avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Va prezint situatia prietenului meu: el a cumparat impreuna cu sotia un apartament ,prin banca. Intre timp,aceasta s-a separat de sot(legal dupa legea din Italia trebuie sa astepte 3 ani pt divort).In apartament a ramas sa locuiasca fostul sot cu conditia ca acesta sa plateasca toate cheltuielile necesare intretinerii apartamentului plus ratele la banca, impozitul si taxele.Cei doi soti raman in continuare coproprietari.
Problema este ca sotul nu reuseste sa plateasca acesti bani care inseamna 900 euro rata la banca,300 euro pensia alimentara pentru un copil si alte cheltuieli adiacente(lumina,gaze,intretinere,asigurarea casei,s.a).
Din acest motiv el doreste sa puna casa in vanzare.
Mentionez ca sotia nu lucreaza si nu a lucrat niciodata ea figurand doar ca garant in contractul de vanzare cumparare al casei.Ea nu a platit nici un euro in 10 ani.
Intrebarea e:cum se va face impartirea banilor proveniti din vanzarea casei?
Evident mai intai banca isi va lua o parte din bani,dar restul de bani cum se vor imparti?Jumatate jumatate,sau unul din ei are un procent mai mare din banii care raman dupa vanzare?
Cel mai recent răspuns: ContSters165075 , utilizator 09:36, 12 Martie 2011
Trebuie facut proces de partaj ,iar prietenul dvs sa ceara cota de 70 sau 75% din apartament ,iar pentru perioada cat a fost separat in fapt urmeaza sa se deduca in favoarea lui c/valoarea ratelor.Aceasta in conditiile in care banca nu-l va executa.
Pe de alta parte nu poate sa vanda decat dupa ce achita datoria bancii deoarece exista sigur ipoteca constituita asupra ap.
Sa finalizeze partajul pentru ca ,cu banca se pot gasi solutii ,poate persoana care cumpara este de acord sa faca un antecontract si dea un avans si atunci amicul dvs va putea plati imprumutul bancii creditoare.
Multumesc pentru raspuns.
Fosta sotie spune ca ea ar avea dreptul la un procent mai mare pentru ca ea a stat cu chirie in tot acest timp (3 ani) iar el a ramas sa locuiasa in casa.
Exista riscul ca ea sa obtina un procent mai mare decat el?
Mai am inca o intrebare: daca la mijloc este si un fiu minor care locuieste cu mama sa, e posibil ca vanzarea sa nu se poata face?
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
gena_b, utilizator
ar trebui sa va sfatuiti (fratele) cu un avocat in Italia. divortul si partajul se vor desfasura dupa legea lor
vanzarea se va face cu acordul bancii. poate dupa vanzare si acoperirea creditului , nu raman bani pe care sa-i imparta
Nu este fratele meu :). Este prietenul meu.
Da,deja am vorbit cu un avocat, dar vroiam sa stiu cum este legea la noi in Romania. Ma gandesc ca nu poate fi mult diferita de Italia....

Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
gena_b, utilizator

Alte discuții în legătură

Separarea bunurilor în caz de divorț: ce mă sfătuiți să fac pentru ca banii proveniți din vânzarea micii mele moșteniri să nu se piardă în favoarea soțului? Rodica Manole Rodica Manole Soțul meu a vândut o proprietate de-a sa (casa bunicii sale, obținută cu 2 săptămâni înainte de căsătoaria cu mine, legal, în urma unui act de ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)
Partaj caz complicat. eu stau cu maica-mea si cu prietena mea ... MarianG111 MarianG111 Partaj caz complicat. Eu stau cu maicamea si cu prietena mea intr-o casa cumparata de ea si fostul sot insa . 50% din casa a fost amenajata din bani ... (vezi toată discuția)