avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! As dori, daca se poate, sa ma lamuriti cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! As dori, daca se poate, sa ma lamuriti cu privire ...

Buna seara! As dori, daca se poate, sa ma lamuriti cu privire la cateva lucruri. Tatal meu a decedat in anul 1998, iar eu si sora mea suntem singurele mostenitoare (amandoua neavand copii). S-a dezbatut, la momentul respectiv, masa succesorala care presupunea un autoturism, un apartament si o casa la tara construita pe teren donat de catre bunicul nostru (tatal parintelui nostru). Dupa 20 si ceva de ani, fratii tatalui meu s-au gandit sa deschida proces de partaj pentru terenul ce a apartinut bunicului nostru, respectiv tatal lor (din care facea parte si terenul donat). As dori sa stiu ce acte sunt necesare sa le “punem la dispozitie”, deoarece noua nu ne-a venit nicio citatie sau vireo invitatie la notar, cica trebuie sa le dam lor actele (certificate de mostenitor, certificat de deces). Poti sa dai actele fara sa primesti vireo instiintare din partea unui organ abilitat? Dupa parerea mea, cu actele pe care tot ni le cer noi trebuie sa ne prezentam in fata notarului, respectiv instanta de judecata.

As dori sa va mai pun o intrebare. Intrucat eu si sora mea nu avem copii, ce acte ne recomandati sa facem, pentru a nu beneficia nimeni de mostenirea de la parintii nostri?


Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:05, 22 Septembrie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
George1929 a scris:
...fratii tatalui meu s-au gandit sa deschida proces de partaj pentru terenul ce a apartinut bunicului nostru, respectiv tatal lor (din care facea parte si terenul donat).


Un astfel de proces ar trebui să se poarte în contradictoriu cu TOȚI copiii bunicului sau moștenitorii lor (cum este cazul dvs. și al surorii dvs. - în calitate de moștenitoare ale tatălui dvs./fiu al bunicului). Asta dacă nu cumva s-a dezbătut în trecut moștenirea bunicului, iar tatăl dvs. (primind donația) a renunțat la moștenire. (verificați actele, eu n-am de unde să știu, așa, pe nevăzute)

Dacă nu s-a dezbătut moștenirea bunicului, atunci aveți și dvs. și sora dvs. calitate procesuală (pasivă - dacă deschid ei procesul).
Puteți să vreți sau să nu vreți nimic din ce a mai rămas de la bunicul, dar calitatea dvs. procesuală există.

Dacă s-a dezbătut moștenirea bunicului, ar trebui văzut certificatul de moștenitor.

De asemenea, aveți calitate procesuală într-un proces de partaj și în funcție de răspunsul la întrebarea: ce s-a donat mai exact? (nu se poate răspunde nevăzând înscrisul). S-a donat un lot de teren mai înainte dezmembrat dintr-un teren mai mare? S-a donat o cotă-parte din terenul mare (și nedezmembrat)?

Verificați portalul instanțelor de judecată. (judecătoria de la locul ultimului domiciliu al bunicului). Verificați după nume și vedeți dacă există vreun dosar. Dacă există, așteptați să primiți o comunicare. Și între timp, discutați și cu un avocat. Chiar dacă va fi să rezolvați lucrurile la notar, măcar să știți ...„pe ce stați”, ca să nu dați cu plaivazul pe te miri ce, în necunoștință de cauză. Nu cred că are sens să le puneți la dispoziție înscrisuri mai înainte de această discuție cu avocatul dvs. Altminteri, îi îngreunați munca în cazul unui eventual proces. (când există riscul unui proces, lăsați avocatul să decidă ... ce povestește și ce nu și cui, mai exact).

Cu privire la ultima întrebare: Dacă nu aveți nici soți, puteți, momentan, să vă faceți câte un testament reciproc. (dvs. în beneficiul surorii și sora în beneficiul dvs.) Și pe viitor va decide ... cine pleacă ultima. Mai sunt și alte variante. Depinde la ce „nimeni” vă referiți. Discutați cu avocatul dvs. și aceste variante.
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor DARSHAN DARSHAN CE ESTE UN SUPLIMENT LA CERTIFICATUL DE MOSTENITOR?FAC PRECIZAREA CA CERTIFICATUL ESTE EMIS IN 1992,DUPA MOARTEA TATALUI,UNDE SORA A RENUNTAT LA ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea tatălui (decedat și el) în instanță. cum pot intra în posesia moștenirii? mariancristielena mariancristielena Buna ziua ,de 4 ani de zile exista un proces pe rol la judecatoria sect .2,pt dezbaterea succesiuni, tatal meu a fost chemat in instanta de un cumnat , sotul ... (vezi toată discuția)
Nu am fost chemata la succesiune de sora tatalui decedat. cum procedez? m1rcea m1rcea Tatal meu a decedat in 2008. Impreuna cu sora sa au avut un teren arabil mostenire de la parinti. Eu am facut succesiunea, fiind singurul mostenitor al ... (vezi toată discuția)