avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... MARTOR dosar penal cerere stadiu dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

MARTOR dosar penal cerere stadiu dosar

Dacă ai calitatea de MARTOR intr-un dosar penal aflat încă la parchet, ai voie să soliciti și dreptul sa ți să răspundă la o cerere privind stadiu dosar și calitatea procesuală? Am formulat o astfel de cerere și răspunsul a fost că nu am calitate procesuala însă numai subiecții procesuali PRINCIPALI au dreptul sa fie informați cu privire la stadiul dosarului.
Deci, este posibil si fiu martor in dosar și să nu am dreptul sa aflu stadiul dosarului?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
Intimatus, utilizator
Cel mai recent răspuns: Intimatus , utilizator 12:09, 11 Septembrie 2020
Nu știu ce calitate am, martor ori suspect, de aceea am formulat cerere privind calitatea procesuală și stadiul dosar.
Întrebarea mea este dacă este normal ca parchetul să răspundă ca nu am calitate procesuală la acest moment eu fiind ori martor ori suspect.
Presupun ca sunt martor și o să devin suspect. Dacă sunt martor nu era normal ca parchetul să spuna ca am calitate de martor și nu că nu am calitate procesuală la acest moment?

Cabinet avocat Mihai Gaita a scris:

Dar până la urmă ce vă deranjează pe dumneavoastră ?!

Dacă aveți doar calitatea de martor, ce lămuriri vă trebuie privind stadiul dosarului ? Martorul declară ce știe și gata. Nu este afectat în niciun fel de evoluția dosarului.

Sau bănuiți că ați putea deveni suspect în dosarul respectiv ? Dacă da, vi se va aduce la cunoștință că aveți calitatea de suspect și din acel moment aveți alte drepturi procesuale.

Deci dacă parchetul a răspuns că nu am 'nicio calitate procesuală la acest moment' , asta înseamnă ca nu sunt nici macar martor? Dar suspect?
In opinia mea trebuie facuta distincție intre martorul care nu va putea fi acuzat de ceva si martorul banuit de săvârșirea unei infracțiuni.
Desi, strict pe lege răspunsul parchetului nu este greșit trebuia facuta analiza si distinctia de mai sus.

Dreptul la un proces echitabil nu vizează calitatea procesual penala, in sens de drepturi iluzorii ci de drepturi efective si concrete.
De aceea, daca exista riscul de a fi acuzat parchetul nu are dreptul.de a face ce crede el.ci ceea ce reprezinta o garantie efectiva a drepturilor fundamentale ale omului.
Pana in prezent nu m-am ocupat de asa ceva intrucat nu am fost sesizat cu asa ceva dar este clar ca parchetul trebuie sa se supuna CEDO indiferent cât de superior se crede el.
Statul.a câștigat mult teren în fata avocatilor in ultimul timp pentru ca avocatii nu mai au reactii neavând un caz concret de care sa se ocupe la modul.serios.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Reformulez: Este legal/normal ca parchetul să-mi răspundă ca nu am nici o calitate procesuala la acest moment eu fiind martor sau suspect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am solicitat printr-o petitie la inspectoratul general al politiei romane ..sorin, ..sorin, Sa mi se comunice stadiul cercetărilor in dosarul penal in care am fost audiat ca martor in data de 12-01-2017 mi sa adus la cunoştinţă ca aceasta calitate ... (vezi toată discuția)
Copii dosar politie gigione01 gigione01 Am avut calitatea de persoana cercetata intr-un dosar instrumentat de politie.Am aflat ca cineva a facut impotriva mea o plangere de forma: [b]Daca faptele ... (vezi toată discuția)
Ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale aidu aidu In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana ... (vezi toată discuția)