avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil - mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil - mosteniri

Rog sa ma lamureasca cineva cu privire la o mostenire. Sunt singura care a acceptat mostenirea prin declaratie notariala in termen. Mai sunt mostenitori de acelasi grad si aceeasi clasa cu mine respectiv nepoti de sora. Doar atat. Nimeni nu a facut nici un act de nici un fel in termenul de optiune succesorala. Intrebarea este cum v-a proceda Notarul in sensul art 1112 din Codul civil Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103.
(2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire.
Cel mai recent răspuns: apeiron2 , utilizator 08:27, 21 Septembrie 2020
primul drum e la notar, asta e clar, notarul va da o incheiere ca nu va intelegeti si ajungeti in instanta.
poate va intelegeti si dau declaratii la notar ca nu au acceptat si scapati de proces.. 25 m, nu cred ca ar conta, nici ca ar avea o cota, nici ca nu.

Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator
Pai cam asta e si acest articol...de dragul artei juridice. Personal, nu am vazut nicio hotarare judecatoreasca prin care un succesibil sa fie decazut din drepturi, pentru ca nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala in teremen de 1 an. Eventual in cazuri extreme in care timp de ani buni nici macar familia nu a stiut nimic de mostenitorul respectiv. Poate a vazut gi-jane.... Ce pot sa va spun cu certitudine este ca notarii nu decad din drepturi niciun succesibil, pe acest considerent. Motivul ar fi ca este o prezumtie care poate fi rasturnata destul de usor, certificatul de mostenitor si toate actele subsecvente sunt anulabile, iar consecintele decaderii din drepturi pot determina niste litigii de toata frumusetea. Cel mai sigur este sa figurati cu totii mostenitori si apoi sa va intelegeti intre dvs.
Daca sunteti intr-atat de sigura incat puteti dovedi ca succesibilul respectiv nu a intreprins nicio actiune din categoria actelor de acceptare tacita, sunteti libera sa va adresati instantei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ] /
sunt destule..daca cautati, gasiti
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc foarte mult!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc inca o data stimata gi-jane2, pentru completari cu spete! Asa este.

Alte discuții în legătură

Reguli privind succesiunea jean59 jean59 Daca o persoana a decedat si are 2 copii,iar la succesiune unul dintre ei nu se prezinta desi a primit in 2 (doua)randuri citatii pentru dezbaterea succesiunii ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii Gelu222 Gelu222 Buna ziua, V-as ruga,sa-mi raspundeti si mie,la urmatoarele aspecte: 1 - Declaratia de acceptare a succesiunii,trebuie facuta si in cazul existentei unui ... (vezi toată discuția)
Mai are dreptul la mostenire? elian c elian c O o persoana cu vocatie la mostenire, daca nu se prezinta la dezbatere la notariat, desi este anuntata si nici la judecatorie la aceiasi dezbatere (care nu s-a ... (vezi toată discuția)