avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGATORIU 126 ZILE PRE SI POSTNATAL?????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGATORIU 126 ZILE PRE SI POSTNATAL?????

BUNA ZIUA!!
VA ROG SA-MI OFERITI O SOULTIE CU PRIVIRE LA: AM OPREART SUSPENDAREA CIM UNEI PERSOANE CARE A EFECTUAT CELE 42 ZILE OBLIGATORIU POSTNATAL, DAR NU A E EPUIZAT CELE 126 DE ZILE. BINENTELES SUSPENDAREA S-A FACUT PE BAZA CERERII SCRISE A SALARIATEI. ACUM DORESTE SA REVINA SI SA EFECTUEZE TOATE CELE 126 ZILE. CUM SA PROCEDAM?? ESTE OBLIGATORIU SA LE EFECTUEZE? DIN CATE STIU EU DOAR CELE 42 DE ZILE SUNT OBLIGATORII.
VA MULTUMESC!!!
Cel mai recent răspuns: liliua2008 , utilizator 09:18, 23 Decembrie 2009
1. Fiind o suspendare de drept a CIM, pentru concediu de maternitate nu se face cerere.
2. Cerere scrisa se face numai pentru CCC unde suspendarea CIM se face la initiuativa salariatului.
3. Daca ati angajat o alta persoana in locul celei in concediu de maternitate ii veti inceta CIM la revenirea din concediul de maternitate a titularului postului.
4. Pe CIM al persoanei angajate pe perioada determinata, la termenul de valabilitate, scrie "pe perioada suspendarii CIM al titularului de post".
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pentru a elimina confunzia dintre CM si CCC va rog sa ma lamuriti ce anume a cerut salariata prin cererea care a dus la suspendarea CIM-ului
Salariata a facut o cerere prin care a solicitat suspendarea CIM incepand cu a 43 a zi dupa cele 42 zile postnatal obligatoriu.
I s-a facut suspendarea pentru concediu crestere copil, nu pentru concediu pre si post natal. A solicitat concediu crestere copil inainte de efectuarea tuturor celor 126 zile concediu pre si postnatal.
Inteleg ca salariata a solicitat deja CIC si ati emis deja decizia. Nu ar fi nici o problema anularea acesteia si chiar si inscrierea din carnetul de munca. Salariata are acest drept daca aduce concediul de maternitate in continuare in termenul legal de depunere. adica pana la data de 5 a lunii pentru luna anterioara. Chiar daca salariat a cerut CIC poate sa revina asupra deciziei luate, acest concediu acordandu-se la cerere. Asa cum deja am specificat este important ca medicalul sa fie depus in termen.
Pot face remarca ca angajatorul s-a miscat uimitor de rapid cu emiterea documentelor inclusiv cu angajarea unui inlocuitor. Se pare ca eficienta este mare acolo.
Nici faptul ca aveti incadrata o salariat cu CIM pe durata determinata nu este nici o problema, faptul ca salariata solicita plata concediului de maternitate nu inseamna ca poate desfasura activitatea la locul de munca iar proaspata angajata nu ar mai avea ce face acolo. Acel post ar fi tot liber datorita unui CIM suspendat de drept prin concediul de maternitate.
Parerea mea este ca va faceti prea multe probleme pentru un lucru care nu este o problema in sine. Concediul de maternitate se deconteaza de Casa de sanatate, cu alte cuvinte angajatorul nu inregistreaza nici o paguba. Trebuie doar sa existe buna vointa in rezolvarea acestor probleme.
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu pentru crestere copil OanaBocancea OanaBocancea Buna ziua, am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Porumbdiana Porumbdiana Din cele 126 de zile de concediu de maternitate pot sa iau doar 120? Am avut 31 prenatal si pana la 120 postnatal.si nu as vrea sa le mai iau pe cele 5 ramase ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului prenatal si postnatal rebeca macovei rebeca macovei Din cate stiu o persoana insarcinata, care este angajata are dreptul la 126 de zile concediu prenatal si postnatal, obligatoriu fiind ca zilele de concediu ... (vezi toată discuția)