Ma confrunt cu fenomenul hartuirii morale la locul de munca. Am avut doua cercetari disciplinare intr-o luna.
Intre cele doua cercetari am fost constransa sa solicit mutarea temporara (am depus o cerere) in cadrul unui alt serviciu (eu fiind personal contractual intr-o institutie publica )
Am primit o decizie de mutare temporara pe 6 luni din cadrul serviciului Y in cadrul serviciului X . Inainte de primirea deciziei am fost mutata fortat cu biroul in cadrul serviciului X.
Daca semnez fisa de post aferenta serviciului X o pot anula in instanta?
Daca demisionez si dovedesc faptul ca a fost vorba de o constrangere, pot solicita revenirea in cadrul serviciului Y initial sau doar in cadrul serviciului X de unde demisionez?
2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Revenirea se face in cadrul serviciului Y initial.
In prezent sunt constransa sa semnez fisa de post a serviciului X si actul aditional pentru schimbarea locului si felului muncii (unde am fost mutata temporar cu decizie).
La sfarsitul celor 6 luni cand expira decizia, presupun ca fisa mea de post nu va redeveni automat cea initiala (dinainte de mutarea temporara).
In cazul in care nu vor dori sa revin pe postul inital, voi ramane cu fisa postului de la serviciul X.
De aceea intreb daca pot reveni pe postul inital prin actiune in instanta (dupa semnarea fisei de post de la serviciul X (fara sa fie nevoie sa demisionez).
Decizia prevede:
”Incepand cu data de .....doamnei, avand functia de .consilier i se modifica prin acordul partilor Contractul Individual de Munca la litera D -Locul de munca, in sensul mutarii temporare in functia contractuala temporar vacanta de consilier la Serviciul X, cu mentinerea drepturilor salariale existente.”
Ce implicatii are mutarea temporara pe o functie temporar vacanta pentru mine, avand in vedere ca am un contract pe o perioada nedeterminata?
Daca pur si simplu refuz sa semnez noua fisa de post si actul aditional, mai trebuie sa contest decizia de mutare temporara in instanta?
Intr-una din sesizarile pentru comisia de disciplina sunt acuzata de faptul ca m-am opus mutarii la noul serviciu intr-o zi. (in ziua respectiva am depus cererea prin care solicitam mutarea, mai exact am fost obligata) Decizia a fost emisa la aproximativ doua saptamani de ziua respectiva - cand m-au mutat fortat.
Daca voi dori sa particip la concurs pentru un post in cadrul serviciului X (in care am fost mutata temporar ), ma voi afla cumva in conflict de interese, avand in vedere faptul ca lucrez deja acolo temporar?
Mutarea personalului contractual nu este reglementata in Codul Muncii si nici in Codul Administrativ.
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
b) locul muncii;
...
2. Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
3. Astfel, modificarea unilaterala a locului muncii se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
4. In speta, decizia unilaterala de modificare a c.i.m. trebuie constestata in instanta.
Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia domiciliaza salariatul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Termen: 45 de zile de la data luarii la cunostinta de masura respectiva.