avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadru legal incalzire prin pardoseala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadru legal incalzire prin pardoseala

Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si un contor termic individual, propus ca metoda de contorizare de catre firma cu care asociatia are contract pentru instalare, service si citire a repartitoarelor de costuri.
Comunicand intentia mea asociatiei de proprietari, am fost informat ca acest lucru ar presupune aducerea de modificari proprietatii comune si necesita acceptul asociatiei. Acest accept se va oferi numai in baza unui proiect avizat de catre furnizorul de servicii (RADET).
Ca metoda tehnica de executie racordarea la reteaua termica se face intr-un singur loc in apartament fara modificarea, obturarea, devierea sau intreruperea traseului tevilor principale.
In discutiile neoficiale purtate cu RADET Constanta am aflat ca furnizorul nu se poate pronunta oficial si este doar decizia asociatiei, motivatia fiind ca de buna intretinere si functionare a instalatiei de termoficare a blocului se ocupa numai asociatia de proprietari.
Constat anumite lacune in interpretarea legii de catre presedintele asociatiei, fapt pentru care sunt pus pe drumuri inutile si intarziat din executie. Mai exact asociatia de proprietari se face tangenta lucrarii mele prin normele metodologice de aplicare a legii 230/2007, articolul 12, punctul B, litera h); litera ce face referire strict la instalatii de distributie a utilitatilor.
In concluzie... eu nu am in apartament instalatii de distributie (acele instalatii fiind situate in subsolul blocului), deci rezulta implicarea fictiva a asociatiei de proprietari pe proprietatea privata.
Inainte de a cere un raspuns oficial scris din partea asociatiei pe care il voi putea folosi in eventualitatea unei plangeri impotriva rea vointei anumitor persoane, v-as intreba cat de indreptatit sunt sa fac aceste demersuri.
Cat de mult afectez proprietatea comuna si presupusele instalatii de distributie si care sunt demersurile ce trebuie urmate pentru functionarea legala si contorizarea acestei instalatii prin pardoseala?
Multumesc anticipat,
Iulian
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
i_pica, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 12:20, 3 Ianuarie 2010
i_pica@
Faptul ca le cereti un aviz tehnic nu inseamna ca faceti contract individual. E, practic, o expertiza tehnica. Daca insista si spun ca nu pot face asta, apelati la firma cu care asociatia a montat acele repartitoare si rugati-i pe ei sa va dea acel aviz.
Eu am exagerat putin pentru ca, daca schimbi caloriderul in casa si pui unul mai mare sau mai mic, asociatia, furnizorul si firma care face acele calcule trebuie instiintate. Ideea pe care am vrut sa o subliniez este ca alegeti o alta metoda de incalzire, mai eficienta si mai putin costisitoare.
In plus, acest sistem nu incurca pe nimeni si nu creeaza vreun prejudiciu niciunuia dintre proprietari, asa ca nu inteleg de ce va pun bete in roate.
Noroc ca mai exista instante care pot face dreptate.
@carol_lorac,
Desi ati fost invitat sa aduceti argumente in favoarea afirmatiilor privind laculele tehnice in domeniu de care dau dovada unii useri, nu ati facut-o, mai mult in mesajul pentru initiatorul acestui topic, subliniati ca ar fi strecurat niste neadevaruri... Bine, vreau sa va zic ca eu imi mentin punctul de vedere initial in care stiu sigur ca nu am emis vre-o teorie prin care as aduce atingere inteligentei unui foarte documentat user. Pur si simplu am raspuns, cum m-am priceput la intrebarea pusa de @i_pica. Acum nici nu vreau sa va fac sa credeti ca sunt "toba" in tehnica instalatiilor, insa va previn ca am ceva studii in materie de instalatii si schimb de caldura - pentru ca pana la urma despre acest lucru vorbim, si nu mai vorbesc de practica, nu mai mult de vre-o 40 de ani... Ca mai avem de invatat? Asta da, poate sa o spuna fiecare dintre noi si nu greseste cu nimic.
In fine, pot sa va spun ca sunt relativ la curent cu noile metode de incalzire a incaperilor - in particular cu incalzirea prin pardoseala pentru care, daca ati observat am apreciat initiativa lui @i_pica.
In post-urile de mai sus s-a aratat partea legala privind modificarile la instalatia de incalzire. Ca nu toata lume respecta legea, acest lucru este stiut - ca nu, de aceea exista legi, sa fie incalcate! Lasand gluma la o parte, cine vrea sa-si modifice - fie ca-si mareste sau micsoreaza SET-ul, este dator sa anunte as. prop. - deocamdata parte in contractul de furnizare a energiei termice de catre un furnizor, iar as. prop. notifica la randu-i furnizorul in vederea modificarii datelor contractuale, lucru observat de mai multa lume de pe forum in discutiile despre energie termica, furnizare, definitie SET, etc.
In alta ordine de idei, sistemul centralizat de furnizare a energiei termice care a debutat in tara noastra prin anii '60, este un sistem cu distributie verticala, fie de jos in sus, fie de sus in jos, sistem care luat "la gramada" oferea numeroase avantaje, printre care cel mai important era simplitatea acestuia. Incepand cu noua oranduire, acest sistem a fost de-a dreptul abandonat de catre proiectanti / constructori in favoarea unui sistem de distributie a energiei termice pe orizontala. Actualul sistem ne-a mai desteptat, in sensul ca daca ai, mananci, daca nu ai nu mananci - sau mai bine zis, daca vrei sa ai cald in casa, trebuie sa platesti, daca ni si vrea cineva sa o faca pe smecherul si nu plateste, in secunda 2 este debransat, fara nici-o discutie... Ei, in acest context, la intrarea pe proprietatea omului se monteaza un contor individual de energie termica pe care am convenit ca se mai cheama si gigacalorimetru, care poate sa aiba o clasa de precizie unanim convenita intre proprietari - cred ca stiti la ce ma refer, adica daca nu este necesar sa masuram cu precizie de laborator, punem un aparat cu o precizie "tehnica" si care in final este si mult mai ieftin. Mai mult, este unul singur, nu 4, 5 sau 6 sau mai multe bucati cat ar fi necesar daca distributia ar fi pe verticala.
Cu privire la celelalte puncte de vedere exprimate de dvs. in ultimul post, sunt de acord, lucru demonstrat si de teorie, dar mai ales de practica.

