Buna ziua, imi puteti spune daca la adunarea generala extraordinara sunt necesare scrisori cu confirmare de primire catre cei care nu au semnat tabelul convocator? Noi interpretam legea ca aceste scrisori sunt exceptate la adunarile extraordinare. Oricum, termenul de afisare este 3 zile, nu ar fi timp de scrisori.
Cam asa reiese de la art. 47, dar ce va faceti daca vreti sa respectati ad litteram art. 48 ? :)
(3)La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati pe baza de tabel convocator sau prin posta cu scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, si prin afisare la avizier, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
Eu vorbesc de adunarea generala extraordinara. Eu intelg ca scrisorile ar fi exceptate in acest caz tocmai ca sa poata fi rezolvate cazurile de urgenta. Termenul minim de afisare in acest caz este de 3 zile. E o contradictie cu trimiterea scrisorilor unde trebuie asteptat ca scrisorile sa ajunga si apoi sa se intoarca de la cei care nu le-au ridicat.
O a doua intrebare: ar putea emailul sa substituie o scrisoare cu confirmare de primire? Asta pentru viitor, pentru ca acum nu avem adresele de email ale proprietarilor. Am primit deja un raspuns pe un alt topic, ca am putea schimba statutul privitor la adoptarea hotararilor. Dar acum vorbesc in mod expres de email, care sa substituie semnarea tabelului convocator. Administratorul ne-a zis sa ne luam gandul de la asa ceva..
Foarte multi proprietari ne-au cerut sa isi exprime chiar si votul prin email. Cat de legal ar fi?
Stiu ca sunt firme de administrare care ofera platforme moderne de comunicare. Stiti cumva daca in aceste platforme sunt implementate instrumente astfel incat comunicarea electronica sa substituie scrisorile, tabelul convocator si prezenta fizica la vot?
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Alin 4 din art. 48 se aplica oricarei hotariri AG, nu spune ca nu se aplica celei extraordinare.
Puteti si prin email, v-am explicat ca art. 49 lasa portita asta, de a gasi alte metode, in situatii deosebite:
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
Administratorul sa inchida gura, e un angajat.
Nu stiu despre astfel de platforme, dar e o idee excelenta.
joannablue
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu din text inteleg ca tot numai cu oamenii prezenti la vot se iau hotarari. Eu asa inteleg din textul acesta: "dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata". Si chiar si din exprimarea dv.: "in situatii deosebite". Pana la urma, ce inseamna situatii deosebite?
O sa divaghez putin, dar simt nevoia sa imi exprim frustrarea. Eu inteleg ca legea incearca sa apere impotriva comitetului care poate face abuzuri. Dar oamenii care fac legile astea nu au locuit niciodata la bloc. In cazul nostru, comitetul, nou in functie de 1,5 luni, dupa o perioada foarte lunga in care fostul presedinte a fost indisponibil dn motive medicale, convoaca adunare generala extraordinara pentru ca a descoperit ca nu sunt bani suficienti pentru lunile de iarna. Comitetul va cere bani, implicit vor aparea contestatii. Plus cei cativa vecini care contesta absolut orice, asa, ca un fel de activitate sportiva.. Am luat administratorul si cenzorul la bani marunti pentru activitatea din ultimul an si acum ne freaca sa respectam legea, sa nu mai mergem dupa cutume. Ba o sa mergem inainte dupa cutume, ca legea nu ne ajuta, legea ne impiedica
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Situatia dvs. , asociatia respectiva, e deosebita. Nu mai poti merge pe sistemul clasic de anuntare a membrilor, atunci cind un numar mare de proprietari nu mai sunt fizic acolo. E laudabil chiar, ce doriti sa faceti, asa scrie in lege, ca CEx gestioneaza situatiile de criza, cum e asta. Sa va dea in judecata circotasii, daca nu le convine, aveti acoperire legala sa cereti utilizarea altor "conditii de luare a hotaririlor" AG.