Buna ziua, recent am incheiat o relatie fara casatorie din care a rezultat un copil care acum are 9 luni. Copilul poarta numele meu, iar de aproape 2 luni de cand suntem despartit, merg sa il vizitez saptamanal si totodata merg cu bunuri necesare cresterii si cam o data la 2 saptamani o sustin financiar (transfer bancar). Problema mea este ca sunt constrans de mama cand vine vorba de vizite si mai ales custodie (nici nu incape vorba sa vreau sa iau macar cateva ore copilul sa il duc bunicilor). Desi vreau sa ma implic in cresterea copilului si mai ales cand vine vorba de problemele varstei, primesc un simplu "nu am nevoie, ma descurc". Cu toate acestea, ce posibilitati legale am sa ma asigur ca, eu ca tata, pot participa fara constrangeri la cresterea copilului si mai ales la custodia acestuia? Multumesc
În legislația Romana, autoritatea părintească se exercită în comun de către ambii părinți.
Deci mama copilului nu are nicio custodie. Copilul locuiește la ea si atat.
Din punct de vedere decizional, amândoi aveti aceleași drepturi.
Discutați cu un avocat, și dacă e nevoie va puteti adresa instanței pentru un program exact se vizita și pentru stabilirea pensiei de întreținere.
Trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere prin care sa solicitati stabilirea unui program de vizita cu copilul, cu preluarea la domiciliul dvs atât în cursul saptamanii cat si 2 weekenduri pe luna.
Contactati un avocat si discutati pe larg aceste aspecte.