As recomanda @i_pica sa-si faca noua instalatie printr-o firma specializata, sa se gandeasca bine la ce materiale "baga", la calitatea acestora pentru ca daca se defecteaza ceva, este mai greu sa spargi toata podeaua pentru a face remedieri, iar daca foloseste agent termic din sistemul centralizat sa prevada un filtru de impuritati mecanice separat prin doi robineti. De altfel aceasta recomandare este valabila si acolo unde scara/blocul folosesc repartitoare de costuri si robineti termostatici, deoarece acestia din urma au un sistem de reglare a debitului extrem de fin si daca "prind" la supapa o mica impuritate mecanica, ori nu mai pot fi inchisi, ori nu mai conteaza cat de mult incercam sa-l deschidem. In acest caz filtrul se monteaza la subsolul blocului.
Cu stima, Adam Grecu.
domnule adam grecu ... s-au scurs 13 ore de la data postarii mesajului meu anterior in care am oferit suficiente argumente tehnice pe care, daca aveti bunavointa a le baga in seama, veti afla ca sint cit se poate de reale si de argumentate dpdv tehnic. acum ce ati vrea sa va ofer ca argumente ? bibliografia ?
va rog recititi postarea mea de la
Data post: Marti, 29 Decembrie 2009, 01:15
pe de alta parte, proprietarul care inlocuieste un radiator cu un altul, de marime sau configuratie diferita, ar trebui sa anunte asociatia si/sau firma care face calculele repartitoarelor, insa nu si firma furnizoare, pe aceasta neinteresind-o acest aspect daca blocul este contorizat. pentru ca aceasta isi calculeaza consumul pe blocul respectiv la intrarea in bloc, pina acolo avind ea obligatii de a remedia si defectiunile aparute, restul fiind treaba asociatiei cu pricina.
in alta ordine de idei, incalzirea in pardoseala functioneaza la parametri mai scazuti decit ofera firma furnizoare cind temperaturile exterioare sint scazute, si de aceea este recomandat sa se ia legatura cu o firma specializata in acest domeniu pentru a efectua modificarile necesare functionarii in conditii de siguranta a instalatiei cu pricina.
referitor la sistemul de contorizare individual in sistemul de incalzire, pentru acest lucru trebuie modificata intreaga instalatie comuna, precum si racordarea fiecarui apartament in parte, si racodarea fiecarui calorifer in parte de la contorul individual de apartament. contorul individual trebuie sa fie minim de aceeasi clasa de precizie cu cel al blocului/scarii, si trebuie sa fie montat intr-o locatie care sa permita racordarea su usurinta a caloriferelor. in blocurile vechi, citi proprietari credeti ca ar fi dispusi sa-si faca aceste modificari in casa, majoritatea avind apartamentele modernizate, sa investeasca alti bani in reparatiile ulterioare datorita acestor lucrari ? in blocurile noi este o cu totul alta situatie ... acolo se prevede de la bun inceput aceasta contorizare individuala, iar modernizarea (faianta, gresie, parchet) efectuindu-se dupa terminarea lucrarii cu pricina, apartamentele fiind goale, fara mobilier si proprietari in ele
sper ca macar aceste argumente sa va fi convins, ca pe precedentele ori le-ati ignorat, ori ati sarit peste ele, cu sau fara intentie ;)
@carol_lorac,
Efectiv nu stiu ce doriti de la mine prin continuarea la nesfarsit a acestor discutii! Vreti sa ma faceti de ras in fata celorlalti useri de pe forum ca nu am cunostintele dvs. tehnice? Daca aveti impresia ca vreau sa am o disputa cu dvs., va inselati. In prima mea postare pentru acest topic sustineam opinia altor useri privind respectarea cadrului legal privind modificarile aduse instalatiei de incalzire si apreciam hotararea lui @i_pica de asi inlocui sistemul de incalzire clasic cu unul mai modern. Atat, am dat un raspuns punctual la problema initiatorului acestui topic. De unde ati dedus dvs. ca as da sfaturi eronate, nu stiu...
