Ce pot face in cazul in care angajatorul m-a mutat temporar de la locul meu de munca, in aceeasi unitate, sa prestez un serviciu ce nu are nici o legatura cu pregatirea profesionala sau cu functia mea fara sa mi se dea o decizie in legatura cu acest lucru? Intre timp datorita conditiilor foarte inumane din acel loc m-am imbolnavit si am necesitat C.M. Medicul mi-a scris si si o adeverinta med in care specifica clar ca nu am voie sa mai lucrez in acele conditii. M-am reintors la seful meu cu aceste documente si am dorit sa-mi reiau activitatea la locul meu de munca. Acesta in schimb nu-mi da voie sa ma intorc si ma obliga, daca nu vreau sa merg acolo unde temporar si fara nici un act m-a mutat sa-mi iau C.M. Va rog sa-mi spuneti ce pot face pt. ca doresc sa nu-mi pierd locul de munca pt. ca "nu ma supun". Pot sa ma intorc si daca nu mi se da voie unde sa ma adresez?
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de muncă, în timpul executării acestuia, impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, (cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil). Puteti face o sesizare ITM.
Chiar si in situatia prevazuta ca exceptie de colega Florea Ana-Maria, angajatorul tot este obligat sa va prezinte o fisa a noului post pe care doreste sa va muute si pe care trebuie sa va solicite sa o semnati anterior ocuparii postului; in aceeasi masura are obligatia instruirii asupra normelor de sanatate si securitate in munca aplicabile postului respectiv.
Sunt de aceeasi parere cu privire la sesizarea ITM.
Mai mult, in practica s-a ajuns la concluzia ca refuzul salariatului de a fi trecut pe un alt post (atat in cazul mutarii in cadrul aceleeasi unitati cat si al detasarii) pe motive medicale este unul intemeiat. Medicul de medicina a muncii are posibilitatea de a da un aviz negativ atat privind detasarea cat si mutarea pe un post in care conditiile de la locul de munca pot afecta sanatatea salariatuluiu. Deci adresati-va si acestuia!
Daca se schimba conditiile de munca, adica Fisa de expunere la riscuri este diferita de locul anterior, angajatorul nu va poate numi fara o fisa de aptitudini noua-de la medicul de medicina muncii, specifica noului loc de munca. Aceasta fisa in mod legal legal se solicita de catre angajator, care trimite salariatul la analize specifice noului loc de munca. Dupa intocmirea acestei fise din care sa rezulte ca sunteti apta ptr.acel loc de munca, puteti ocupa functia.
Responsabilul cu protectia muncii ce spune? amintiti-i aceste lucruri....
Ca sa nu va pierdeti deocamdata locul de munca, nu puteti decat sa stati prin c.m. deoarece nu vad sa aveti intelegere din partea angajatorului. Postul dvs.dinainte ce s-a intamplat cu el?nu a numit pe altcineva?
postul meu a ramas in continuare eu practic lucrez in continuare acolo doar ca sunt mutata fara nici un act in alta parte. eu am considerat un abuz din partea sefului pt ca eu toate documentele de protectie a muncii si toate celelalte inclusiv pontajul tot la locul meu de munca mi se fac. problema este ca daca mi se intampla ceva aici unde sunt mutata "temporar" cum demonstrez ca este un accident de munca pentru ca eu practic nu sunt la locul meu de munca sunt in alta parte.
Daca vi se intampla ceva acolo ce se incadreaza in eveniment sau accident de munca, urmat de incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, angajatorul va trebui sa demonstreze ce cautati dvs.acolo si nu dvs.trebuie sa demonstrati!