Sunt divortata si am custodie comuna cu tatal copilului. Acum in vederea faptului ca imi refac viata vreau sa ma mut in alta localitate cu baiatul. Tatal copilului m-a amenintat ca imi ia copilul daca plec. Ce sa fac sa nu pierd copilul
Informaţi în scris tatăl copilului că vreţi să vă mutaţi în localitatea X începând din....şi cereţi-i un acord scris (notarial) pentru înscrierea copilului la şcoală.
Dacă nu vă răspunde, repetaţi solicitarea, arătând că e urgent, fiindcă în 14 sept. începe şcoala. Poate vă refuză în scris, atunci trebuie să cereţi prin instanţă suplinirea semnăturii lui. În rest el vă poate da în judecată pentru schimbarea domiciliului copilului - un proces de durată, cca 2 ani, timp în care copilul va fi la dvs., va merge la şcoală în localitatea dvs.
Depinde de hotararea judecatoreasca, de unde se stabileste locuinta copilului, ce drepturri de vizita are tatal etc. In functie de asta puteti face ceva sau nu.
In opinia mea, locuinta copilui se hotaraste de parinti de comun acord.
Domiciliul copilului e la mama insa e specificat ca mama locuieste la un anumit domiciliu la acel moment iar programul de vizita nu e specificat decat ca atunci cand vrea copilul sa mearga la tata acasa cu respectarea programului educational
Dacă locuinţa copilului e specificată în sentinţă, la fel, îi scrieţi tatălui şi-i cereţi acordul să vă mutaţi în localitatea X cu copilul, îi arătaţi că acolo copilul are condiţii corespunzătoare de locuit, şcoală, posibilităţi de continuare a activităţilor sportive, artistice, etc.. Rugaţi-l să vă dea şi acordul notarial, pentru înscrierea copilului la şcoală, întrebaţi-i frumos în ce zile e disponibil să mergeţi la notar pentru rezolvarea acestei probleme, ca să vă puteţi programa la notar, în săptămâna care vine.Dacă nu vă răspunde, cereţi urgent, prin Ordonanţă preşedinţială, schimbarea domiciliului copilului şi suplinirea semnăturii tatălui pentru înscrierea la şcoală. Trebuie să vă grăbiţi.
Am inteles ca de la varsta de 14 ani copilul poate stabili unde sa lovuiasca. Este adevarat sau imi mai trebuie anumite acte de facut. Asta in cazul in care eu as avea mutatie pe domiciliul la care vreau sa ma mut
Mentionez ca vreau sa imi refac viata iar viitorul sot este din localitatea in care vreau sa ma mut. Insa tatal copiluluu imi spune sa las copilul la el si dupa ce ii pot oferi conditii pot sa il iau cu acordul lui al asistentei sociale a protectiei copilului si al lui