avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am cumpărat o bucată de pământ acum 2 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am cumpărat o bucată de pământ acum 2 luni, am ...

Bună ziua! Am cumpărat o bucată de pământ acum 2 luni, am făcut actele notariale, apoi mi s-a spus de catre notar că Cartea Funciară o primesc în 2,3 săptămâni.Am primit CF-ul,prima parte a fost corectă, dar pe a doua parte (Încheiere CF) mi-a fost greșit numele.Cine are obligația să repare greșeala? ( bănuiesc că notarul are această obligație, dar aștept o confirmare) vă mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
Clody26, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:12, 22 August 2020


Clody26 a scris:

Ai punctat perfect! Exact același lucru l-am gândit și eu! Eu am plătit notarul pentru acest serviciu, el trebuie să verifice dacă actele sunt corecte după ce le-a primit de la cadastru.(era tot de datoria lui să facă reclamație și să retrimite actele pentru corectare); acum îmi rămâne mie această sarcină...concluzie, banii plătiți pentru acest serviciu s-au dus în vânt...

DlGoe a scris:

Cred ca ar trebui sa se explice clar procedura pt. a se intelege cine e viovat in raport cu clienta, @clody! Lucrurile stau cam asa: odata cu perfectarea actelor de vanzare/cumparare, biroul notarial (,,ajutoarele", nu neaparat notarul, dar cu stiinta lui) sugereaza ca pot ele sa se ocupe si de partea cu OCPI (oficiul de cadastru...). Contra cost, evident. Si e corect sa fie asa, nimeni nu face munca voluntara! Clientul e bucuros sa scape de alergaturi, asa ca in 99% din cazuri, accepta. Si tot in 99% din cazuri lucrurile se termina cu bine. Cazul de fata e dintre cele 1% cu probleme. Intreb: daca ai platit biroului notarial pt. efectuarea unui serviciu, a cui este obligatia sa verifice bunul mers, corectitudinea notărilor s.a.m.d.?! Exact! A celor de la biroul notarial pe care i-ai platit.





Atu platit BCPI-ul pentru acest serviciu.
Mai cititi odată chitantele.
Articolul 29 din Legea 7/1996
(1) În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplinește următoarele condiții limitative:
a) este încheiat cu respectarea condițiilor de formă prevăzute de lege;
b) identifică corect numele sau denumirea părților și menționează codul numeric personal sau, după caz, numărul de identificare fiscală, dacă este atribuit, codul de înregistrare fiscală ori codul unic de înregistrare, după caz, atribuit acestora;

Articolul 30
(1) Dacă registratorul constată că actele depuse în justificarea cererii de înscriere în cartea funciară, precum și aceasta din urmă nu întrunesc condițiile de formă cerute de lege pentru validitatea acestora, cererea se respinge printr-o încheiere motivată.

Vi s-a eliberat o încheiere de respingere? Nu. Deci actul notarial a fost corect.
Vi s-a eliberat o încheiere de intabulare, unde numele a fost menționat gresit.
Notarul are propria lui activitate și propriile sale atributii și așa destul de multe, ca să mai verifice si treaba altora. Mai pe românește, mai are si altceva de facut.
Si daca ar fi sesizat greșeala, se îndrepta pe timpul și nervii cui? Cine discuta, cine făcea cerere de îndreptare a erorii materiale, cine făcea telefonie, cine discuta cu registratorul?
Tot acest timp consumat gratis cine îl da inapoi? Notarii nu sunt secretari personali.
Este interesul clientului. Atribuțiile notarului s-au terminat după eliberarea încheierii de intabulare.
Iar registratorul? Ce sa zică? Sa spuna ca e vina lui ca nu a căscat ochii? Nu! Notarul e de vina, notarul trebuia sa verifice, notarul trebuia sa faca si sa dreagă! As vrea sa vad si eu temeiul legal al acestei obligații.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@raluk0207 Dna notar, va respect si va apreciez pt. munca pro bono pe care o faceti aici, ii luminati/ajutati pe multi! Dvoastra stiti (sau credeti ca stiti) ce se intampla in biroul dvoastra, dar cum e ,,datina" pe la alti colegi n-aveti cum sti. Citarea din lege nu e un argument ca asa stau lucrurile in realitate. Mi-e lene sa incarc chitantele (si apoi sa postez link-ul) pe care le-am platit birourilor notariale pt. a face ceva ce, vorba dvoastra, erau obligate legal sa faca! Cu stima, P.S. Pacalit/nepacalit, am fost multumit de servicii. In cateva zile s-a rezolvat, mie mi-ar fi luat o luna, asta daca nu apelam la vreun atarnator aciuat pe la/langa OCPI, cu conexiuni in interior, dornic si el de niste bani!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2020
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in indiviziune dariad dariad Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de ... (vezi toată discuția)
Certificat e mostenitor pe o suprafata intabulata de altcineva giv giv Buna ziua. Am moștenit pe tatăl si bunicul meu care mi-au lăsat câteva loturi de teren. Le am in certificatul de moștenitor. Am dat actele la o firma ... (vezi toată discuția)
Tranzactii ilegale? PANTOIANU PANTOIANU Buna ziua. Am primit o instiintare de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov prin care mi se aducea la cunostinta ca un teren de-al meu a ... (vezi toată discuția)