avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadru legal incalzire prin pardoseala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadru legal incalzire prin pardoseala

Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si un contor termic individual, propus ca metoda de contorizare de catre firma cu care asociatia are contract pentru instalare, service si citire a repartitoarelor de costuri.
Comunicand intentia mea asociatiei de proprietari, am fost informat ca acest lucru ar presupune aducerea de modificari proprietatii comune si necesita acceptul asociatiei. Acest accept se va oferi numai in baza unui proiect avizat de catre furnizorul de servicii (RADET).
Ca metoda tehnica de executie racordarea la reteaua termica se face intr-un singur loc in apartament fara modificarea, obturarea, devierea sau intreruperea traseului tevilor principale.
In discutiile neoficiale purtate cu RADET Constanta am aflat ca furnizorul nu se poate pronunta oficial si este doar decizia asociatiei, motivatia fiind ca de buna intretinere si functionare a instalatiei de termoficare a blocului se ocupa numai asociatia de proprietari.
Constat anumite lacune in interpretarea legii de catre presedintele asociatiei, fapt pentru care sunt pus pe drumuri inutile si intarziat din executie. Mai exact asociatia de proprietari se face tangenta lucrarii mele prin normele metodologice de aplicare a legii 230/2007, articolul 12, punctul B, litera h); litera ce face referire strict la instalatii de distributie a utilitatilor.
In concluzie... eu nu am in apartament instalatii de distributie (acele instalatii fiind situate in subsolul blocului), deci rezulta implicarea fictiva a asociatiei de proprietari pe proprietatea privata.
Inainte de a cere un raspuns oficial scris din partea asociatiei pe care il voi putea folosi in eventualitatea unei plangeri impotriva rea vointei anumitor persoane, v-as intreba cat de indreptatit sunt sa fac aceste demersuri.
Cat de mult afectez proprietatea comuna si presupusele instalatii de distributie si care sunt demersurile ce trebuie urmate pentru functionarea legala si contorizarea acestei instalatii prin pardoseala?
Multumesc anticipat,
Iulian
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
i_pica, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 12:20, 3 Ianuarie 2010
Din punctul meu de vedere, nu aduceti nicio atingere proprietatii comune, iar presedintele dvs. interpreteaza eronat acel articol de lege.

Am cautat si gasit un articol cu care puteti sa-l combateti pe dl. presedinte al asociatiei dvs.:

"Legea 230, Capitolul III - Drepturile si obligatiile proprietarilor
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale"

Daca nu cedeaza, adresati-va, in scris, RADET Constanta, in care specificati ca aveti nevoie de referatul tehnic, invocati discutia cu presedintele asociatiei. Iar daca ei raspund ca nu este necesar acest aviz in cazul acestui tip de lucrare, mergeti cu el la presedinte.

Oricum, in functie de raspunsul oficial, scris al radet constanta si al asociatiei, puteti consulta si un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
Armenteros, utilizator
Multumesc mult pentru sfaturi.
Iulian
Oricum, atata timp cat aveti repartitor care masoara cantitatea de caldura nu cred ca aveti nevoie de niciun aviz. E ca si cum a intreba asociatia daca iti da voie sa schimbi caloriferul din casa sau sa-ti pui gresie.
1.trebuie să existe documentaţia tehnică
2.trebuie anuntat operatorului care are şi calitatea de furnizor cu 30 de zile inainte,de ce ?,pentru a se modifica contractul de furnizare al energiei termice, prin act adiţional, la solicitarea reprezentantului legal al asociaţiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu
3. ordinului ANRSC 91/2007 Art. 254 lit. g
„Să nu modifice instalaţiile de încălzire centrală, aferente unui imobil condominal, decât în baza unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, aprobată de către furnizor”.

@i_pica puneti presedintelui in brate Legea 230/2007,HG 1588/2007 si Ordinului ANRSC 91/2007,dupa aceea sigur veti avea intelegere

Armenteros a scris:
E ca si cum a intreba asociatia daca iti da voie sa schimbi caloriferul din casa .


interesati-va si veti vedea ca prin schimbarea unui calorifer de alta marime,de alta putere termica,etc,(si cati o fi in bloc care le-au modificat fara a anunta asociatia) se modifică puterea termice instalata în condominiu,aceste modificari pot aduce neplaceri instalatiei dintr-un condominiu prin volum mai mare de agent termic prin presiune mai mare asupra instalatiei,etc,este bine ca oricare modificare asociatia sa fie anuntata,sper ca ei stiu mai departe ce sa faca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2009
sacalul09, utilizator
De acord cu opinia d-lui @ sacalul09. Documentatia tehnica trebuie sa aiba ca informatie principala SET a noii instalatii pentru a se putea modifica anexa din contractul de furnizare. La mine in as. s-au facut cateva asemenea instalatii, dar nu au legatura cu CET-ul, iar asociatia a "auzit" de aceste ispravi dupa definitivarea lucrarii... Oricum, este una dintre cele mai bune metode de incalzire a unei locuinte si va felicit pentru aceasta hotarare. Mai mult, va puteti achizitiona si un gigacalorimetru (nu repartitor de costuri) si atunci puteti face contract direct cu RADET CT. Succes!

Alte discuții în legătură

Cadru legal incalzire prin pardoseala la bloc i_pica i_pica Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cerere de debransare timpuriu timpuriu un propietar doreste dembrasarea de la sistemul de termoficare ,care sunt pasi de urmat pentru ca aceasta actiune sa fie legala ,mentionez ca acest propietar ... (vezi toată discuția)