Buna ziua,
O persoana a mostenit cu drept legal un apartament. Ea il doneaza cu titlu gratuit si fara alte obligatii unui nepot.
Donatoarea este casatorita si are un copil minor la momentul donarii.
Este in regula donatia? Poate fi contestata de copii minori ai acesteia atunci cand ajung majori?
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Poate fi solicitata reductiunea donatiei de sotul si copiii donatoarei, daca le-a fost incalcata rezerva succesorala si doar dupa decesul donatoarei, in termen de 3 ani.
Majoratul copiilor nu are relevanta.
Multumesc frumos, in acest caz sotul poate da si el declaratie de renuntare sau ceva de genul ca e de acord cu donatia, dar copilul fiind minor nu cred ca poate da declaratii, din acest motiv intreba daca poate fi contestata.
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Inainte de decesul donatoarei, nimeni nu poate da nicio declaratie, indiferent ca e minor sau major.
"Atacarea" unei donatii presupune incalcarea rezervei succesorale, iar despre rezerva succesorala nu se poate vorbi decat dupa decesul donatoarei.
Cat timp aceasta este in viata orice declaratie/intelegere, constituie un pact asupra unei mosteniri viitoare si este lovit de nulitate absoluta.
Daca donatoarea mai detine si alte bunuri, in afara de acel apartament, contractul este perfect valabil si nu exista temei pentru solicitarea reductiunii.
Donatie
lia28
In 2014 am primit prin donație un apartament de la fratele soțului, donatari fiind eu și soțul. In 2020 am vândut apartamentul, dar notarul cere la ... (vezi toată discuția)
Speta
adrianvasile48
Sotul si sotia sunt proprietarii unui apartament, pe care il doneaza singurului mostenitor,pastrand dreptul de uzufruct. Dupa o scurta perioada de la ... (vezi toată discuția)