avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj coproprietari (utilizatori) Buna ziua! Un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj coproprietari (utilizatori) Buna ziua! Un prieten (Bogdan) ...

Partaj coproprietari (utilizatori)

Buna ziua!
Un prieten (Bogdan) a cumparat, impreuna cu prietena lui (Anca) , un apartament prin credit ipotecar. Cei doi au un copil cu vartsa de doi ani.
Bogdan a platit avansul de 8000 de euro din contul lui, bani incasati in urma vanzarii unui teren (teren pe care l-a detinut impreuna cu sora lui in cota de 1/2. Sora i-a dat imputernicire si el a incasat toti banii in cont. Cu acesti bani a platit avansul la apartament.)
La cateva luni dupa ce s-au mutat in apartament Bogdan a decis sa ii restituie surorii suma de 4000 euro (suma care i se cuvine dupa vanzarea terenului).
Bogdan platea rata de 1500 lei iar Anca a inceput sa ii puna in cont lui Bogdan suma de 1500 cu titlul "cheltuieli apartament".
Bogdan scotea acesti bani si ii platea surorii.
Din datoria de 4000 s-au platit 1500 euro.
Acum Anca vrea sa se separe de Bogdan si sa ramana si cu apartamentul si cu copilul.
Bogdan este din Bucuresti si Anca dintr-o comuna de langa Bacau.
Anca nu a avut grija de copil si a ajuns de foarte multe ori cu copilul la doctor cu probleme din cauza ingrijirii precare (chiar doctorul a atentionat-o ca acest copil nu este o papusa si trebuie hranit, spalat, etc.)
Pe contractul de credit sunt trecuti amandoi coproprietari sa coplatitori (ceva de genul) si
Bogdan vrea sa ramana cu copilul si cu apartamentul. El vrea sa renunte si la apartament numai sa ramana copilul la el.
S-a dovedit ca Anca doar a profitat de Bogdan si a urmarit sa se aleaga cu un apartament. (In mod evident a facut un copil sa il lege de ea si sa fie sigura ca ramane in Bucuresti. Acum probabil a gasit pe altcineva.)
Ce ar trebuie sa faca Bogdan pentru a se inchide cu bine aceasta poveste?
Si el vrea sa termine aceasta relatie toxica si sa nu se lase pacalit.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:27, 23 Octombrie 2020
Buna ziua,

Pentru un partaj intre coproprietari se va aplica cota prezumtiva de 1/2 fiecarui coproprietar, pentru combaterea ei fiecare parte poate dovedi ca a achitat mai mult din apartament, l-a intretinut pe celelalt, etc. putand obtine o cota mai mare din apartament. In orice caz, unul din coproprietari va ramane cu apartamentul, posibil cel cu copilul, iar celalalt va trebui sa achite o sulta celeilalte parti. Cu cat se va dovedi ca una din parti a contribuit mai mult, ii va datora celeilalte parti o sulta mai mica.

Ipoteca legala a bancii va urmari bunul, deci ambii vor ramane cu datoria fata de banca, insa banca va urmari bunul in mainile cui se afla daca cealalta parte nu achita. Cu alte cuvinte, cine va castiga apartamentul va avea si acest risc ca banca sa il urmareasca.

Referitor la copil, trebuie vazut cine dovedeste ca poate avea grija de copil, ce parinte a fost neglijent - trebuie dovedit cu martori, inscrisuri de la medic ca mama a fost neglijenta etc. Mare atentie, mamele castiga in general exercitiul autoritatii parintesti, insa am vazut si cazuri unde mamele au fost alcoolice si au pierdut ambii copii in favoarea tatalui.

