avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament si donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament si donatie

Va rog frumos, ce as vrea eu sa stiu:
Daca o persoana vrea sa lase un apartament sau o casa cuiva, persoana sau societate
1. daca face testament, il poate scrie de mana si sa-l tina acasa? Si daca moare, sau se apropie clipa de moarte, este valabil acest testament si poate sa il dea persoanei care este beneficiarul testamentului? Si acea persoana sau societate sa devina noul proprietar? (dupa moarte)
2. Aceeasi intrebare despre donatie, poate fi scrisa de mana si tinuta acasa? Si data beneficiarului daca se apropie moartea?
Nu este vorba de bani, ci de faptul ca se doreste ca o anumita persoana sau societate sa devina proprietar.
Va multumesc si va urez o zi buna!
Cel mai recent răspuns: dolly_c , utilizator 18:47, 2 Octombrie 2020
1. Da, testamentul olograf este valabil daca este scris, datat si semnat de mana testatorului. Pentru a deveni proprietar, dupa decesul testatorului, persoana/societatea trebuie sa dezbata succesiunea dupa acesta. Pentru a avea efect,, daca testamentul este olograf (scris de mana) acesta trebuie validat de mostenitorii defunctului, care pot si refuza sa faca asta. In acest caz va trebui dispusa o expertiza grafoscopica. Din acest punct de vedere este mai simplu ca testamentul sa fie intocmit in forma autentica, in fata unui notar public.
2. Nu, donatia trebuie incheiata in mod obligatoriu in fata unui notar public, ea se semneaza de ambele parti si produce efecte, in principiu, de la momentul incheierii ei, spre deosebire de testament care produce efecte numai dupa moartea testatorului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
donația se face numai la notar.poate face testament olograf dar este foarte riscant daca are moștenitori...se ataca f ușor în instanta
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
donatia nu se scrie de mana, e nevoie de contract autentic.
in ce priveste testamentul, poate fi olograf, insa trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond si forma, va complicati, riscul e sa fie nefolositor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si mai este un aspect, un testament tinut acasa poate fi facut disparut de o persoana interesata, fara ca beneficiarul sa aiba posibilitatea sa demonstreze ceva...
Art. 1.037. - (1) Orice persoană care pretinde un drept ce se întemeiază pe un testament trebuie să dovedească existența și conținutul lui în una dintre formele prevăzute de lege.
(2) Dacă testamentul a dispărut printr-un caz fortuit sau de forță majoră ori prin fapta unui terț, fie după moartea testatorului, fie în timpul vieții sale, însă fără ca acesta să îi fi cunoscut dispariția, valabilitatea formei și cuprinsul testamentului vor putea fi dovedite prin orice mijloc de probă.


Asa ca mai sigur, forma autentica la notar. Daca persoana se razgandeste il poate anula sau modifica. Oricum, nimeni nu are contract cu moartea sa stie cand pleaca, nu m-as baza pe "apropierea clipei" (aici poate fi o discutie filosofico-religioasa, am 3 ascendenti pe aceeasi linie care au stiut, dar nu este o regula).

In ceea ce priveste donatia, poate fi o varianta donatia cu pastrarea uzufructului. Dar donatia se poate revoca doar in anumite situatii.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
DinuX, utilizator
Multumesc frumos la toate persoanele care mi-au raspuns. Multa sanatate si numai bine va urez!
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2020
dolly_c, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat cu titlu particular. are valoare juridică înregistrarea video? alinapopa2009 alinapopa2009 Buna seara daca din ultima dorinta a unei persoane am fost aleasa sa mostenesc o parte din ce detine, dar din cauza ca nu ma asteptam sa moară nu am facut ... (vezi toată discuția)
Testamentul stelach stelach Buna seara O persoana singura, necasatorita, fara copii, care detine un imobil , poate lasa prin testament bunul unei terte persoane , dupa vointa sa.Ce ... (vezi toată discuția)
Testament cami e cami e Stiti cumva daca testamentul este legal si acceptat in Romania? (vezi toată discuția)