avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadru legal incalzire prin pardoseala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadru legal incalzire prin pardoseala

Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si un contor termic individual, propus ca metoda de contorizare de catre firma cu care asociatia are contract pentru instalare, service si citire a repartitoarelor de costuri.
Comunicand intentia mea asociatiei de proprietari, am fost informat ca acest lucru ar presupune aducerea de modificari proprietatii comune si necesita acceptul asociatiei. Acest accept se va oferi numai in baza unui proiect avizat de catre furnizorul de servicii (RADET).
Ca metoda tehnica de executie racordarea la reteaua termica se face intr-un singur loc in apartament fara modificarea, obturarea, devierea sau intreruperea traseului tevilor principale.
In discutiile neoficiale purtate cu RADET Constanta am aflat ca furnizorul nu se poate pronunta oficial si este doar decizia asociatiei, motivatia fiind ca de buna intretinere si functionare a instalatiei de termoficare a blocului se ocupa numai asociatia de proprietari.
Constat anumite lacune in interpretarea legii de catre presedintele asociatiei, fapt pentru care sunt pus pe drumuri inutile si intarziat din executie. Mai exact asociatia de proprietari se face tangenta lucrarii mele prin normele metodologice de aplicare a legii 230/2007, articolul 12, punctul B, litera h); litera ce face referire strict la instalatii de distributie a utilitatilor.
In concluzie... eu nu am in apartament instalatii de distributie (acele instalatii fiind situate in subsolul blocului), deci rezulta implicarea fictiva a asociatiei de proprietari pe proprietatea privata.
Inainte de a cere un raspuns oficial scris din partea asociatiei pe care il voi putea folosi in eventualitatea unei plangeri impotriva rea vointei anumitor persoane, v-as intreba cat de indreptatit sunt sa fac aceste demersuri.
Cat de mult afectez proprietatea comuna si presupusele instalatii de distributie si care sunt demersurile ce trebuie urmate pentru functionarea legala si contorizarea acestei instalatii prin pardoseala?
Multumesc anticipat,
Iulian
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
i_pica, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 12:20, 3 Ianuarie 2010
Da, stiu ca trebuie anuntat furnizorul in momentul in care noua instalatie de incalzire inghite mai mult agent termic.
Nu am gasit cel mai bun mod de exprimare pentru a putea fi inteles. Ma refeream, ca nu stiu de ce trebuie acordul asociatiei, din moment ce am avizul furnizorului, care a facut si noul calcul al SET.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2009
Armenteros, utilizator
din pacate, datorita lacunelor tehnice in nacest domeniu, sacalul09 si adam grecu dau raspunsuri eronate. or avea ei cunostinte pe parte legala, dar dpdv tehnic au foarte multe de invatat. v-as ruga sa va documentati mai bine inainte de a da astfel de raspunsuri care, in loc sa lamureasca pe solicitant, mai rau il bulverseaza
Daca mesajele Dv. sunt critice la adresa celorlalti utilizatori, aduceti argumente ....fara de care mesajul Dv. este postat degeaba. Faceti, va rog, dovada ca stiti mai multe decat cei incriminati!!!
Datorita faptului ca RADET Ct nu mai incheie sub nici o forma contracte cu persoane fizice, ci doar cu asociatii de proprietari (din momentul in care s-au montat gigacalorimetre pe magistrala blocului) atunci au aparut firmele ce monteaza, intretin repartitoarele de costuri si calculeaza consumul individual de caldura pe apartamente in baza unui contract incheiat cu fiecare proprietar in parte.
Contorul termic individual este avizat metrologic si masoara diferenta de temperatura dintre tur si retur pe o anumita coloana de agent termic, valoarea citita fiind exprimata in aceleasi unitati pe care le afiseaza un gigacalorimetru. Diferenta intre cele doua instrumente consta in dimensiuni si capacitati de contorizare (unul conceput pentru dimensiunile unei magistrale iar altul pentru uz casnic). Deci practic, un contor termic individual este un gigacalorimetru mai mic...

Ca o imagine de ansamblu... se doreste modificarea modului de incalzire (de la calorifere la pardoseala) fara afectarea incalzirii centrale, a magistralei, a coloanelor de transport agent termic, etc. Este bine de precizat ca in conditiile in care as modifica suprafata radianta a caloriferelor pentru a satisface noua compartimentare as avea un volum de 80l de apa in calorifere; in schimb pentru a ajunge la aceiasi eficienta a caloriferelor mentionate mai sus, incalzirea prin pardoseala are un volum doar de 40l de apa.
Tehnic vorbind... nu poate fii vorba de o modificare a capacitatii instalatiei, pentru ca:
1. nu se modifica presiunea
2. la volumul respectiv de 40l de teava PEX cedarea de caldura se face mult mai lent decat in cazul fontei (economisindu-se astfel agent termic)
3. suprafata de incalzit este aceeasi...
4. problema radierii pe verticala la etajul inferior a fost rezolvata odata cu izolarea termica a planseului BA

In concluzie... rezonez cu opinia @Armenteros
E ca si cum a intreba asociatia daca iti da voie sa schimbi caloriferul din casa .


In cadrul asociatiei am de a face cu rea vointa, proasta interpretare a legii, cunostinte tehnice inexistente si bineinteles cu oameni de o calitate indoielnica...
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
i_pica, utilizator
in sfirsit gasesc si eu un raspuns bine documentat dpdv tehnic (aviz amatorilor)
totusi ati strecurat si niste neadevaruri:
1. contoarele individuale (daca exista, ca eu inca nu le-am vazut) au o clasa de precizie inferioara gigacalorimetrelor, ele neputind fi luate in considerare decit in momentul in care au aceeasi clasa ... este ca si cum ai masura diametrul unei bare cu un subler de precizie slaba si cu un micrometru de precizie
s-ar mai ridica un aspect in privinta contoarelor individuale ... costul montarii unui numar de C.I la fiecare calorifer in parte, dat fiind faptul ca pretul unui asemenea aparat este incomparabil mai mare fata de cel al unui repartitor, cost pe care nu multi si-l permit. iar daca si-l permit si nu sint luate in calcul datorita clasei diferite de precizie, atunci investitia chiar nu-si mai are rostul
2. pierderea de caldura este direct proportionala cu suprafata de schimb de caldura. daca faceti un calcul al suprafetei radiante a tevii [lungimea tevii (citeva zeci de metri, functie de suprafata camerei si de distantele dintre tevi) x diametrul tevii] este mult mai mare decit suprafata de schimb de caldura a unui radiator. sigur, se mai pune problema de material cu coeficienti diferiti de radiatie termica, dar se poate calcula pierderea de caldura pe fiecare sistem de incalzire in parte
3. daca volumul (nu suprafata) de incalzit este acelasi, pentru asigurarea aceluiasi confort termic ijn incapere, necesarul de agent termic este diferit in functie de sistemul de incalzire folosit si de tipul si dimensiunile radiatoarelor

Alte discuții în legătură

Cadru legal incalzire prin pardoseala la bloc i_pica i_pica Intentionez sa instalez un sistem de incalzire prin pardoseala intr-un apartament la etajul 7 din 10. Instalatia cuprinde pe langa sistemul de automatizare si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cerere de debransare timpuriu timpuriu un propietar doreste dembrasarea de la sistemul de termoficare ,care sunt pasi de urmat pentru ca aceasta actiune sa fie legala ,mentionez ca acest propietar ... (vezi toată discuția)