Bine, daca doriti sa continuam discutia, va intreb daca dvs. ati lecturat vre-o data un contract de furnizare a energiei termice incheiat de catre as. prop. cu furnizorul de energie termica si daca da, de ce continuati sa sustineti ca nu este necesar sa se anunte furnizorul in cazul schimbarii/modificarii....
Stimate domn, contracul este un document extrem de important in care fiecare parte semnatara are drepturi si obligatii foarte clare. Depinde foarte mult de conducerea as. prop. de buna functionare si derulare a acestui contract si daca sunt atenti, vor gasi o multime de obligatii ale furnizorului - aspecte pe care acesta nu prea le respecta (din diverse motive) si care coroborate cu legislatia specifica in vigoare, v-a face ca furnizorul sa fie foarte atent atunci cand factureaza agentul termic. Ma refer in special la respectarea cantitatilor de energie termica contractata, precum a parametrilor de presiune si temperatura, functie de temperatura exterioara. Daca as. prop. (conducerea) nu va urmari cu atentie drepturile si obligatiile contractuale, atunci sa vezi ce facturi umflate vor trebui sa achite proprietarii respectivi...
Contractul de furnizare a energiei termice pe care CET-ul il are incheiat cu as. noastra il am pe birou. Are 32 articole si mai multe anexe. De o importanta capitala este anexa 5a. Se cheama FISA BLOCULUI si are urmatoarele rubrici:
- nr. ap.;
- denumirea apartam. sau incaperii;
- etaj;
- nr. cam.;
- tip radiator;
- nr. elementi;
- S.E.T. cu doua subrubrici - mp/el. si total mp.;
- nr. pers. (cu referire la furnizarea de apa calda menajera;
- semnatura locatar/proprietar;
In aceasta Fisa a blocului sunt trecute toate apartamentele din scara, cu tot inventarul de calorifere (inclusiv cele de pe spatiile comune) - defalcat ca mai sus, precum si toate tevile verticale cu rolul pe care il are in instalatie (tur-retur), diametrul, SET-ul pe metru liniar si SET-ul total.
Situatia unui ap. cuprinde in final:
- total SET calorifere (mp);
- total SET coloane (mp);
- total SET apartament (mp)
Toate informatiile privind SET-ul se raporteaza cu trei zecimale.
Desigur, la sfarsit documentul face un total ca mai sus, dar pe intregul bloc/scara, inclusiv al nr. mediu de persoane.
Mai vin cu o singura informatie si va dau si raspunsul la necesitatea informarii furnizorului de oarece modificari pe care proprietarii sunt liberi sa o faca - chiar daca furnizorul are bransamentul de masura chiar la intrarea in bloc: in cazul defectarii sistemului de masura pe o perioada mai mare (care se intampla destul de rar), furnizorul v-a factura energia termica in sistem pausal in functie de SET, aplicand un tarif mediu rezultat pe punctul termic care alimenteaza acel bloc/scara. Din acest motiv furnizorul este obligat sa tina o evidenta riguroasa a tuturor elementelor de incalzire pe fiecare bloc/scara. Probabil ca mai sunt si alte motive, adica mai observa si cum functioneaza acel punct termic, mai vede un randament acolo, isi mai face niste calcule, le compara cu teoria, etc....
Va doresc sa aveti un an cat mai bun, sa interveniti cu raspunsuri care sa ajute cat mai multi useri. Cu stima, Adam Grecu.
Adam Grecu a scris:

