avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calculul taxei de timbru pentru succesiunea in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calculul taxei de timbru pentru succesiunea in instanta Buna ...

Calculul taxei de timbru pentru succesiunea in instanta

Buna ziua!
As avea o intrebare legata de urmatoarea situatie.
Parintii doresc sa intabuleze un pamant mostenit din partea tatalui. Li s-a recomandat sa mearga pe cale de succesiune in instanta. Au discutat cu un avocat pentru acest lucru. In urma discutiei au aflat si costurile la care se ridica toata procedura. Personal mi s-au parut costurile foarte mari asa ca m-am interesat putin de subiect. Am aflat ulterior ca mare parte din cost e o asa numita taxa pe timbru(posibil sa gresesc in exprimare). Intrebarea mea este: Cine stabileste acea taxa? Cum as putea sa o calculez eu?
Va multumesc!
cu stima
Li s-a recomandat sa mearga pe cale de succesiune in instanta.

cu cine nu se inteleg de vor sa mearga in instanta ?
De ce ar merge in instanta sa plateasca si avocat si taxa de timbru cand puteti sa mergeti cu actele la un notar de pe raza ultimului domiciliu al decedatului si va zice cat va costa ?

in instanta luati ca si taxa un maxim de 5%, din valoarea mostenirii, depinde ce vreti sa faceti mai exact.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
gi-jane2, moderator
Din pacate costurile au devenit mai mari în instanta decât la notar,pe lângă onorariul avocatului care de multe ori a devenit o suma modică se adaugă onorariul expertului pt realizarea unei expertize de specialitate precum și taxă de timbru care variază între 3-5% din valoarea imobilului respectiv.Nu a vrut să vă păcălească nimeni cu nimic taxa respectiva se duce la buget asa ca...
Expertiza de specialitate o avem. Un inginer topograf a masurat terenul si a intocmit documentatia respectiva. Suma pe care a cerut-o avocatul poate ca este modica(Avand in vedere ca nu am mai fost in instanta pana acum si nu am mai avut tangente cu domeniul juridic, nu stiu ce inseamna o suma modica pentru un avocat), insa as dori sa stiu pe ce criterii se stabileste acea suma din care voi plati 3-5% pe care i-ati mentionat. Legat de cheltuieli si sume pe care le-am primit, va dau mai multe detalii in privat.
Taxa de timbru se raporteaza la valoarea bunurilor de impartit, pana la o eventuala expertiza, poate luati de la anaf valoarea de impunere, va descurca avocatul.
Se poate sa ajungeti la expertiza, sa il platiti si pe expert sa va evalueze bunurile.
in opinia mea, v-ati complicat inutil cu instanta.
Taxa de timbru se stabilește fie din valoarea de impunere a imobilului valoare stabilită de anaf/taxe și impozite locale fie din valoarea de pe grila noutăților publici.Dreptul nu este matematica vorbiti cu avocatul sunt mai multe variante posibile dar în cele din urmă instanta o sa stabileasca taxă datorată.Mai mult decât atât instanta poate sa solicite expertiza judiciară nu este obligată să accepte expertiza dvs extrajudiciara.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort mary1982delia mary1982delia Asa as dori sa stiu cat costa un partaj,si cat costa taxa de timbru? . (vezi toată discuția)
Mostenire.pentru procesiunea de dezbatere a mostenirii,de la parinti,nou ... Michelle's Michelle's Pentru procesiunea de dezbatere a mostenirii,de la parinti,noi fratii,trebuie sa platim obligatoriu vreo taxa la notar?este legal,sau este la mana notarului sa ... (vezi toată discuția)
Granituirea, costurile actiunii IancuV IancuV Daca ma poate ajuta cineva cu o informatie privind costurile unei actiuni in instanta privind granituirea si daca pot cere cheltuieli de judecata privind ... (vezi toată discuția)