anterior și comunicată salariatului, prin e-mail, telefon, mesaj text, in regim de telemunca.

2. O perioada de minim 1 zi lucratoare pe luna la locul de munca organizat de angajator, conform unei planificări stabilite anterior și comunicată salariatului, prin e-mail, telefon, mesaj text.
Cel mai recent răspuns: TiberiuT , utilizator 16:57, 17 August 2020
Eu inteleg asa:
- In fiecare saptamana puteti lucra de acasa o zi, doua, trei, patru sau toate cinci (conform planificarii facute de angajator).
- Punctul 2 nu contrazice acest lucru, pentru ca NU spune ca in fiecare saptamana, ci spune ca in fiecare luna, trebuie sa fiti prezent la locul de munca minim o zi. Dar intr-o luna sunt 4 saptamani si cateva zile din a 5-a. Daca angajatorul se limiteaza la acest minim de 1 zi/ luna, atunci intr-una din saptamani veti lucra de acasa 4 zile (ceea ce este in perfect acord cu punctul 1), iar in celelalte veti lucra 5 zile. Mai exista si posibilitatea, desigur, ca angajatorul sa va ceara sa veniti la lucru in ultima zi a, de exemplu, lunii august si prima zi a lunii septembrie (sau ceva asemanator) - zile care cad in aceeasi saptamana, dar sunt din luni diferite. In acest caz, in acea saptamana veti lucra de acasa doar 3 zile. Bineinteles, exista posibilitatea ca angajatorul sa va cheme la locul de munca pana la 4 zile in fiecare saptamana. Niciunul dintre cele doua puncte nu se opune acestui lucru.
eu am inteles ca daca am voie sa lucrez d-acasa intre 1 si 5 zile lucratoare pe saptamana (saptamana de lucru avand 5 zile lucratoare) asta inseamna ca pot toata luna sa lucrez de acasa, evident atat timp cat planificarea imi permite. Iar exprimarea aceasta pe saptamana nu mai tine cont, teoretic, de luna de lucru asadar daca planificarea imi permite, pot lucra nelimitat de acasa, doar ca apoi vine art 2 si ma obliga ca o zi lucratoare pe luna sa fiu la birou.
de asemenea, si poate acest lucru este irelevant, dar, conteaza motivul pentru care angajatorul de cheama la birou prin planificare, chiar daca tu iti poti foarte bine indeplini atributiile de la distanta si ai posibilitatea conform contract sa lucrezi toate zilele d-acasa, care ar mai fi motivul sa te cheme la birou ? poate fi considerat exces/abuz ? n-am vrea sa avem probleme cu un anume inspectorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coronavirus - abuzuri la locul de munca Ahreya Ahreya Buna ziua, Voiam sa stiu daca se poate face ceva importiva unei companii care te obliga sa vii la birou pe timp de pandemie (in conditia actuala) desi se ... (vezi toată discuția)
Vechimea locului de munca ii da angajatorului sa nu iti permita ... E.A87 E.A87 Vechimea locului de munca ii da angajatorului posibilitatea sa nu iti permita telemunca în vreme de pandemie? Sunt angajat de 7 luni, iar acum angajatorul a ... (vezi toată discuția)
Bună, întâmpin probleme la serviciu care mă afectează psihic ... Cristina-Paula Radu Cristina-Paula Radu Bună, Sunt Cristina și întâmpin probleme la servici care mă afectează psihic.( am coșmaruri noaptea nu mai am liniște etc). Ce ar trebui să fac ... (vezi toată discuția)