@carol_lorac,
Efectiv nu stiu ce doriti de la mine prin continuarea la nesfarsit a acestor discutii! Vreti sa ma faceti de ras in fata celorlalti useri de pe forum ca nu am cunostintele dvs. tehnice? Daca aveti impresia ca vreau sa am o disputa cu dvs., va inselati.

domnule adam grecu, de unde v-ati format ideea ca as avea ceva cu dvs ? daca memoria va joaca feste, va reamintesc ca in postarea dvs anterioara ultimului mesaj ati scris :
Data post: Marti, 29 Decembrie 2009, 14:31
@carol_lorac,
Desi ati fost invitat sa aduceti argumente in favoarea afirmatiilor privind laculele tehnice in domeniu de care dau dovada unii useri, nu ati facut-o, mai mult in mesajul pentru initiatorul acestui topic, subliniati ca ar fi strecurat niste neadevaruri

in mesajul meu anterior am revenit cu alte precizari tehnice suplimentare (la solicitarea expresa a dvs) celor din mesajul precedent scris de mine pentru ca toti userii sa inteleaga si partea tehnica a postarilor, nu numai cea legala.
a veti dreptate cu tot ce-ati scris despre Contractul de furnizare a energiei termice pe care CET-ul il are incheiat cu asociatiile de locatari/proprietari, insa aceste contracte sint facute de juristi si avocati fara pregatire tehnica si este menit a descuraja debransarile de la sistemul de incalzire centralizata. cei care se "lovesc" cel mai des de aceste contracte (ma refer la personalul tehnic al furnizorului) nu au nevoie decit de foarte putine elemente din acel contract, amanunte pe care chiar dvs le-ati enumerat :
Ma refer in special la respectarea cantitatilor de energie termica contractata, precum a parametrilor de presiune si temperatura, functie de temperatura exterioara

referitor la defectarea sistemului de masura ... nu vi se pare dubios ca nu au intregrat in acel contract si obligativitatea lor de a-l inlocui in maxim 24 sau 48 de ore ? ei au tot interesul sa factureze la pausal deoarece este mult mai avantajos acest sistem de calcul si nu poate fi verificat si probat acel consum decit prin calcule teoretice,asociatiile de locatari/proprietari neavind acces la parametrii tehnici ai agentului de incalzire sau al apei calde, deci neavind niciun fel de proba in instanta. pe cind la aparatele de masura de la intrarea in bloc/scara, asociatiile pot verifica oricind datele, acestea fiind memorate si stocate in aparatura
acel contract prevede drepturile si obligatiile fiecareia din parti, dar asociatiile au mai multe obligatii si mai putine drepturi iar firma furnizoare mai multe drepturi si mai putine obligatii. va rog chiar sa incercati a merge la firma de care apartineti si sa solicitati modificarea unuia sau mai multor articole, sau completarea contractului cu anumite clauze in favoarea asociatiei dvs si raspunsul lor va fi, in cel mai fericit caz "aveti dreptate, dar nu putem modifica contractul, fiind un contract standard". si-atunci va intreb eu ce alte drepturi mai avem in afara de cel de a plati ceea ce consumam (daca aparatura de masura functioneaza) sau nu consumam (diferenta pe care o scot din calcule teoretice cu parametri necontrolabili de catre asociatii, in cazul platii la pausal) ???
chiar dvs ati scris despre furnizor
"vor gasi o multime de obligatii ale furnizorului - aspecte pe care acesta nu prea le respecta (din diverse motive)"

cu alte cuvinte, asociatiile si furnizorii au impartit frateste drepturile si obligatiile .... asociatiiile au numai drepturi de respectat iar firmele furnizoare numai drepturi :D
cum incalca asociatia o clauza, firma se sesizeaza imediat, insa nu acelasi lucru face atunci cind ea insasi incalca unul sau mai multe dintre drepturile utilizatorilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadru legal incalzire prin pardoseala la bloc i_pica i_pica Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cerere de debransare timpuriu timpuriu un propietar doreste dembrasarea de la sistemul de termoficare ,care sunt pasi de urmat pentru ca aceasta actiune sa fie legala ,mentionez ca acest propietar ... (vezi toată discuția)