avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Am deschis un proces de stabilire ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Am deschis un proces de stabilire paternitate, să ...

Bună ziua. Am deschis un proces de stabilire paternitate, să mă recunoască tatăl meu, după 25 de ani, menționez că sunt născut în afara căsătoriei. Am câștigat procesul și s-a stabilit să mi se schimbe certificatul de naștere în care va fi scris la rubrica tata, numele si prenumele lui, și să mi se întoarcă și banii pe testul de paternitate. Am cateva întrebari, dacă nu este menționat in hotararea judecătorească, sa mi se schimbe si numele de familie, adica sa iau numele lui, pot sa imi schimb eu numele de familie dupa sau se trece automat de la judecătorie numele lui de familie? A doua întrebare este ca nu pot să iau legătura cu el sub nicio forma, deoarece avocata lui refuza sa vorbeasca cu mine a zis ca imi da banii pe test si ce mai vreau. Eu cum pot lua legatura cu el acum daca m-a recunoscut, nu are si el niste drepturi morale fata de mine, nu trebuie macar sa imi dea o anumita suma de bani si mie?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:53, 18 August 2020
Buna ziua,
Obligatii morale poate are dar ... sunt morale asa caaaaaaaaa................
Daca refuza sa execute cele din sentinta s-ar putea sa trebuiasca sa va adresati unui executor.
Numele de familie, daca nu ati cerut expres prin sentinta, nu se schimba dar il veti putea schimba pe cale administrativa ulterior.
singurele drepturi LEGALE pe care le aveti fata de tatal dumneavoastra sunt de mostenire.
Ca să pot schimba numele pe cale administrativă, am nevoie de acordul lui? Ținând cont că din cate pot observa nu pot lua legătura deloc cu el...

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
Obligatii morale poate are dar ... sunt morale asa caaaaaaaaa................
Daca refuza sa execute cele din sentinta s-ar putea sa trebuiasca sa va adresati unui executor.
Numele de familie, daca nu ati cerut expres prin sentinta, nu se schimba dar il veti putea schimba pe cale administrativa ulterior.
singurele drepturi LEGALE pe care le aveti fata de tatal dumneavoastra sunt de mostenire.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am câștigat procesul și s-a stabilit să mi se schimbe certificatul de naștere în care va fi scris la rubrica tata, numele si prenumele lui, și să mi se întoarcă și banii pe testul de paternitate.

Din pacate, nu ati castigat un tata, ati castigat un proces prin care s-a stabilit paternitatea fata de acea persoana. Va e tata in certificat. Daca sunteti student, va datoreaza intretinere, daca nu munciti, altfel, nu va e dator cu nimic, exceptand, desigur, cheltuielile de judecata.
Il veti mosteni cand va fi cazul, daca aveti ce, dar cam atat.
inchercati schimbarea numelui pe acest motiv.
h) când persoana în cauză solicită să poarte un nume de familie comun cu al celorlalţi membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopţiei, a menţinerii numelui la căsătorie,
a stabilirii filiaţiei
ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă;
Oare de ce tineti sa aveti numele unei persoane care nu vrea sa intrati in viata lui ? ce va leaga ?

Eu cum pot lua legatura cu el acum daca m-a recunoscut, nu are si el niste drepturi morale fata de mine, nu trebuie macar sa imi dea o anumita suma de bani si mie
?
Tocmai ca nu v-a recunoscut, filiatia s-a stabilit pe cale judecatoreasca.
Sunteti adult, daca nu vrea sa va vada, nu il puteti obliga.. drepturi nu pare sa vrea sa aiba si obligatii nu are. De ce sa va dea bani ?
Unele relatii, nu sunt facute sa fie, nu gresesti cu nimic, daca ti-e mai usor, poti sa crezi ca a crapat deja.

Mai bine ca nu ai cerut sa ii porti numele in proces, daca nu vroia, nu ti se incuviinta capatul asta de cerere. Asa, mai ai o sansa, pe cale administrativa.
Conteaza ce motiv alegi si cum iti motivezi cererea. Nu e musai sa ti se aprobe, dar maca incerci daca vrei.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate oly86 oly86 Am un copil cu cineva cu care nu sunt casatorit.Datorita unor zvonuri nu am recunoscut copilul desi am locuit impreuna de cand am aflat ca vom avea un bebelus ... (vezi toată discuția)
Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)
Neprezentare sau refuz test de paternitate shesniper shesniper Buna seara,am si eu o problema pe care o sa incerc sa o explic cit mai bine posibil.In 1999 am avut o fetita nerecunoscuta de tata pentru ca eu nu am ... (vezi toată discuția)