avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Aproape a trecut 2009.E mai buna viata noastra...de ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Aproape a trecut 2009.E mai buna viata noastra...de avocat?

Am simtit nevoia sa va transmit un mesaj. Voua, celor ca mine.Celor care ne inghesuim prin salile de judecata si ne intrebam aproape zilnic cel fel de experiente vom mai avea prin instante.
In ceea ce ma priveste am incheiat anul si nu cred ca a fost un an mai bun pentru profesie.Dimpotriva.
Prapastia dintre avocati si judecatori s-a adancit, dialogul nu exista cu adevarat si sunt chinuita de aceleasi intrebari.
Daca in spatele unui avocat este intotdeauna un client, in spatele unui dosar si in cuprinsul unei hotarari judecatoresti se afla un om care are o speranta de dreptate.
De ce atunci ma vad nevoita sa inchei inca un an in profesie cu acelasi sentiment ca un judecator uita complet ca un avocat nu reprezinta decat o interfata intre acesta si justitiabil si orice apreciere pe care o va face va afecta in mod irevocabil interesele unui om?
De ce nu reusesc unii judecatori sa inteleaga simplul fapt ca dincolo de prestatia avocatului ramane actul de justitie pe care acestia trebuie sa-l infaptuiasca?
Am asistat zilele acestea la situatii contradictorii care pot relata exact modul in care s-a desfasurat anul 2009 pentru mine.
Surpriza placuta a asistarii la o sedinta de judecata NORMALA condusa de un judecator responsabil si riguros, care isi cunoastea dosarele si avea intelepciunea de a lasa partile sa-si expuna punctele de vedere. Dar si nefericita situatie in care sedinta se desfasura intr-o atmosfera FRUSTRANTA cu un judecator preocupat mai ales de atitudinea avocatilor si a persoanelor prezente in sala. Un avocat si-a permis sa ia loc in banca desi se audiau martori in propria cauza.Judecatorul intreba, "dle avocat nu este cauza dvs.?" Avocatul raspunde" Ma iertati dle. Presedinte, sunt profesor universitar, am 30 de ani vechime in avocatura, nu inteleg de ce va deranjeaza ca am luat loc?". Rumoare in sala. Judecatorul raspunde: " nu am spus asta, nu stiam daca este sau nu , dosarul dvs."Praf in ochi.Si ma intreb, de ce unui procuror i se permite sa ia loc in timpul sedintei atunci cand ii sunt strigate dosarele si unui avocat nu, in timpul audierii martorului?Cu atat mai mult cu cat si eu, ca si alti avocati, imi notez declaratia?
Gust amar si tristete intrucat concluzia nu poate fi decat aceea ca nu avem minima decenta de a ne respecta reciproc, si de a ne recunoaste reciproc rolurile. NU contest prestatiile unora dintre colegii mei avocati dar nici cu prestatiile unor judecatori nu pot fi de acord.
La final de an stiu ca nu voi renunta la credinta ca pot face in mod respectabil aceasta profesie si stiu ca nu voi inceta sa sper ca vom reusi sa schimbam actul de justitie, fiind mai buni, fiecare dintre noi, avocati si judecatori impreuna.Nici unii, nici altii, dicolo de patimi si orgolii, nu trebuie sa uitam ca demersurile noastre se circumscriu interesului de a obtine si de a recunoaste dreptatea.
Cu speranta pentru 2010,
va saluta av. Ileana Schwarz

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:13, 22 Decembrie 2009
Nici eu nu consider ca exista o ierarhie.
Exista juristi pregatiti din mai multe puncte de vedere si juristi care sunt mai putin pregatiti.Nu conteaza ca sunt judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici sau notari.Toti sunt juristi.

Eu cred ca fiecare avocat trebuie sa isi faca treaba.
Daca judecatorul nu il lasa, el tot trebuie sa stie sa isi faca treaba.
Este un lucru deosebit de important si atunci cand vrei il faci.

Zgomotul din sala este deranjant pentru cei implicati in judecata si instanta poate avea probleme de concentrare daca cei din sala nu au o atitudine corespunzatoare fata de... judecata, in primul rand.Ar trebui sa existe o solemnitate, un respect.
Daca nu exista respect este normal ca instanta sa se enerveze.Se poate sa fie enervata inca inainte de a intra in sala.Asta este insa altceva.

Mai conteaza si ce are avocatul de spus.Teoretic vorbin un avocat poate vorbi cca o ora si sa nu spuna nimic.
Cred ca este corect ca sa se procedeze la o limitare in astfel de cazuri.
Daca avocatul stie insa ca instanta este nelamurita si are argumente pertinente prezentate intr-un mod relevant pentru cauza, elaborat si neplictisitor pentru instanta, aceasta nu cred ca il intrerupe.

Ce se poate discuta este cum in anumite instante penale sunt avocati lasati sa vorbeasca din motive de neinteles pentru mine.Eu i-as fi intrerupt chiar daca au luat bani.
Pe altii aceeasi instanta ii intrerupe cand spun acelasi lucru.
Asta nu inteleg nici eu.
Nu conteaza care dintre ei vorbesc primii.Ca sa ma fac inteles.Si solutia este acceasi.
Concluzia ar fi aceea sa surprinzi instanta in aceste procese.Daca poti, evident.

In procesele de dreptul familiei in 2 secunde mi-a fost distrus un proces.Am ramas fara probele relevante si a trebuit sa ma judeca ,,traditional".
Cum reprezentam tatal era clar ca in caz de egalitate voi pierde.Imi trebuia scor.
Am recuzat instanta si sedinta urmatoare a durat suficient timp cat instanta sa se gandeasca sa judece...
Dupa pronuntare ( defavorabila) instanta tot nu vroia sa ma lase sa declar recurs.Termenul de declarare si motivare a recursului era de 5 zile de la pronuntare.In a 5 a zi, dupa insistente deosebite ( pentru ca altfel nu puteam motiva recursul-aceasta pare sa fie regula in alte situatii straine), am motivat...in termen legal recursul...
Deci, solutii se pot gasi, iar daca este sa pierdem sa o facem...frumos...si cu respect din partea instantelor.
Asa, vor vedea ca stim sa uzam de lege si ca nimeni nu este mai presus de lege...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

lecturi pentru un adolescent care visează să ajungă judecător NeuSamson NeuSamson După cum spune și titlul thread-ului, sunt un băiat de 17 ani care speră să termine dreptul la Iași și să intre la Magistratură (nimic interesant ... (vezi toată discuția)
Vaccinarea anti-covid-19 a avocatilor din procesele penale ar ... CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Vaccinarea anti-COVID-19 a avocatilor din procesele penale ar fi sau nu justificata in conditii egale cu vaccinarea procurorilor? Vad ca si Uniunea ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)