Buna ziua!
Pe data de 1.04.2006 am primit si semnat un act aditional in care anunta ca, din functia de conducere (Sef Compartiment promovare), voi ajunge la o functie de executie (Specialist marketing), adica propriul meu subordonat (ma avem in jur de 10, cu aceeasi functie) si ca salariul imi va scadea. Deci acest act aditional imi modifica CM la "felul muncii" si la "salarizare". Ca motiv, au scris: "....noua structura organizatorica a societatii". Acest document a fost inregistrat de registratura societatii la 1.04.2006 (aceeasi data in care am semnat), hotararea CA a fost luata in sedinta din data de 10.03.2006. Problema este ca acest act aditional la contract a fost inregistrat la ITM in data de 22.05.2006 si am obtinut extrem de greu exemplarul meu. In cartea de munca mi s-a operat aceste modificari cu data de 1.04.2006 si retinerea de salariu la fel, incepand cu luna aprilie. Intrebarea mea este urmatoarea: Nu cumva ei au depasit termenul legal de inregistrare a actelor aditionale la ITM si totul e o mare cacialma?
In luna iunie am intrat in concediu de odihna 2 saptamani si dupa aceea intr-un medical de 2 saptamani (ulcer). Luni, pe data de 10.07.2006 m-am intors la serviciu unde, in secunda 2 mi-au inmanat un preaviz la concediere pentru motive care nu tin de persoana angajatului (ca urmare a reorganizarii activitatii se desfiinteaza postul - numai al meu, restul de aproape 10, raman). Hotarea a fost luata in CA in data de 5.07.2006 si hartia inregistrata la registratura societatii pe data de 6.07.2006, perioada cand eram in concediu medical.
Mi s-a spus: nu ai inteles din aprilie?
Societatea nu intra la concedieri colective pentru ca se opresc pe luna la un numar de 29 de persoane (lunar sunt concediate, incepand cu luna aprilie, 29 bucati "negri pe plantatie").
Ce pot face???
Acum sunt in preaviz. In ruptul capului nu vreau sa ma intorc. Dar sa nu ma dea afara dupa bunul plac. VA rog, imi puteti raspunde..
UURRRGEEENNNTTT!!!
1. Legea 130/1999, modificata, prevede in art. 9 alin.2 lit.a ca:
"2) Angajatorii sunt obligaţi să depună la inspectoratele teritoriale de muncă de pe raza unde îşi desfăşoară activitatea [... ]:
a) actele privind încheierea, executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
Ca urmare, actul tau aditional trebuia sa fie inregistrat in termen de 5 zile de la semnarea lui de catre ambele parti.
Neindeplinirea acestei obligatii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON). Contraventia trebuie insa constatata de inspectorii de munca.
2. In ceea ce priveste preavizul, acesta se poate dispune si in perioada cand salariatul este in concediu medical dar doar in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare,nu si a reorganizarii activitatii!!!!! (vezi art.60 alin.2 din Codul Muncii). In cazul tau, nu aveau voie sa dispuna concedierea pe timpul concediului tau de odihna/medical.
3. Ia, te rog, in considerare si Contractul colectiv de munca, art. 76, care prevede:
Art. 76. - (1) La desfacerea contractului de muncă din motive neimputabile salariatului, patronii vor acorda acestuia o compensaţie de 50% din salariul lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;
Daca aveti, la nivel de unitate, contract colectiv de munca, trebuie sa verifici si clauzele acelui contract.
Am stat ca pe ace sa imi raspunda cineva. Multumesc!
1. Inseamna ca acel act aditional este nul? Si ei mi-au si redus salariul, incepand cu aprilie. Dar ei pot sa procedeze asa, adica sa ma treaca de pe o functie de conducere, pe un post de executie? Trebuie sa depun o reclamatie la ITM? Au pile mari, si cu o spaga, rezolva orice. In schimb, i-am cam speriat eu. HIHIHI!!! Si am citit in CCM la nivel de unitate ca "....... la schimbarea felului muncii, acesta (salariatul in cauza) va fi instruit si testat efectiv cu privire la riscurile ce el impune noul sau loc de munca si normele de protectia muncii .......". La noi este o birocratie mare de tot si absolut tot se semneaza. Mie nu mi s-a facut aceasta instruire si testare.
Salariul mi-l pot recalcula si in cartea de munca sa ma treaca cu functia initiala, daca dovedesc ca am dreptate (adica ca actul nu a fost inregistrat la ITM cand trebuia - e nul)?
2. Ce pot face, in acest caz? Eu sunt in preaviz. Cei de la resurse umane deja m-au luat deoparte si mi-au spus sa nu fac valuri, ca oricum au castigat toate procesele si ca nu are rost sa imi irosesc tineretea si nervii.
Dar eu am o nelamurire: daca e vorba de reorganizarea activitatii si de reorganizare compartimente, nu ar trebui sa desfiinteze posturile care au aceeasi denumire? Noi suntem in jur de 10 Specialisti marketing (:)): 1: la anul iese la pensie si are facultate, majoritatea termina sau au terminat facultatea si eu, care am terminat facultatea, fac master si am o multime de cursuri de pregatire pe alte domenii, inclusiv diplome recunoscute B-). Conform CCM la nivel de unitate: "la aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante si natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine: salariatii cu grade de indisciplina, cu gradul de competenta profesionala cel mai scazut, care desfasoara activitati comerciale sau sunt patroni ai altor societati comerciale, care au avut concediu fara plata la cerere mai mare de 30 zile calendaristice, cumuleaza pensia cu salariul, indeplinesc conditiile de pensionare, au si alte surse de venituri". Ce fac?
3. Deja l-am citit :D. Acolo e prevazut ca imi vor da un salariu de incadrare.
Actul aditional nu este nul, cel mult angajatorul e pasibil de amenda pentru intarziere in inregistrarea lui. In schimb, preavizul mi se pare nul, fiind dat cu incalcarea legii.
Daca la ITM au pile, in schimb cu instanta e mai greu: nu ar strica sa te gandesti si la varianta asta mai ales ca nu platesti taxe (litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar) si se solutioneaza si in procedura de urgenta (max. 15 zile).
Dar ei pot justifica cu sintagma aceasta "reorganizarea activitatii" trecerea de la o functie de conducere la o functie de executie? Asta nu este clar retrogradare??? Dar la retrogradare era mult mai complicat. Ei au ales calea cea mai usoara. Dar este ok?
Din pacate, nu stiu cum e cu "retrogradarea" asta :(
Presupun insa ca te-au mutat de pe un post pe altul incercand sa se "acopere": exista in CCM la nivel national o prevedere care zice ca - in caz de reorganizare - mai intai propui un alt post salariatului si abia apoi il dai afara. Repet, presupun ca asta a fost motivul pentru care nu te-au concediat din aprilie.
Pe de alta parte, daca in CCM la nivel de unitate se prevede ordinea in care poti fi concediat, ai putea sa te legi de faptul ca nu au respectat aceasta ordine.
Schimbare functie
alex44
Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata ... (vezi toată discuția)