Multumesc,
Cei doi nu au prieteni. Doar rudele lui Bogdan pot depune marturie ca Anca nu are grija de copil si nici nu ingrijeste apartamentul...in sensul ca ea face mizerie si asteapta sa faca curat Bogdan. Apartamentul lor arara mai mereu ca dupa razboi si de foarte multe ori l-am gasit pe Bogdan cu aspiratorul in mana iar Anca sta pe facebook.
Anca chiar bea. Ii trimit parintii ei tuica si ea chiar bea. Bogdan nici nu atinge bautura si nici nu fumeaza (lucreaza ca sofer).
Bogdan are salariul mai mare decat Anca si el face cumparaturile in casa (poate dovedi cu extrasul). Anca isi tine banii pe card si trimite lunar suma de 800 lei cu titlul cheltuieli apartament dar numai rata este de 1500 lei, intretinerea 500 lei + utilitati.
Cheltuielile lunare cu tot cu mancare ajung undeva la 4500 lei din care Anca plateste doar 800 lei.
Avand in vedere ca el a venit cu banii de avans are sanse sa ramana cu apartamentul si automat cu copilul. Sau chiar daca nu ramane cu apartamenul, parintii lui Bogdan au un apartament la cateva strazi distanta si intotdeauna cand a fost nevoie acestia au stat cu copilul.
Bogdan are adresa pe apartamentul parintilor. Poate ramane cu copilul?
Anca nu isi va permite sa plateasca rata si sa ingrijeasca si copilul. Parintii ei nu au servici si abia se intretin pe ei.
Anca crede ca daca ramane cu copilul si cu apartamentul, Bogdan o sa plateasca ratele apartamentului si pensie alimentara foarte mare.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Toata aceste lucruri trebuie dovedite, nu conteaza ca doar Bogdan aduce bani in casa, cat timp prietena se ocupa de menajul casei, prezumtia de 1/2 inca opereaza in acest caz. Cu atat mai mult cu cat si Anca are serviciu si venituri.

Cele de mai sus sunt simple supozitii: ca bea sau ca nu are prieteni, veti vedea ca intr-un proces se vor aduce martori si atunci se vor dovedi. Este nevoie de mai mult decat simple supozitii ale partilor.

A fost internata intr-o clinica de dezalcoolizare? A batut copilul, l-a maltratat? Chiar si cuplul descris nu prezinta acte de violenta, astfel ca se va pune problema culpei dintre concubini si daca anca l-a inselat pe Bogdan etc.

Pana acum nu vad o inclinare in partea lui Bogdan, tot ce ati sustinut sunt simple supozitii, asa se va pune problema in instanta.

Multumesc,
Anca chiar nu face deloc menajul in casa. O sa radeti dar Bogdan da cu aspiratorul, baga haine la spalat. E un tip mai retras si linistit.
Daca Anca ramane cu apartamentul nu o sa reuseasca sa plateasca ratele si intretinerea si o sa fie nevoita sa plece la tara. Acolo nu are conditii de intretinere a copilului.
Separat de discutie....in toata lumea se zice ca barbatii sunt egali cu femeile dar in Romania se acorda custodia copilului cu precadere mamei.

Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

vitalsmart a scris:
O sa radeti dar Bogdan da cu aspiratorul, baga haine la spalat.


Pe bune? Ia uite dom'le, mai sunt și alții, nu doar bărbatul meu. Apropo, luna aceasta împlinim 20 de ani de căsnicie.
Ar fi mai bine să vă sfătuiți prietenul (ori pe dvs. înșivă în caz că „întrebați pentru un prieten”) să ia legătura cu un avocat.

Alte discuții în legătură

Partaj gena_b gena_b Va prezint situatia prietenului meu: el a cumparat impreuna cu sotia un apartament ,prin banca. Intre timp,aceasta s-a separat de sot(legal dupa legea din ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat în timpul căsniciei un apartament prin prima casă, din care fostul soț m-a dat afară. mă poate forța legea să îi cedez partea mea? alina05_07 alina05_07 Buna seara sunt divortata de 1 an si am un copil minor in intretinere.in timpul casatoriei am luat un apartament prima casa si am locuit doar un an impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile urmatoare? Ionela_Ionela Ionela_Ionela Buna ziua, Incerc sa fiu cat mai la obiect. Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in ... (vezi toată discuția)