Toate bune si frumoase, pana cand le cer radierea ipotecii...
1. Intai banca nu accepta sa imi radieze ipoteca odata cu vanzarea apartamentului, foarte ciudat mi s-a parut. Adica eu trebuie intai sa achit tot creditul, sa astept ceva vreme pana opereaza ei, iar apoi sa scot ipoteca pentru a putea ulterior sa vand.
2. Intamplator am avut bani sa achit, dar apoi vine partea interesanta: dupa ce am achitat, banca imi cere sa caut un notar si sa il aduc pe notar, personal, la banca sa imi radieze ipoteca. Vine vreun notar cu mine??? Mi se pare strigatoare la cer cerinta bancii.
Sau sunt eu prea pretentios si asa se procedeaza?
raluk0207
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Se procedează asa, ca să fie lucrurile mai simple.
Altfel, ati fi in situatia de a vinde un bun ipotecat, ceea ce presupune acordul scris al banci, preluarea ipotecii de către cumparator, verificarea daca acesta indeplineste conditiile, clauze in contract etc.
Asa, dvs achitați creditul, radiati ipoteca, și vindeți un imobil fără sarcini.
2. Nu notarul radiaza ipoteca, ci Biroul de Carte Funciară pe baza declarației notariale a reprezentantului bancii ca este de acord cu radierea.
In acest sens, domnul director trebuie să își miste ....grația către un birou notarial.
Bine, poate găsiti un notar fără demnitate, dispus să se deplaseze. Însă nu e o condiție obligatorie.
Emilika40
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Cu sau fără demnitate, grațios sau nu, notarul nu se mișcă gratis. Eu aș reclama sucursala băncii la ANPC. Nu ar trebui să aveți astfel de costuri la închiderea creditului.
Dacă vi se pare o idee bună asta cu reclamația, depuneți o hârtie la bancă în care cereți ca formalitățile de închidere a creditului care țin de notari să se desfășoare la sediul acestuia, în caz contrar urmând să reclamați la ANPC situația. Aveți nevoie de dovada faptului că ați încercat să rezolvați amiabil înainte de a sesiza.
Nu știu dacă este legal sau nu , am avut aceeași situație cu Banca Românească . Am achitat anticipat tot creditul iar banca mi.a "recomandat " un notar care s.a ocupat de ridicarea ipotecii . Bineînțeles contra cost , suportat de mine.