avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatori de teren inselati de cumparator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatori de teren inselati de cumparator

Domnilor avocati, va urmaresc cu interes forumul si apreciez foarte mult ceea ce faceti pentru cei care apeleaza la serviciile dumneavoastra. Astazi ma vad si eu nevoita sa o fac...
Probabil ca subiectul "vanzatori inselati de cumparator" va socheaza, cum m-a socat si pe mine, avand in vedere ca de regula cumparatorul e cel inselat...
Pe scurt: bunica mea impreuna cu sora ei au detinut in co-proprietate un teren obtinut prin mostenire. Acum o luna s-au hotarat sa vanda, insa fara a spune nimanui despre asta si fara a reusi sa afle care este pretul pietei in zona respectiva. Au mers numai la primarie impreuna cu femeia care l-a cumparat, unde au semnat o chitanta de mana.
In final am aflat si noi ca, avand mari probleme cu banii, batranele au vandut ca sa-si achite din datorii... aproximativ 2 hectare la pretul de 2000 RON... - pret oferit de cumparatoare si nu cerut de ele - adica fiecare a vandut 1ha si a primit in schimb 1000 RON. Culmea a fost ca nu cu mult timp in urma cineva din familie a vrut sa cumpere un teren intr-o zona mai proasta chiar de la cumparatoarea in cauza, care a cerut 300 euro pe arie. Ce putem face pentru a recupera terenul si a-l vinde la pretul corect? Sau in orice caz... a nu-l face cadou respectivei...
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 11:25, 23 Decembrie 2009
Buna seara,
Au mers numai la primarie impreuna cu femeia care l-a cumparat, unde au semnat o chitanta de mana.


Instrainarea si dobandirea terenurilor de orice fel prin acte juridice intre vii trebuie sa fie facute prin incheierea actului in forma autentica,sub sanctiunea nulitatii absolute.
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Sa inteleg ca act autentic este contractul de vanzare-cumparare iar in lipsa lui vanzarea este nula? Ce ar trebui sa faca in acest caz? Bunica plange si nu mai vrea sa auda de subiect, dar matusa e dispusa sa rezolve problema. Ar fi posibil sa mearga la primarie si sa anuleze in actele de acolo, restituind pretul cumparatoarei? Sau se anuleaza numai in instanta?
Sunteti un inger care ne redati speranta... Va multumim din inima
Acest act autentic este contractul de vanzare-cumparare,contract ce trebuie incheiat in forma autentica (deci nu sub semnatura privata),altfel el fiind nul absolut cf. Legii nr 247/2005.
Mai pe intelesul tuturor, act autentic inseamna in cazul prezentat de dvs. contractul de vanzare-cumparare incheiat la notariat, pe baza tuturor documentelor necesare: titlu de proprietate ( certificatul de mostenitor), cadastru, intabulare.
Nu imi dau seama ce s-a facut la primarie, a luat cineva in considerare o chitanta de mana? greu de crezut. Chiar daca au semnat un antecontract, acesta se poate rezilia. Ca sa se poata vinde terenul e posibil sa-i fi facut cumparatoarei procura pt. cadastru, intab. si vanzare - IN ACEST CAZ TREBUIE ANULATA PROCURA, care e valabila tot incheiata la notar.

Daca nu exista decat acea chitanta, pamantul nu a fost vandut. Acest lucru se poate face doar cu actele de mai sus, la notar.

Bineinteles ca trebuie restituiti banii cumparatoarei.
Chitanta de mana, are valoare de promisiune de vanzare-cumparare iar promitentul-cumparator (cumparatoarea in prezenta speta), ar putea sa obtina in instanta o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate pentru respectivul teren.

Ar fi bine daca userul ne-ar preciza continutul acelei "chitante de mana"...

Este aplicabil in speta, principiul conversiunii actului juridic, iar chitanta de mana desi nula absolut ca act autentic de vanzare-cumparare (pentru nerespectarea conditiilor impuse de lege, de fond si forma), are valoare de promisiune de vanzare-cumparare.
:)
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Conversiunea actului juridic Dragut Dragut un act autentic nevalabil de instrainare a unui teren poate valora antecontract prin conversiune?si daca antecontractul de vanzare cumparare a unui teren se ... (vezi toată discuția)
Teren vanzare- cumparare antal mihai antal mihai un contract de vanzare-cumparare a unui teren este valabil netrecut prin notariat, facut doar cu martori este valabil? (vezi toată discuția)
Precontract versus contract sub semnatura privata nicolae242 nicolae242 buna ziua, ma numesc manea nicolae si as dori sa stiu contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata este acelasi lucru cu precontractul de vinzare ... (vezi toată discuția)