Va spun pe scurt problema mea: am un antecontract pentru un apartament, primul termen a fost 31 decembrie 2018 si nici in ziua da azi nu este gata(avem termen de finalizare acum iunie 2021). Intre timp, din discutiile cu persoana de contact mi-a fost dat de inteles ca nici la semnarea contractului final de vanzare-cumparare apartamentul nu va avea racord individual la curent, in prezent fiind racordat prin organizare de santier. Astfel, am ajuns sa fac o reclamatie la ANRE pentru aceasta problema deoarece sunt persoane care s-au mutat in bloc chiar si in aceasta situatie si au semnat receptiile chiar daca darea in folosinta a blocului de catre constructor este ilegala (legea 7/2020 articoul 27) . In urma reclamatiei am fost contactat telefonic de catre administratorul firmei dezvoltatoare care mi-a transmis ca imi va rezilia antecontractul, imi va returna avansul + daunele de 20% din avans si va intrerupe orice legatura cu mine deoarece are probleme in urma sesizarii mele. Conform antecontractului, daca dansul decide ca nu mai vrea sa imi vanda mie, exista o clauza care spune ca eu pot opta pentru actiunea in instanta prin care sa obtin o hotarare judecatoreasca apta de intabulare care sa tina loc de contract de vanzare. Intrebarea mea este daca are rost aceasta procedura si am sorti de izbanda in aceasta speta, sau sa accept rezilierea si sa ma indrept sper un constructor mai serios?
Sanse in instanta aveti dar care ar fi finalitatea unui astfel de demers daca constructorul nu este serios.Daca va recuperați banii fugiti ca din.gura de sarpe și căutați alte optiuni.Daca dezvoltatorul nu va restituie avansul(este posibil și acest lucru)atunci ar trebui analizata opțiunea unui proces.
Multumesc frumos de raspuns. Nu as vrea totusi sa accept rezilierea deoarece apartamentul este 95% terminat, mai este de rezolvat problema bransamentului electric si cateva retusuri. Cumva vanzatorul se simte lezat de reclamatia mea si doreste reziliere si deoarece valoarea actuala a apartamentului este cu 30.000 de euro mai mare decat valoarea din antecontract. Avansul platit reprezinta aproape 50% din valoare apartamentului deci sper sa nu avem probleme. Oricum in caz de reziliere intentionez sa obtin in instanta dreptul de proprietate asupra apartamentului deoarece sunt 2 ani de intarziere, am asteptat destul dupa ei. Ma intereseaza procentual aproximativ care ar fi sansele de a obtine in instanta dreptul de proprietate asupra imobilului avand in vedere ca el vrea sa rezilieze pe ultima suta de metri.