Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatorul aspect:
Daca un teren/curte cu o casa, plus o gradina sunt administrate de o persoana timp de 20 de ani, dar acestea fac parte din masa succesorala, acea peroana poate sa invoce uzucapiunea?
Aceste bunuri ii pot ramane in posesie fara sa mai “dea la schimb” o alta parcela de teren de exemplu?
Este vorba despre doi frati care acum doresc sa imparta bunurile ramase de la parintii decedati cu mult timp in urma, respectiv casa/curte + gradina si mai multe terenuri agricole.
Unul dintre ei isi castiga existenta din ceea ce reuseste sa cultive in gradina de 20 ani, fara nici un ajutor din partea fratelui(sau al urmasilor acestuia)!
Abia acum ati reusit sa-mi raspundeti si va multumesc pentru asta!
Uzucapiuna este posibila doar prin proces! Am inteles!
Cu zece ani in urma, eu insumi am pierdut un proces, tocmai fiindca terenul fusese administrat mai mult de cinci ani... a fost nevoie doar de 2 martori si s-a rezolvat... in favoarea "muncitorului"... Dar asa cum spuneti cere stiinta juridica si probabil ca si spetele pot diferi una de alta!
Eu am intrebat in numele unei vecine care are 71 de ani, fratele a murit cu mult timp in urma si acum au tabarat nepotii pe dansa si o imping de la spate sa rezolve odata cu "mostenirea"... casa+curte si gradina dar si niste terenuri pe la camp.! Asa ca nu va grabiti cu afirmatiile, incerc sa ajut, de aceea am intrebat, in speranta ca o sa ii lamuresc cumva problema, macar sa stie la ce se asteapta! Bani nu are, traieste doar din ce ii trimite fiul din Italia si din produsele din gradina!
Asa cum spuneti dumneavoastra, inseamna ca o sa imparta mostenirea la notariat si o sa le dea nepotilor la schimb un teren de la camp, pentru gradina... Terenurile le are date in arenda, deci castiga ceva bani si de acolo... In fine, asta este! Imi pare rau ca nu o sa-i dau o veste prea buna.... Poate o ajuta fiul din Italia si fata din Bucuresti!
Mi-ati raspuns laconic... scurt si la obiect... Profesional din punctul dunmeavoastra de vedere, dar eu nu stiu ce stiti dumneavoatra..., nu sunt jurist... Eu sunt economist de meserie si va rog sa ma credeti ca daca incep sa vorbesc in pasareasca contabil/economica nu o sa intelegeti nici dumneavoastra nimic....
O vorba buna face, cateodata, cat o mie de cuvinte! :)
Multumesc inca odata pentru ajutor!!
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu poate invoca uzucapiunea.
Trebuie dezbătută succesiunea după părinți.
Uzucapiunea este de fapt o instituție juridică, ce se aplica in cazul in care bunul respectiv nu are proprietar și cineva il poseda un timp îndelungat.
Nu se poate sta in pasivitate 20 de ani, pentru că mai apoi să se invoce uzucapiunea, în condițiile în care pasii corecți ar fi fost dezbaterea moștenirii.